Sağlık

Agorafobi nedir?

Agorafobi nedir tedavisi

Agorafobi nedir

Agorafobi nedir? Agorafobi psikolojik bir hastalıktır ve tedavisi günümüzde başarılı bir şekilde yapılabilmektedir. Terapi ve ilaçlarla tedavi edilen Agorafobi ile ilgili merak ettiğiniz, soruları cevaplamaya çalışacağız. Bu yazımızda;

  • Agorafobi
  • Agorafobi nedir
  • Agorafobi ne demek

konularına değineceğiz. Kelime olarak Yunanca dilinden çevrilmiş anksiyete fobik bozukluk anlamına gelen Agorafobi kelimesi, kalabalık korkusu, sosyal fobi olarak da açıklanabiliyor. Kalabalığa karışan bir insanda büyük bir panik, korku endişe başladığında, birden o ortamdan kaçmak ve kurtulmak isteği doğar. Kişi, kalabalık ortamdan istediği an kaçıp kurtulamadığı için, korku ve telaş artar. Agorafobi nedir sorusunun cevabının daha iyi anlaşılması için, açıklamaları biraz daha genişletelim. Agorafobisi olan insanlar, kalabalıklara karışmaktan çekinirler, kalabalık toplu taşıma araçlarını kullanmak istemezler, AVM  büyük işyerleri, panayırlar, fuarlar vs. yerlere gitmezler. Agorafobi olanlar, kalabalık şehirlerde yaşayamazlar. Metroya binemezler.

Agorafobi olan insanlar, kalabalık ortamlara girdiklerinde, baş dönmesi, kendinden geçme, ani kalp çarpıntısı, nefes darlığı,  panik atak belirtileri yaşarlar. Bu insanlar çok çabuk depresyona girebilirler ve normal insanlardan çok daha hassastırlar. Durum ağırlaştıkça korkular da derinleşir ve kişi sosyal bağlarını tamamen kaybeder. Bu durumun panik atak ile yakından ilişkisi vardır. Agorafobi ne demek şeklinde arama yaparsanız, bu hastalığın anksiyete-fobik bozukluklar arasında değerlendirildiğini görebilirsiniz.

Agorafobi belirtileri nedir?

Psikolojik bir hastalıktır, hastalık anksiyete-fobik bozukluklar arasında değerlendirilir. Hastalığın başlıca belirtileri arasında, hızlı kalp çarpıntısı, terleme, baş dönmesi, tedirginlik, dengesizlik, göğüste sıkışma,  ağrı, titreme, iç titreme, baş dönmesi, nefes darlığı, boğulacak gibi olma, sık nefes alıp verme, vücutta uyuşma, karıncalanma,  mide bulantısı sayılabilir. Daha ağır Agorafobi hastaları için delirme kaçınılmaz olabilir. Agorafobi psikolojik bir hastalıktır. Günümüzde bu hastalık, şiddetli panik bozukluğu semptomları göstermektedir. Agorafobi hastalığının tedavisinde, psikoterapi ve ilaç kullanılmaktadır.

Psikolojik tedavi yöntemleri uygulandığında, ilerleyen süreçte, belirtilerin azalması gereksiz korku ve endişelerin azalması ile paralel olarak, hastaların yavaş yavaş sosyalleşmesi sağlanabiliyor. Hastalığa bağlı olarak gelişen ani panik ataklarda azalmalar oluyor. İyileşme sağlanınca, verilen ilaçlar da kademe kademe azaltılarak, tedavi sonunda ilaçlar kesiliyor ve psikoterapiye bir süre daha devam ediliyor.

Agorafobi ne demek

Agorafobi, kişinin yaşadığı ortam, maddi durum, çevre şartları ve fiziksel sağlık koşulları ile alakalıdır. Olumsuz şartlarda sürdürülen yaşamın getirdiği gerilim, agorafobi başta olmak üzere, beraberinde bir çok psikolojik hastalık getirir. Ağır gerilimi kaldıramayan insanlarda intihar girişimleri görülebilir. Bu yüzden Agorafobi belirtileriniz varsa, mutlaka psikoterapi ve ilaç için bir psikiyatriste gitmeniz önerilir. Psikologlar agorafobi tedavisi yapar mı sorusu da çok sık soruluyor, hastalık ilaç gerektirdiği için sadece ilaç yazma yetkisi olan psikiyatristlere gidilmesi, durumun daha derinlemesine incelenmesi için gereklidir. Çünkü bu hastalık ciddiye alınmazsa, delirme ve intihar ile sonuçlanabilir. Sosyal izolasyon, kalabalık korkusu, toplu taşıma araçlarına binmekten çekinme, insanlardan nefret etme gibi normal olmayan durumlarda hasta zaman kaybetmeden psikiyatri bölümüne gitmelidir.

 

Ali Yavuz

Recent Posts

Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcılığına yeni müdür atandı

Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcılığına yeni müdür atandı Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcılığına yeni müdür atandı. İzmit…

17 saat ago

Sinem Gülenç Kimdir?

Sinem Gülenç Kimdir? Sinem Gülenç Kimdir?1981 İzmit Doğumludur. İlk Yıllar ve Eğitim 1981 yılında İzmit'te…

19 saat ago

29 Nisan 2024 altın Fiyatları Bugün Ne Kadar Oldu

Altın Fiyatları Bugün Ne Kadar Oldu? 29 Nisan 2024 Güncel Değerlendirme 29 Nisan 2024 altın…

20 saat ago

2024 DGS Başvuruları 10-20 Mayıs 2024

2024 DGS Başvuruları 10-20 Mayıs 2024 2024 DGS Başvuruları 10-20 Mayıs 2024. Dikey Geçiş Sınavı,…

5 gün ago

Bugün 23 Nisan gururumuz 104 yaşında

Bugün 23 Nisan gururumuz 104 yaşında Bugün 23 Nisan gururumuz 104 yaşında, 23 Nisan kaçıncı…

7 gün ago

22 Nisan 2024 Güncel Gram Çeyrek ve Ons Altın Fiyatları

22 Nisan 2024 Güncel Gram Çeyrek ve Ons Altın Fiyatları 22 Nisan 2024 Güncel Gram…

1 hafta ago