Blog

Gül suyu, sirkesi ve yağı’ nın faydaları nedir?

Gül suyu, sirkesi ve yağı’ nın faydaları nedir

Gül suyu, sirkesi ve yağı’ nın faydaları nedir?

Gül suyu, sirkesi ve yağı’ nın faydaları nedir? Sevgili okuyucularım, bugün sizlere gül suyu, gül yağı, gül sirkesi ve gül ağacından yapılan tarak hakkında hem bilgi vereceğim hem de deneyip gözlemlemiş olduğum faydaları ve deneyimlerimi aktaracağım.

Gül suyu, gül çiçeği yapraklarından elde edilen ve genellikle kozmetik, parfüm, gıda ve içecek endüstrilerinde kullanılan bir maddedir. Gül suyu, güllerin hoş kokusunu ve benzersiz aromasını içinde barındırır.

Gül suyu genellikle gül yapraklarının damıtılmasıyla elde edilir. Bu işlemde, gül yaprakları su buharıyla temas eder ve ardından soğutulur, bu da gül yapraklarından suyu çıkarır ve aroma moleküllerini taşır. Sonuç olarak elde edilen su, hoş bir gül kokusu ve tat veren uçucu bileşenler içerir.

Gül suyu, parfümeri endüstrisinde çeşitli parfüm ve kozmetik ürünlerinde kullanılır. Ayrıca gıda endüstrisinde tatlandırıcı olarak ve bazı tatlılarda aroma verici olarak kullanılabilir. Gül suyu ayrıca bazı Orta Doğu ve Hint mutfağında da kullanılır ve tatlılara, içeceklere veya yemeklere hoş bir aroma ve lezzet katar.

Gül suyu, doğal ve yapay olarak üretilebilir. Doğal gül suyu, gerçek gül yapraklarından elde edilirken, yapay gül suyu sentetik bileşenlerle üretilir. Ürün etiketini kontrol etmek, doğal veya yapay gül suyu kullanıldığını belirlemek için faydalı olabilir.

GÜL SİRKESİ FAYDALARI

Gül sirkesinin faydasını saymakla bitmez, gül sirkesinin tarihi çok eski yıllara dayanmaktadır. Eskiden Yunanlılar bal, şarap, ve sirke ile iksir yapıyorlarmış. Bu karışımın kralı kötü ruhlardan koruyacağına inanılıyorlardı. Gül sirkesinin en temel manevi anlamı, ölüm ve yenilenme fikridir. Bunun nedeni fermantasyon sürecini başlatmasıdır.

Fermantasyon sırasında mayaların ölmesi ve yeniden doğması, çok keskin ve yani sirke gibi kokan bir kimyasal reaksiyon yaratır. İşte bu kokudur onu kutsal yapan, kötü enerjiyi, nazarı defeden. Yani sirke kokusu çok derin manevi anlamlar barındırır. Ve gül sirkesi sabah ve akşam bir bardak suya bir çorba kaşığı katıp içilerek tüketildiğinde bağışıklığı güçlendiriyor. Vücutta ki alkaliyi düzenliyor, ve inanamayacaksınız ama cilde o kadar iyi geliyor ki cilt  kadife gibi yumuşacık oluyor.

Ağız içindeki yaralara çabucak iyileştiriyor, boğazınızda ufacık bir yanma ve ağrı hissettiğinizde bir tatlı kaşığı sabah akşam içildiğinde hemen iyileştiriyor ve tabi ki saçlara da çok iyi geliyor durulama suyuna katılan biraz gül sirkesi ile saçı durularsanız hem saçınız kepeklenmeyi engelliyor hem parlatıyor  hem de saçlarınızı güçlendiriyor.

GÜL SİRKESİ NASIL YAPILIR

Evinizde eğer kendi doğal gül sirkenizi yapmak isterseniz verecek olduğum tarif ile evlerinizde gül sirkesini yapmayı deneyebilirsiniz. Öncelikle bahçemizde yetiştirmiş olduğumuz güllerimizi güzelce topluyoruz. Sirke yapımına uygun geniş ağızlı bir kavanoz ediniyoruz. Daha sonra güllerimizi yıkayıp kendiliğinde kurumalarını bekliyoruz. Güllerimiz kuruduktan sonra kavanozumuza güllerimizi koyuyoruz. Üzerine kavanozumuzun büyüklüğüne göre su ekliyoruz. İçine bir kaşık taze kara kovan balı ve olgunlaşmış bir adet elmayı doğrayıp kavanozumuza koyuyoruz. Sonra kavanozumuzun ağzını temiz bir tülbent ile kapatıyoruz.

Karanlık bir yerde iki ay boyunca bekletiyoruz. Gül sirkemizi bekletirken ara sıra havalandırarak karıştırıyoruz. Bu işleme meyvelerimiz ve gül yaprakları kavanozun dibine çökene kadar devam etmemiz gerekiyor. İki ay  sonunda gül sirkemizi bir başka bir cam kavanoza süzüyor ve süzmüş olduğumuz gül sirkemizi de altı ay kadar tekrardan dinlenmesi için bekletiyoruz. İşte gül sirkemiz hazır şimdiden afiyet olsun.

GÜL SUYU FAYDALARI

Gülsuyu yıllardır güzellik alanında kullanılıyor. Gül Suyunun Cilde Faydaları nedir? Cilt için çok güzel bir tonik arındırıcı, yüze bir sprey gibi sıkıldığında çok iyi nem tutuyor ve sivilceye çok iyi geliyor. Tabi ki birçok yemek ve tatlıda da kullanılıyor özellikle Osmanlı mutfağında çok kullanılmıştır. Hatta gül reçeli bile yapılmaktadır.

GÜL YAĞI FAYDALARI

Gül yağı hem ciltte hem de saç bakımında kullanıldığı zaman birçok faydası vardır. Cildi yumuşacık daha sıkı ve cilt tonunda eşitlik sağlamaktadır. Kırışıklıkların ve göz çevresindeki ince çizgilerin azalmasında çok etkilidir.

GÜL AĞACI TARAĞI FAYDALARI

Eski yıllardan bu zamana kadar kullanılan ahşap tarakların zaman içerisinde popüler kültürün getirmiş olduğu yeniliklerden dolayı ahşap tarağın (el yapımı), çok kıymeti anlaşılamamış ve bu tarakları yapan ustalarda zamanla kalmamıştır. Ama şu an doğal yaşamak için eski den yapılan doğal ürünler araştırıp, tabi ki bulabilirsek kullanmaya çalışıyoruz.

Gül ağacı tarağının faydasına gelirsek, saç diplerine masaj yapıyor ve saç diplerindeki gözenekleri açıyor, saç dökülmesini azaltıyor, saçta elektriklenme olmuyor, saçları on dakika kadar masaj yapar gibi tararsak saç köklerindeki yağları saç uçlarına kadar taşıdığı içi saç kırılması da olmuyor.

Sevgili okuyucularımız bugün sizlerle Gül suyu, sirkesi ve yağı’ nın faydaları nedir den bahsettik. Gülün gerek tadı olsun,  gerek vücuda vermiş olduğu faydası olsun ve gerekse kokusu olsun harika bir bitkidir. Özellikle kokusu insana pozitif bir enerji veriyor ki depresyona bile iyi geldiğine inanmaktayım. Sevgili okuyucularımız gül birçok faydası bulunmaktadır peki sizler gül ile ilgili yorumlarınız nelerdir?

Sümeyye Nur Gündüz…

Ali Yavuz

Recent Posts

Hastanelerde Onaylı Randevu Nedir MHRS’den Nasıl Randevu Alınır?

Hastanelerde Onaylı Randevu Nedir MHRS'den Nasıl Randevu Alınır? Hastanelerde onaylı randevu nedir ve MHRS'den nasıl…

5 gün ago

500T İstanbul’un En Uzun Otobüs Hattı

500T İstanbul'un En Uzun Otobüs Hattı 500T İstanbul'un En Uzun Otobüs Hattı... İstanbul'un kalabalık caddelerinde…

2 hafta ago

Tuzla Belediyesi’nde 8.Yakma Resim Sergisi

Tuzla Belediyesi'nde 8.Yakma Resim Sergisi Tuzla Belediyesi'nde 8.Yakma Resim Sergisi. İstanbul'un farklı semtlerinden yakma resim…

2 hafta ago

112 Acil Çağrı Merkezi’ne Gelen Gereksiz ve Pes Dedirten Çağrılar

112 Acil Çağrı Merkezi'ne Gelen Gereksiz ve Pes Dedirten Çağrılar 112 Acil Çağrı Merkezi'ne Gelen…

2 hafta ago

İstanbul Tuzla Neyi Meşhur?

İstanbul Tuzla Neyi Meşhur? İstanbul Tuzla Neyi Meşhur? Tuzla, İstanbul Anadolu yakasının en uç noktalarından…

2 hafta ago

Türk Hava Yolları Kabin Memuru Alımı 2024

Türk Hava Yolları Kabin Memuru Alımı 2024 Türk Hava Yolları Kabin Memuru Alımı 2024. THY…

2 hafta ago