18 Mart Çanakkale Zaferi 108 Yılı Kutlu Olsun

18 Mart Çanakkale Zaferi 108. Yılı Kutlu Olsun
18 Mart Çanakkale Zaferi 108. Yılı Kutlu Olsun

18 Mart Çanakkale Zaferi 108 Yılı Kutlu Olsun

18 Mart Çanakkale Zaferi 108 Yılı Kutlu Olsun. Çanakkale Zaferi, Türk tarihinin en önemli dönüm noktalarından biridir. Bu zafer, Türk halkının milli birlik ve beraberlik içinde mücadelesinin en büyük sembolüdür. 18 Mart 1915 tarihinde başlayan bu zafer, Türk askerinin azimli ve kahramanca mücadelesiyle kazanılmıştır.

Birinci Dünya Savaşı’nın başlamasıyla birlikte Osmanlı Devleti, Almanya ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun yanında savaşa girmiştir. Ancak savaşın seyrinde İtilaf Devletleri, Osmanlı’nın başkenti İstanbul’u ele geçirmek için bir plan yapmışlardır. Bu planın ilk adımı, İstanbul’u deniz yoluyla ablukaya almaktı.

Bunun üzerine İtilaf Devletleri, 19 Şubat 1915’te Çanakkale Boğazı’na saldırdılar. Ancak Türk savunması karşısında ağır kayıplar verdiler ve saldırıları başarısızlıkla sonuçlandı. Bunun üzerine İtilaf Devletleri, daha büyük bir saldırı düzenlemek için Anzak birliklerini de bölgeye gönderdiler.

18 Mart 1915’te başlayan bu saldırı, Türk askerlerinin kahramanca mücadelesi sonucu püskürtüldü. Daha sonra yapılan saldırılarda da Türk askerleri, düşmanı geri püskürtmeyi başardılar. Çanakkale Zaferi, Türk askerinin azimli ve kahramanca mücadelesinin en büyük sembolü oldu.

Bu zafer, Türk halkının milli birlik ve beraberlik içinde mücadelesinin de en önemli göstergesi oldu. Çünkü Çanakkale Zaferi, farklı bölgelerde yaşayan insanların bir araya gelerek tek bir amaç uğruna mücadele ettiği bir zaferdir. Bu zafer, Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük için neler yapabileceğinin en büyük kanıtıdır.

Bugün Çanakkale Zaferi, Türkiye’nin milli bayramlarından biri olarak kutlanmaktadır. Bu zafer, Türk halkının tarihindeki en büyük zaferlerden biridir ve Türk halkı için büyük bir gurur kaynağıdır. Bu zafer, Türk askerinin azimli ve kahramanca mücadelesini her zaman hatırlatmakta ve Türk halkına güç vermektedir.

18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ

“Dur Yolcu! Bilmeden gelip bastığın bu toprak, bu devrin battığı yerdir.” demişti şiirinde N. Halil Onan. Bugün 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin yıl dönüm günüdür. Türk milleti olarak o kadar şanlı bir tarihimiz var ki Çanakkale Zaferi de bunlardan sadece bir tanesidir.

Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere bütün Çanakkale şehitlerimizi saygı, sevgi ve minnetle anıyorum.

18 Mart günü ülkemizde mili bir gün olup her 18 MART günü çeşitli etkinliklerle okullarda ve farklı kurumlarda anılmaktadır.

Çünkü bu zafer biz Türk milleti için çok önemlidir. Biz Türk milleti olarak dediğim gibi şanlı zaferlere ve tarihe mensup olan bir milletiz. Tarih yazmayı seven ve tarihte adını altın harflerle yazdırmış olan bir milletiz.

En yakın tarihi ise 1. Dünya Savaşı zamanında yapmış olup büyük zaferlere ve başarılara imza atmışızdır. Çanakkale Zaferi de bunlardan sadece biridir. Çanakkale Zaferi sadece Türk milletinin kaderini değil dünya devletlerinin bile kaderini etkileyecek kadar önemli bir zaferdir. Çanakkale de gösterilen zafer ile dünyaya Türk milletinin gücü ve inancı bir kez daha gösterilmiş olmuştur.

Her bir cephede ayrı ayrı başarılar gösteren Çanakkale şehitlerimiz Çanakkale Geçilmez! Sloganları ile dünya devletlerine buranın geçilmeyecek olduğunu söylemiş ve göstermiş olmuştur. Çanakkale Cephesinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vermiş olduğu azim, kararlılık ve umut sayesinde Çanakkale Geçilmez! Sloganını gerçekleştirilmiş olmuştur. Çanakkale Türk milleti için umut dolu bir cephe olmaya başlamıştır. Çünkü Türk milletinin gücünü göstermesine neden olmuş ve Kurtuluş Savaşı’nın ateşlenmesine sebep ve umut olmuştur.

Çanakkale Zaferi’nin büyüklüğünü, umut ışığı yakmış olduğunu, Türk milletinin gücünü göstermesi ile Çanakkale Şehitlerine şiirler, türküler yazılmıştır. Yazılmış olan destanı gözler önüne sermişlerdir. En güzel şiirler türküler Çanakkale Zaferi’ne ve şehitliğine yazılmıştır gelin kısa kısa biraz bakalım bu şiirlere ve türkülere:

Çanakkale Türküsü

Çanakkale içinde aynalı çarşı

Ana ben gidiyorum düşmana karşı, off gençliğim eyvah

Çanakkale içinde bir uzun selvi

Kimimiz nişanlı, kimimiz evli off, gençliğim eyvah

Mehmet Akif Ersoy’ Çanakkale Şehitlerine adlı şiirinde son mısrasında şöyle demişti Çanakkale Şehitleri için

“Ey şehid oğlu şehid, isteme benden makber

Sana aguşunu açmış duruyor peygamber”

Gibi en güzel türküler ve şiirler Çanakkale Zaferi için yazılmıştır. Çanakkale şehitleri çekmiş olduğu sıkıntılar, yiyecek bir ekmeği bile bulmakta zorlanmaları, giyecek bir ayakkabıları bile olmaması şehitlerin kimi nişanlı kimi evli kimi de daha çocuk yaşta olmaları ama buna rağmen asla ümitsiz olmamaları bir karış toprak parçası bile vermemek için mücadele vermeleri asla pes etmemeleri aslında tarihte gerçekten yazılan bir destandır. Havada kurşun parçalarının bile çarpışıyor olması orada yaşanılan zorluğu ve gerçekten yazılan tarihi ve büyük zaferi gözler önüne serilmektedir. Seyit Onbaşının 214 kg luk mermiyi sadece o an kaldırabilmesi ve düşman gemisini batırabilmesi ve tekrar kaldıramamış olması aslında serilen başarının ve destanın önemini, imanın gücünü gözler önüne sermemiştir.

Çanakkale Geçilmez! Diyerek bu sloganı gerçekleştiren şanlı askerlerimiz kahraman askerlerimiz bugün Çanakkale Şehitliğinde yatmaktadır. Hepsinin ruhu şâd olsun. Bugün bizlere bu ülkeyi bu geleceği bırakan her bir askerimizin ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı sevgi minnetle anıyoruz. Hepsinin ruhu şâd olsun. Bu şanlı zaferi bizlere yaşatan atalarımıza teşekkür ediyoruz. Bugün onların sayesinde rahatça uyuyor ve kendi topraklarımızda, kendi dilimizi, kendi kültürümüzü yaşıyoruz. Bu ülke için canını seve seve veren bütün şehitlerimizin ruhu şâd olsun…

18 Mart Çanakkale Zaferi 108. Yılı Kutlu Olsun….

Tuzla Gazetesi

18 Mart Çanakkale Zaferi 108 Yılı Kutlu Olsun

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin