Sağlık

Göz Kanlanması Nedir Neden Olur

Göz Kanlanması belirtisi Nedir Neden Olur

Göz Kanlanması Nedir Neden Olur

Göz Kanlanması Nedir Neden Olur? Göz Kanlanması Nedir? Göz kanlanması ya da göz kızarması olarak bilinen gözlerde oluşan kızarıklar hemen her yaştan insanın bir ya da daha fazla yaşadığınız durumlardan birisidir. İlk bakışta ciddi bir sorun olmasa da eğer göz kanlanması sık sık oluyor ya da kaybolmuyorsa mutlaka uzman göz hekimine gözlerinizi muayene ettirmeniz gerekir.

Göz Kanlanması Nedir, Neden Oluşur

Gözde sklera tabakası olarak adlandırılan gözün beyaz kısmıyla gözün yüzeyindeki şeffaf tabakanın arasında bulunan kılcal damarlar aşırı genişlemesi ve kan toplaması sonucu ortaya çıkan kızarıklıklar göz kanlanması olarak adlandırılır. Bazen küçük bir nokta bazen de büyük bir nokta, bazen de kırmızı çizgi şeklinde oluşan göz kanlanması sonucunda gözünüzü sklera tabakası yüzeyinde pembe ya da kırmızı renk oluşur. Gözünüzün beyazken sklera tabakasının yüzeyindeki kılcal damarlar belirgin değildir.

Bu damarlar çevresel etkenlerden yaşam tarzı veya bazı hastalıklara bağlı olarak şişip, belirginleşebilir. Her iki gözde oluşacağı gibi göz kanlanması aynı anda her iki gözde de oluşabilir. Bazı kişiler iki gözün birden kanlanmasının riskli olabileceğini düşünüyor. Halbuki bu durum tam tersidir. Çünkü tek gözün kanlanması iki gözün kanlanmasına göre daha risklidir. Göz kanlanması sık karşılaştığınız bir durumda olsa da, buna eşlik eden gözde ağrı, göz kuruluğu, görme bozukluğu, kaşıntı gibi problemlerin oluşması da kişide ciddi bir göz probleminin olduğunun en önemli habercisidir.  Göz kanlanmasına neden olan faktörler ise şunlardır,

  • Kalitesiz yaşam tarzı
  • Zararlı alışkanlıklar
  • Uykusuzluk
  • Yetersiz ışık
  • Bir noktaya uzun süre odaklı kalmak
  • Aşırı derecede oluşan göz yorgunluğu ve göz hastalıkları
  • Kimyasallar
  • Aşırı derecede güneşe maruz kalmak
  • Diğer sağlık sorunları

Göz Kanlanması Nasıl Geçer

Göz kanlanması sorunu sık sık oluşuyor ve ağrı, gözlerde kurluk ve hassasiyet gibi semptomlar ile birlikte oluyorsa mutlaka göz hekimine giderek göz muayenesi olup, göz kanlanması nedenini ve tanısını koydurabilirsiniz. Özellikle darbe sonucu ya da akut göz tansiyonu ve kornea ülseri sonucu ortaya çıkan bir göz kanlanması ise mutlaka tıbbi destek alınması gerekir. Uykusuzluğa bağlı olarak göz kanlanması oluşuyorsa kaliteli bir uyku ile bu sorunu basit bir yolla aşabilirsiniz. Ayrıca gözlerinizi etkileyen zararlı alışkanlıklar, kalitesiz yaşam tarzı ve benzeri durumları ortadan kaldırarak göz kanlanmasını tedavi edebilirsiniz. Ayrıca süt ve bol su içerek göz sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Göz Kanlanması Tedavisi

Tedavisi kanlanmaya neden olan rahatsızlığınım iyileşmemesi ile farklılık gösterebilir. Göz hastalıklarına bağlı göz kanlanması tedavisi için göz hekiminin önerilerine uyulması gerekir. Gerekli tedavi için verilen ilaçlar antibiyotik içeren göz kremleri, göz damlası ve oral ilaçlar olur.  Bazı zamanlarda ise yaşam tarzının değiştirilmesi gerekliyken, bazen de kanlanmaya neden olan göz dışı hastalıkların tedavisini yapılması gerekir. Ama her yıl düzenli olarak göz sorununuzu olmasa da uzman bir hekime göz muayenesi ve kontrollerinin yaptırmanız daha faydalı olur.

Ali Yavuz

Recent Posts

Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcılığına yeni müdür atandı

Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcılığına yeni müdür atandı Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcılığına yeni müdür atandı. İzmit…

18 saat ago

Sinem Gülenç Kimdir?

Sinem Gülenç Kimdir? Sinem Gülenç Kimdir?1981 İzmit Doğumludur. İlk Yıllar ve Eğitim 1981 yılında İzmit'te…

20 saat ago

29 Nisan 2024 altın Fiyatları Bugün Ne Kadar Oldu

Altın Fiyatları Bugün Ne Kadar Oldu? 29 Nisan 2024 Güncel Değerlendirme 29 Nisan 2024 altın…

21 saat ago

2024 DGS Başvuruları 10-20 Mayıs 2024

2024 DGS Başvuruları 10-20 Mayıs 2024 2024 DGS Başvuruları 10-20 Mayıs 2024. Dikey Geçiş Sınavı,…

5 gün ago

Bugün 23 Nisan gururumuz 104 yaşında

Bugün 23 Nisan gururumuz 104 yaşında Bugün 23 Nisan gururumuz 104 yaşında, 23 Nisan kaçıncı…

7 gün ago

22 Nisan 2024 Güncel Gram Çeyrek ve Ons Altın Fiyatları

22 Nisan 2024 Güncel Gram Çeyrek ve Ons Altın Fiyatları 22 Nisan 2024 Güncel Gram…

1 hafta ago