15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü 2022
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü 2023

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü; Fetullahçı Terör Örgütü  olarak bilinen FETÖ tarafından düzenlenen 15 Temmuz 2016 yılında ki  hain darbe girişiminin üzerinden tam yedi yıl geçti.

Ülkemizde 15 Temmuz 2016 tarihinde  yaşanılan  hain darbe girişimi sebebiyle her yıl ülkemizde 15 Temmuz günü 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” olarak anılıyor.

Halkın ülke demokrasisine sahip çıktığı ve de mücadeleye katıldığı 15 Temmuz gününün anlam ve önemi merak ediliyor. Peki Dünya tarihin de demokrasi tarihini yeniden yazdıracak kadar önemli bir olay olan 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Gününün anlam ve önemi nedir?

15 TEMMUZ 2016 TARİHİNDE YAŞANANLAR

15 Temmuz 2016 yılında hain terör örgütünün düzenlemiş olduğu darbe girişimi, darbecilerin kendilerine vermiş oldukları diğer isimle Harekat Yıldırım yahut Yurtta Sulh Harekâtı Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde kendilerini Yurtta Sulh Konseyi olarak tanıtarak bir grup (sözde) asker tarafından gerçekleştirilmeye çalışılan askerî darbe teşebbüsü olarak tarihe geçmiştir.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin kendilerine ait olan resmi internet sitesi ile TRT’de yayınlanan bildiri ile ordunun devlet  yönetimine el koyduğunu yansıttığı ifadeleri ile   Türkiye’de sıkı yönetim ve sokağa çıkma yasağı ilan edildiği duyuruldu. İstanbul Boğaziçi ve  Fatih Sultan Mehmet Köprüsü jandarmalar tarafından yola kapatıldı. TBBM Başkanı İsmail Kahraman ile  yaklaşık 50’e kadar milletvekilinin mecliste bulunması  sırasında F-16 savaş uçakları ile TBMM üzerinde uçuş yapmak suretiyle TBMM‘yi dört kez bombaladı. Ankara Beştepe semtinde yer alan Cumhurbaşkanlığı Sarayı bombalama girişimlerinde bulunulsa da bu girişim de başarılı olunmamıştır.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü programı

Tüm bu yaşananlar sırasında Muğla’nın Marmaris ilçesinde ki otelde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a karşı da suikast girişimlerinde bulunuldu. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak, Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal ve Jandarma Genel Komutanı Galip Mendi darbeyi gerçekleştiren darbeci yandaşları tarafından rehin alınıldı.

Türk siyasetinde yaşama tüm bu olumsuz gelişmelere karşın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN Türk kanalın da canlı yayını FaceTime yöntemiyle gerçekleştirdiği bağlantıyla darbecilere hiçbir şekilde imkan tanınmayacağını söylemiş ve Türkiye Cumhuriyeti halkını darbeye tepki göstermek için meydanlara ve havalimanlarına çıkmaya davet etmiştir.

Bu çağrının ardından da, ülkenin  birçok ilinde darbe karşıtı protesto gösterileri düzenlenerek darbeye karşı en büyük direniş gösterilmiştir.

16 Temmuz sabahında , Türk Silahlı Kuvvetleri ile Emniyet Genel Müdürlüğü personeli tarafından gerçekleştirilen operasyonlar sonucunda askerî darbe girişimi bastırılmış ve de darbeci askerler silahları ile birlikte teslim oldu. Darbe girişimi  sonrasında 104’ü darbe yanlısı asker olmak üzere toplamda  300’den fazla kişi hayatını kaybetti.

1491 kişinin ise yaralandığı tespit edildi. Farklı rütbelerden bulunan 8036 asker  ise gözaltına alındı. Yargı ve sivil, siyaset mensupları da  dahil olmak üzere darbe girişimi kapsamında toplam gözaltı sayısı 22 Temmuz 2016 tarihi ile 10. 000’i buldu.

İŞTE 15 TEMMUZ 2016 YILI DARBE GİRİŞİMİNDE AN BE AN YAŞANANLAR

Saat 16.16

Kara Havacılık Komutanlığı’nda bulunan  görevli bir subay apar topar MİT’e giderek, FETÖ üyesi olan askerler tarafından MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ ın alınması amacıyla kuruma saldırı olacağını ihbar etti. Hakan Fidan, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’i anında telefonla arayarak konu hakkında tüm detaylı  bilgileri verdi.

Saat 17.32

MİT müsteşarı Hakan Fidan tarafından acil emirle Karargah’a gönderilen müsteşar yardımcısı, Genelkurmay 2. Başkanı olan  Orgeneral Yaşar Güler’i konuyla ilgili bilgilendirdi.

Saat 18.10

MİT Müsteşarı Hakan Fidan da  Karargah’a giderek komuta kademesiyle bizzat görüştü. Gelen ihbarların  daha büyük bir planın parçası olabileceğini düşündüğünü söyledi.

Saat 18.30

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar bu arada TSK Harekat Merkezi’ni arayarak  havada bulunan araçların indirilmesinin emrini verdi.

Saat 19.26

MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Marmaris’te bir otelde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı arayarak kendisine ulaşamayınca koruma müdürüyle görüşme sağladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın  güvenliğiyle ilgili bir problemin olup olmadığını ya da güvenlik tedbirlerine ihtiyaç olup  olmadıkları soruldu.

Saat 20.23

Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda yer alan  33 Özel Kuvvetler görevlisi Karagah’a doğru harekete geçerek talimat bekledi.

Saat 20.46

Darbenin gece saat 03.00 gibi  başlayacak olması sebebiyle Karargah’tan erken ayrılma kararı alan Genelkurmay Strateji Daire Başkanı Tümgeneral Mehmet Dişli ise özel aracıyla geri döndü.

Saat 21.00

Tümgeneral Mehmet Dişli, Genelkurmay Başkanı Orgeneral’in makam odasına girerek, Hulusi Akar’a “Komutanım operasyon başlıyor, herkesi alacağız, taburlar, tugaylar yola çıktı, biraz sonra göreceksiniz” diyerek darbeyi tebliğ etti. Hulusi Akar’ın söylenenlere tepki gösterdi ve bu girişimi hiçbir şekilde desteklemediğini belirtti. Geri adım atmayan Mehmet Dişli, odanın dışına çıkarak  bekleyen ekibe, komutana müdahale etmeleri için emir verdi.

Saat 22.05

Darbeci (sözde) askerlerin kontrolünde bulunan uçaklar Ankara’da alçak uçuş yapma emri aldı.

Saat 22.10

Köprü kontrolünü altına almak için Kuleli Askeri Lisesi Komutanlığı’ndan  hareket Etem emri alan  FETÖ’cülerin komutasında yer alan askeri birlik ile  Boğaz Köprüsü’nü tek yönlü olarak trafiğe kapattı.

Saat 22.30

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından tüm emniyet mensupları acil olarak acil müdahale için göreve çağrıldı.

 

Saat 23.10

Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, tüm bu olanları  ‘kalkışma’ olarak ifade ederek “Türk ordusu içerisinde bir grubun darbe girişiminde bulunduğunu” halka duyurdu.

Saat 23.37

Tüm bu olanlar sırasında Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, darbeci Cemil Turhan ve iki Özel Kuvvetler personeli eşliğinde  elleri ile  kolları bağlı Halil Gül’ün pilotluğunu yapmış olduğu helikoptere bindirilerek Akıncı Üssü’ne doğru götürüldü.

Saat 23.44

Darbeciler WhatsApp’ta kurmuş oldukları “Yurtta Sulh” grubunda “İstanbul Moda Deniz Kulübüne müdahale lazım, generaller var, derdest edilecek” şeklinde bir mesaj atılarak acil müdahale için plan yapıldı.

Saat 23.45

Darbe girişiminde bulunanlar TSK’nın akredite gazetecileri ile  iletişim için kullanmış oldukları e-posta hesaplarından“Kontrol tam olarak ele alındığına” dair mesaj gönderildi.

Saat 23.50

Darbe girişimine tepki gösteren halk sokaklara dökülmeye başlayarak 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Gününün temelleri atıldı.

Saat 00.04

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ilk açıklama yaptı. Açıklamanın  hemen ardından ise sozcu.com.tr’nin İstanbul Sözcü Gazetesi  merkezine telefon ile ulaşmayı başaran muhabir Gökmen Ulu tarafından  ‘SON DAKİKA’ haberi olarak bu tarihi gelişmeyi Erdoğan’ın çağrısı “saat 00:13’te” sozcu.com.tr’de ‘SON DAKİKA’ haberi olarak 1’inci manşetten yayınlamayı başardı.

Saat 00.15

Darbeci FETÖ yandaşı askerler TRT binasını basmasının ardından  haber spikeri Tijen Karaş’a canlı yayında Yurtta Sulh Konseyi adına korsan bir bildiri okutuldu.

Saat 00.24

Erdoğan, sozcu.com.tr’nin ülke geneline duyurduğu çağrı üzerine saat 00:24’te CNN Türk’ ün canlı yayınına bağlanarak Facetime’la Hande Fırat aracılığıyla halkı sokaklara, meydanlara davet ettiğini duyurdu.

00.33

Akıncı Üssünden iki F-16  izinsiz kalkış yaptı.

Saat 01.10

TÜRKSAT uydu istasyonunu vuruldu.

Saat 01.13

Diyarbakır ilinden gelen Özel Kuvvetler Grup Komutanı Tuğgeneral Semih Terzi’nin uçağı Etimesgut Havalimanı’na iniş yaparak harekete geçti. Özel Kuvvetler’i ele geçirmeyi hedefleyen  Terzi, Astsubay Başçavuşumuz Ömer Halisdemir tarafından başından vurulmak suretiyle etkisiz hale getirdi. Darbeci hainlerin Fetöcülerin silahından çıkan kurşunlarla şehit düşen Başçavuşumuz Halisdemir, korkusuzca atmış olduğu bu adımla darbe girişiminin kaderini de değiştirerek Türk birliğinin o gece için yeniden  sağlanmasını sağladı.

03.00

Başbakan  Binali Yıldırım, Ankara semalarında, MİT, TBMM, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık  bölgeleri üzerinde herhangi bir  uçuş yapan her türlü askeri helikopterlerin  uçakların  füze ile indirileceğini resmi olarak açıkladı.

03.20

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan, İstanbul’a geldi.

04.00

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından darbe girişiminde bulunmaya çalışılan terör örgütü olan FETÖ ve PDY irtibatlı tüm  yargı görevlileri olan  “Yurtta Sulh Komitesi” olarak kendilerini adlandıran darbeci mensupları general, amiral, astsubay, er, subay ve erbaşlar hakkında gözaltı kararı verdi.

Cumhurbaşkanı RECEP TAYYİP ERDOĞAN’A SUİKAST GİRİŞİMİ

15 Temmuz 2016 tarihi gecesinde  Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik Yurtta Sulh Konseyi yönetiminde yer alan  Çiğli 2. Ana Jet Üssü MAK timi üyeleri tarafından yapılan suikast ile  darbe teşebbüsüdür. Darbe girişimi esnasında Marmaris’te bir otelde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gerçekleştirilen suikast girişimi sırasında  görev alan darbeci askerler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kalmış olduğu otel odasına; silahlı ve  bombalı saldırı ile suikast girişiminde bulunmuşlardır.

Ayrıca  aynı gün içerisinde darbe girişiminin de  püskürtülmesinden sonrasında ise bu  askerlerden  kaçmıştır.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan suikast girişimi adımında  önce Dalaman da hazır bulunan TC-ATA uçağı ile Atatürk Havalimanına harekete geçmiştir. Uçak hareket kalkış ve iniş sırasında Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı olan  darbecilerin kontrolünde yer alan F-16 uçakları ile  TC-ATA uçağı için risk oluşturulduğu görülerek TC-ATA kendi sinyal kodu olmasına rağmen yerine THY 8456 kodunu kullanma hamlesini yaparak kendisini Türk hava yolları‘ na ait bir uçak gibi göstererek kimliğini gizleyerek güvenli iniş sağlanarak 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Gününün en önemli fitili ateşlenmiştir.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Türkiye’nin Birlik ve Mücadele İrade Günü

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü, Türkiye’nin modern tarihindeki en önemli dönüm noktalarından birini temsil ediyor. Bu anlamlı gün, Türk milletinin demokrasiye olan bağlılığını ve milli birlik ruhunu tüm dünyaya gösterdiği bir anıt niteliğindedir. 15 Temmuz 2016’da gerçekleştirilen hain darbe girişimi, Türk halkının cesareti ve azmi sayesinde başarısızlıkla sonuçlanmış ve ülkede büyük bir dayanışma ve birlik ruhu doğmuştur.

  1. 15 Temmuz 2016: Türkiye’nin Karanlık Gecesi
    • 15 Temmuz 2016, Türkiye’nin demokrasi tarihinde unutulmaz bir gün olarak kaydedildi.
    • Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) üst düzey askeri mensupları tarafından gerçekleştirilen darbe girişimi.
    • Halkın sokaklara dökülmesi ve tanklara, uçaklara karşı direnişi.
    • Türkiye’nin dört bir yanında yaşanan çatışmalar ve şehitlerin verilmesi.
  2. Türk Halkının Kahramanlığı ve Milli Birlik Ruhu
    • Türk halkı, darbe girişimine karşı gösterdiği direnişle tarih yazdı.
    • Sokaklarda, meydanlarda demokrasiye sahip çıkan milyonlarca insan.
    • İnsanlık tarihinde eşine az rastlanır bir dayanışma ve milli birlik örneği.
    • Farklı siyasi görüşler bir kenara bırakılarak ortak amaç için bir araya gelen Türk milleti.
  3. Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nün Önemi
    • 15 Temmuz, demokrasiye olan inancımızı ve bağlılığımızı vurgulamak için bir fırsattır.
    • Darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanması, Türkiye’nin demokrasisine olan güveni pekiştirdi.
    • Milli birlik ve dayanışma ruhu, ülkenin geleceğine olan umudu artırdı.
    • Her yıl kutlanan bu gün, Türk halkının birlik ve beraberlik duygusunu canlı tutmak için önemli bir araçtır.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü, Türkiye’nin birlik ve mücadele iradesini temsil eden önemli bir gündür. Bu tarihi gün, darbe girişimine karşı gösterilen kahramanlıkla demokrasiye olan inancımızı pekiştirmektedir. Türk halkının milli birlik ruhu, ülkenin geleceğine olan umudumuzu güçlendirmekte ve demokrasiye olan bağlılığımızı vurgulamaktadır. Her yıl kutlanan 15 Temmuz, Türk milletinin bir araya gelme ve mücadele etme iradesini hatırlatan anlamlı bir gün olarak Türkiye’nin tarihindeki yerini koruyacaktır.

Gururumuz, kahramanlarımız 15 Temmuz şehitlerimizi, darbecilerin durdurulmasının sene-i devrinde dualarla, hasret ve özlemle anıyoruz.

Tuzla Gazetesi Gündem Haberleri 2023

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin