Arı Sokmasında Neler Yapılmalı ,Özellikle bahar ve yaz aylarında, açık havada gezinmeyi ve oturmayı severiz. Fakat öyle durumlar olur ki bu gezinme kabus haline dönebilir. Bunlardan biri de arı sokmasıdır. Arı sokması çoğumuzun korkulu rüyasıdır. Çünkü bazı durumlarda, ölümcül riski bile bulunmaktadır.
Ası sokması durumunda herkesin bilinçli olması gerekiyor. Alerjik durumu olanların hayatı riski söz konusu olduğundan, arı sokması durumunda neler yapmanız gerektiğini bilmelisiniz. Peki, arı sokmasında neler yapılmalı ve arı sokmasına ne iyi gelir? İsterseniz bu sorunun cevabına bakalım.
Arılar soktuktan sonra ölürler. Eşek arıları ve yaban arıları için bu durum söz konusu değildir. Arı sokması durumunda, ağrı, şişlik, kaşıntı gibi durumlar olacaktır. Genelde arı sokmalarında, tıbbi işlem gerekmeden evde tedavi edilebilir. Tabi alerjik durumlar söz konusu olmadığı durumlarda. Öncelikle arının iğnesinden vücuda toksin yayılacaktır. Bu toksinlerin azaltılması için, iki tırnağınızla veya bir cımbız yardımı ile deri altındaki iğne çıkarılmalıdır. Bu iğneyi çıkarırken, bölgeyi kesinlikle çizmemelisiniz. Çizilen bölge enfeksiyon kapabilir.
Alerjik olmayan durumlarda ilk yardım;
Kaşınma, ağrı ve şişme gibi durumları azaltmak için buz tedavisi oldukça etkilidir. Alerjik durumlarda kesinlikle sağlık birimlerinde tedavi edilmesi gerekiyor, aksi takdirde arı sokması ölümle sonuçlanabilir.
Arı sokmasının vücuttaki reaksiyonu, kişiden kişiye değişecektir. Alerji durumlarında bu durum, daha şiddetli olacaktır. Kişinin vücudundaki reaksiyonlardan, alerji durumu olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Arı sokmasında alerji belirtileri;
Arı sokmasında yakınlardaki sağlık kuruluşlarına görünmekte yine de fayda vardır. Ancak yukarıdaki belirtiler yoksa evde tedavi edilebilir, eğer varsa kesinlikle sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekmektedir.
Arı sokması durumunda şişliği alacak birçok yöntem bulunmaktadır. Fakat ciddi reaksiyonlar ile karşılaşıldığında bunları uygulamak yerine sağlık kuruluşlarına başvurmalısınız. Arının iğnesini çıkardıktan sonra, bölgeyi sabun ve temiz su ile yıkayın. İğnenin çıkarılması, daha fazla toksin salınmasının önüne geçecektir.
Bilimsel araştırmalar ile kanıtlanmamış olsa da bu yöntemler arı sokmalarında tedavi olarak kullanılmaktadır. Buz kompresi uygulamak, zehrin vücuda dağılımını önleyeceği için oldukça etkili yöntem olacaktır.
Arı sokmasına iyi gelen doğal yöntemler;
Yaranın çabuk iyileşmesi ve ağrı ile kaşıntıyı da geçirmesi için bal oldukça etkili bir yöntemdir. Birçok kişi arı sokması için evde bal tedavisi uygulamaktadır. Arının soktuğu yere balı sürün. Daha etkili olması için bir bez yardımı ile sarın ve 1 saat kapalı kalmasını sağlayın.
Lavanta yağının, arı sokması bölgesindeki zehri aldığı söylenmektedir. Arı sokmasının olduğu bölgeye bir pamuk yardımı ile lavanta yağı uygulayabilirsiniz. Böylece bölgedeki arı zehrini almış olacaksınız.
Karbonat ile hazırlanan macun, arı zehrini nötralize edecektir. Aynı zamanda ağrıyı ve şişliği de dindirecektir. Karbonat ile su karıştırılarak macun kıvamı elde edilir. Bu karış yaranın üstüne sürülerek bir bandaj yardımı ile sarılır. 15 dakika boyunca böyle bekletilir.
Arı zehrini nötralize eden bir diğer ürün, kesinlikle sirkedir. Zehrin etkisini azaltarak, oluşabilecek komplikasyon durumlarını önleyebilir. Bu yöntemi iki farklı şekilde uygulayabilirsiniz. Öncelikle sirke dolu bir kaba arı sokmasının olduğu bölgeyi koyup 15 dakika bekleyebilirsiniz. Bir diğer yöntemse, bir parça pamuğa sirke dökerek sokmanın olduğu bölgeye koyarak 15 dakika bekleyebilirsiniz.
Doğal antibiyotik olan soğan, çoğu iltihaplı yaralanmalarda da kullanılmaktadır. İçerisindeki antibiyotik sayesinde, bölgedeki zehri alacaktır. Bütün bir soğanı ortadan ikiye bölün. Yarım soğanı, iç kısmı yaraya gelecek şekilde temas ettirin. Böylece bölgedeki zehri almış olacaksınız.
Yukarıda verilen arı sokmasına karşı doğal yöntemlerle beraber, sarımsak, çiğ et, aspirin, çay ağacı yağı ve çeşitli bitki çayları gibi yöntemler arı sokması durumlarında kullanılmaktadır. Ancak bu tedavilerin hiçbiri tıbbi tedavi kadar etkili olamaz. Alerjik gibi ağır durumlarda karşılaştığınızda, bunları kullanmak yerine sağlık kuruluşlarına başvurmalısınız. Bu yöntemler basit arı sokması durumlarında uygulanabilir.
[wpseo_map max_number=”undefined” width=”400″ height=”300″ zoom=”-1″ map_style=”roadmap” scrollable=”1″ draggable=”1″ show_route=”0″ show_state=”0″ show_phone=”1″ show_phone_2=”1″ show_fax=”1″][wpseo_address show_state=”1″ show_country=”1″ show_phone=”1″ show_phone_2=”1″ show_fax=”1″ show_email=”1″ show_logo=”0″][wpseo_opening_hours show_days=”sunday,monday,tuesday,wednesday,thursday,friday,saturday”]
İstanbul Tuzla Viaport’ta Hangi Mağazalar Var? İstanbul Tuzla Viaport’ta Hangi Mağazalar Var? İstanbul’un Tuzla ilçesinde…
Tuzla Kitap Günleri: 83 Yayınevi ve 400’ün Üzerinde Etkinlik Kitapseverleri Bekliyor Tuzla Kitap Günleri başlıyor...…
Boşaltım Sistemi Organları ve Görevleri Nelerdir? Boşaltım Sistemi Organları ve Görevleri Nelerdir? Boşaltım sistemi, vücudumuzun…
Mesane kanseri belirtileri nelerdir Mesane kanseri belirtileri nelerdir? Bugün sizlerle günümüzde özellikle erkeklerde sıkça rastlanılmaya…
2025 Yılı Asgari Ücret Ne Olur? 2025 Yılı Asgari Ücret Ne Olur? Asgari ücret nedir?…
Tuzla Kaplıcaları Tuzla kaplıcaları günübirlik tesisleri yorumları; Ülkemizin sahip olduğu önemli sağlık merkezlerinden biri olup…