2023 Ramazan bu yıl kaç gün sürecek?

2023 Ramazan bu yıl kaç gün sürecek
2023 Ramazan bu yıl kaç gün sürecek

2023 Ramazan bu yıl kaç gün sürecek?

2023 Ramazan bu yıl kaç gün sürecek? Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı kameri ay hesaplamalarına göre, şevval ayının hilali, ramazanın 29’uncu gününün akşamı görüleceği için ramazan 29 gün sürecek. İşte, konuya ilişkin ayrıntılar…

2023 Ramazan ayı başlangıcı Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayınladığı dini günler takvimi ile netleşti.

Buna göre de 2023 Ramazan ayı gelecek yıl Mart ayına denk geliyor.

23 Mart 2023 Perşembe günü Ramazan ayı başlıyor. İlk sahur da 22 Mart’ı 23 Mart’a bağlayan gece yapılacak.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Astronomu Hümeyra Nur İşlek, 1978’te İstanbul Rü’yeti Hilal Konferansı ve 2016’da Uluslararası Kameri Aybaşları ve Hicri Takvim Birliği Kongresinde alınan kararlar neticesinde kameri ay başı hesap ve haritalarının yapıldığını, bunun için astronomik olarak “içtima (toplanma)” ve “rüyet (görme)” olaylarını dikkate aldıklarını vurguladı.

20 Nisan Perşembe ise arefe günü orucun son günü olacak.

2023 Ramazan bu yıl kaç gün sürecek? Dünya, Ay ve Güneş’in aynı doğrultuda bir araya gelmesiyle içtima olayının yaşandığını bildiren İşlek, şunları söyledi:

“Bu anda dünyanın neresinden bakarsanız bakın güneş ışığının kuvveti nedeniyle hilal olarak ayı görmek mümkün değildir. Ay dünyanın etrafında dönüyor biliyorsunuz. Bu, 8 derecelik açıya ulaştığında ilk defa dünyanın herhangi bir yerinde hilal görülmeye başlıyor. İşte biz, bu anı hesaplıyoruz. Bu ilk defa görülme dünyanın neresinde oluyor, ona göre kameri ay başı haritalarımızı çiziyoruz. Hilalin görülme durumuna göre kameri aylar bazen 29, bazen 30 gün çeker. Üst üste 30 gün olduğu da olur. Bunu 6-7 yıllık periyotlar halinde yapıyoruz. En son elimizde 2016-2023 kameri ay başları kitapçığı var.”

Tuzla Gazetesi

2023 Ramazan bu yıl kaç gün sürecek?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin