Tuzla Haberleri

21-26 Mart Orman Haftası Kutlu Olsun

21-26 MART ORMAN HAFTASI KUTLU OLSUN

21-26 Mart Orman Haftası Kutlu Olsun

21-26 Mart Orman Haftası Kutlu Olsun; Hepimiz biliyoruz ki ormanların bir ülkenin bitki örtüsü ve zenginliğinde önemli katkıları vardır. 21 ve 26 Mart tarihleri arasında kutlanan orman haftasının bu yüzden önemi oldukça fazladır arkadaşlar.

Sevgili okuyucularımız, bugün sizlerle Orman Haftası içerisinde olduğumuzdan dolayı Ormanın önemi ve mahiyeti hakkında bir makale yazmak istedim. Hepimiz için önemli olan, yaşamak için doğayı duyduğumuz ihtiyaç gözler önündedir. Bu yüzden gelin hep beraber ormanın önemine dikkat edelim ve ormanlarımızı koruyalım.

Sevgili okuyucularımız, orman haftası özellikle ülkemizde okullarda kutlanmakta ve ağaç bayramı olarak da adlandırılan bir haftadır. Özellikle okullarda çocuklarımıza ormanın önemini, ormanlarımızın nasıl korunması gerektiğini anlatmak ve öğretmen adına okullarımızda bu hafta orman haftası olarak kutlanmaktadır. Bunu her yaş grubu farklı şekillerde anlatılıp farklı şekilde çocuklarımıza öğretmek amaç edinilmiştir. Atalarımızın da dediği gibi “Ağaç yaşken eğilir”. Çocuklarımızı özellikle küçük yaşta eğitip ormanın önemini anlatabilirsek ilerleyen yaşlarda ormanı seven, ormanı koruyan ve önemseyen bir nesil yetiştirmemiz mümkün hale gelebilir.

Bu hafta orman haftası

Sevgili okuyucularımız, son zamanlarda ormanlarımıza gereken önemi ve mahiyeti maalesef ki veremez olduk. Oysa ormanlarımız bizim olmazsa olmazımız. Nefes almak için, huzur bulmak için, içerisinde birçok çeşitli canlının yaşayıp barınabilmesi için ormanlarımızı korumalı ve gereken önemi vermemiz gerekmektedir. Sadece orman haftası geldiği zaman değil ormanlarımızı her zaman korumalı ve kucaklamalıyız. Çeşitli ağaçlarla çeşitli bölgelere ormanlık bir yer yapmamız gerekmektedir. Ama biz insanoğlu o kadar bencil varlıklarız ki doğamızı, ormanlık alanlarımızı ve birçok canlının yaşam alanlarını yok edip sırf kendi istek ve arzularımız üzerine taş binalar yapmaktayız.

Oysaki bizler doğanın birer parçasıyız, bizler bu doğada yaşamak ve barınmak için doğa ile iç içe olmak ve dost içinde yaşamak için bu dünyaya gönderilmiş varlıklarız. Ama insanoğlu gelişip güçlendikçe doğayı, ormanları, ormanların içinde yaşayan bütün canlıları hiçe saymış ve bencilce ormanlık ne kadar yer varsa birçoğunu tahrip edip yok etmiştir. Oysa dünya üzerinde de el değmemiş her bir orman da çok değerli olmuştur.

Ormanlarımız biliyorsunuz ki bilinçsizlik ve umursamazca davranışlar yüzünden yanıp tutuşabilmektedir. Özellikle ülkemizde birkaç sene önce birçok orman ve ormanlık yerler yanmış ve söndürülmesi çok güç hale gelmiştir. Bu yangınlardan dolayı hem toprak tahrip görmüş, hem ağaçlarımız yanmış hem de bu ormanlık alanlarda yaşayan ne kadar çeşitli canlı varsa hepsi yanarak ölmek zorunda kalmıştır. Ormanlık alanlarda ateş yakılmaması gerektiği, yakılan ateşlerin söndürülmüş olduğundan emin olmak gerektiği her yerlerde bangır bangır söylenmesine rağmen buna uymak insanoğluna hep zor gelmiştir. Ormanlarımız ise bu kötü insanların sorumsuzca davranışları yüzünden maalesef ki yok olma tehlikesi ile karşı kalmıştır.

Ormanlarımızı Korumalıyız

Ormanlarımızı sadece yangınlar ile değil vermiş olduğumuz kirlilikten dolayı da ellerimizle öldürüyoruz. Özellikle gezmek için veya dinlenmek için gitmiş olduğumuz ormanlık alanlarda kuruyemiş kabukları ile , hazır ürün ambalajları ile, pet şişe ve cam şişeler ile ormanlık alanlarımıza çöplerimizi atarak ormanlarımızı maalesef ki kirletip mahvetmekteyiz. Oysa ormanlar birçok canlının yaşam alanıdır. Empati yeteneğimizi o kadar çok kaybetmiş durumdayız ki biri bizim gelip evimizi sırf keyif ve sefa uğruna yıkmak istese ne kadar çok tepki gösteririz ama neden aynı şeyi orman içerisinde yaşayan her bir canlı için bunu düşünmüyoruz. Onların da evlerinin orman olduğunu her seferinde unutuyoruz. Ayrıca onların doğal habitatlarını bunların hiçbirini düşünmeden yok edip tahrip ediyoruz.

Sevgili okuyucularımız bu hafta okullarda Orman Haftası işlenmiş olduğundan dolayı ben de sizlerle ormanlarımızın önemi ve önemine rağmen başına gelmiş olan kötü olayları ele alıp sizler için bir makale hazırlamak istedim. Sizlerde evlerinizde çocuklarınıza ormanın önemini anlatıp doğayı kucaklamasını ve sevmesini öğretebilirsiniz.

Tarihimizde bu gün için çok çeşitli kişiler ve Peygamber Efendimiz(s.a.v)’de dahil bir çok önemli kişi orman haftası ile ilgili güzel sözler söylemişlerdir.

  • Müslüman bir kişi bir ağaç diker veya ekin eker de ondan insan, hayvan veya kuş yerse, bu yenen şey kıyamete kadar o kimseye sadakadır. HZ. MUHAMMED (s.a.v)
  • Ormanlardan bir dal kesenin başını keserim. FATiH SULTAN MEHMED
  • Uygarlığın temelinde var olanların arasında ağaç, çiçek ve yeşillik bulunmaktadır. Bunlar olmadan uygarlığın korunması mümkün değildir. Yeşillikle her şey tamamlanır; gözle görünür bir rahatlama, elle tutulur bir gelişme içine girilir. MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

Tuzla Gazetesi

 

Ali Yavuz

Recent Posts

Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcılığına yeni müdür atandı

Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcılığına yeni müdür atandı Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcılığına yeni müdür atandı. İzmit…

20 saat ago

Sinem Gülenç Kimdir?

Sinem Gülenç Kimdir? Sinem Gülenç Kimdir?1981 İzmit Doğumludur. İlk Yıllar ve Eğitim 1981 yılında İzmit'te…

22 saat ago

29 Nisan 2024 altın Fiyatları Bugün Ne Kadar Oldu

Altın Fiyatları Bugün Ne Kadar Oldu? 29 Nisan 2024 Güncel Değerlendirme 29 Nisan 2024 altın…

23 saat ago

2024 DGS Başvuruları 10-20 Mayıs 2024

2024 DGS Başvuruları 10-20 Mayıs 2024 2024 DGS Başvuruları 10-20 Mayıs 2024. Dikey Geçiş Sınavı,…

6 gün ago

Bugün 23 Nisan gururumuz 104 yaşında

Bugün 23 Nisan gururumuz 104 yaşında Bugün 23 Nisan gururumuz 104 yaşında, 23 Nisan kaçıncı…

1 hafta ago

22 Nisan 2024 Güncel Gram Çeyrek ve Ons Altın Fiyatları

22 Nisan 2024 Güncel Gram Çeyrek ve Ons Altın Fiyatları 22 Nisan 2024 Güncel Gram…

1 hafta ago