Hastalara Şifa Kaynağı Kelle Çorbası; Lokanta Usulü kelle çorbası Nasıl Yapılır? En Kolay Kelle paça çorba tarifi? Kelle paça çorbasının yapılışı nedir? Sevgili okuyucularım malum havalar soğudu bazı illerimizde kar yağıyor. Buna bağlı olarak da soğuk algınlık ve gribal enfeksiyonlar başladı. Özellikle de çocuklarımızın okula gitmesiyle de hastalık daha çabuk bulaşıyor ve çoğalıyor. O yüzden dirki beslenmemize daha çok dikkat etmeliyiz. Hem yaşlılar hem de çocuklar gribal enfeksiyondan çok daha fazla etkileniyorlar. Evde okul çağında çocuğu olanlar eminim ki benimle aynı fikirdeler. Tabi ki doktora gidip ilacımızı alıp kullanmalıyız, ama maalesef sadece ilaç kullanmak da yeterli değil gıdalarla da bunu desteklemeliyiz. Onun için sizlere çok şifalı ve lezzetli olan bir çorba tarifi vereceğim.
Aynı zamanda sadece soğuk algınlığı için değil, kolajen açısından da zengin, aynı zamanda hücre yenileyen, içtikçe hem bağışıklığınız güçlenecek hem de gençleşeceksiniz. Sadece bunlarla da sınırlı değil magnezyum deposudur. Kemiklerimizin sağlığını korur, yaşlandıkça azalan eklem sıvılarının korunmasına yardımcı olur. Omega 3 yağ asitlerinden dolayı beyin gelişimi için önemli bir besindir. Bunları yanı sıra çok da lezzetli bir çorbadır. Evde kolaylıkla yapabileceğiniz ve tüketebileceğiniz bir çorbadır. Evet tahmin ettiğiniz gibi kelle paça çorbasından bahsediyorum.
Bu sebepten dolayı da sizlere kelle paça çorbası tarifi vereceğim. Bu tarifle evde kolaylıkla yapabileceğiniz çok lezzetli hem de çok şifalı bir çorba eğer evde yapmayı denemediyseniz mutlaka denemelisiniz.
Hastalara Şifa Kaynağı Kelle Çorbası Türk mutfağında yapılan bir çorbadır. Bu çorba, kemiklerden ve etlerden yapılır. Türkiye’de yaygın olarak yapılır ve soğuk havalarda sıklıkla tüketilir. Türkiye dışında da popülerdir ve Türk mutfağının bir parçası olarak kabul edilir.
Kelle çorbası, ayrıca içeriğinde bol miktarda protein bulunduğu için besleyici bir çorbadır ve genellikle hasta ya da yorgun olanlar için tavsiye edilir.
Öncelikle kasabımızdan kelleyi alıyoruz. Kelleyle birlikte paça da alabilirsiniz suyu daha lezzetli oluyor ama her kasapta paça olmuyor. Onun için sadece kelleden de yapabilirsiniz. Burada sadece dikkat etmemiz gereken şey kellenin kesinlikle taze olmasıdır.
Kelleyi kasaptan alırken genellikle hazırlayıp veriyorlar. Ama eğer hazırlanmammış ise kellenin burun kısmı kestirip beyin kısmını kullanacaksanız orasını da kasapta açtırabilirsiniz. Kelleyi aldık şimdide pişirelim mi?
Kasaptan aldığımız kelleyi iyice yıkıyoruz sonra derin bir kaba alıp üzerini kapatacak kadar su koyuyoruz. Zamanımız varsa 3-4 saat hatta daha fazla suda bekletirseniz kelledeki o rahatsız eden koku olmuyor. Suyunu ara, ara değiştiriyoruz, zaten beklettikçe o kanlı suyu gidiyor. Eğer zamanımız yok ise 1 saat suda beklettikten sonra düdüklü tencereye alıp yine üzerini kapatacak kadar su koyup kaynadıktan sonra 15 dakika pişirelim sonra o suyunu döküyoruz. Sonra tekrar kellenin üzerini kapatacak kadar kaynamış sıcak su koyup bir tatlı kaşığı tuzunu da ekleyip haşlıyoruz. Düdüklüde 45 dakika haşlamak yeterli olacaktır. Kelle pişe dursun biz çorbanın ununu kavuralım soğusun.
Çorbayı yapacağımız tencereye 2 çorba kaşığı unu ekleyerek kısık ateşte kavuralım, burada dikkat etmemiz gereken şey unu çok kavurmamak, unun kokusu çıkana dek kavurmamız yeterli olacaktır. Kavurduğumuz un sağuya dursun bizde kelleyi hazırlayalım. Düdüklü tencerede pişirdiğimiz kelleyi düdüklünün havası indi ise açalım. Zaten 45 dakika pişen kellenin etleri kemiklerinden ayrılmıştır. Ayrılmamış ise biz kemiklerinden ayırarak çorbanın içerisine atılacak parçalar haline getirelim, kelledeki etin en çok kısmı dildedir. Dilin üzerindeki beyaz tırtıklı kısmı soyalım içerisindeki eti kullanalım.
Soğuyan unumuza kellenin suyundan azar, azar koyarak bir çırpma teli ile karıştıralım eğer biraz topaklı kaldı ise bir süzgeçten geçirelim o topaklarda süzgeçte kalsın ve daha pürüzsüz bir kıvam elde edelim. Şimdi un ve kelle suyuyla hazırladığımız çorbanın içerisine kemiklerden ayırdığımız etleri katalım sonra çorbayı ocakta bir taşım kaynatalım ki lezzetler birbirine iyice geçsin ve daha lezzetli bir çorba olsun. 2 kaşık un çok kıvamlı olmayacak bir çorba için yeterli ama, eğer siz daha kıvamlı bir çorba istiyorsanız ununu arttırarak daha koyu kıvamlı bir çorba elde edersiniz.
Çorbamız hazır şimdide olmazsa olmaz sarımsaklı ve sirkeli sosunu hazırlayalım. Biliyorsunuz ki Sarımsağın faydaları saymakla bitmez.Soyduğumuz sarımsakları havan da biraz tuz ile iyice dövelim. Sonra sirkeyi küçük bir kaseye alalım üzerine havanda dövdüğümüz sarımsakları koyalım ve karıştıralım. Evet sosumuzda hazır. 1 adet kelle ile 4 kişilik çorba çıkıyor siz ona göre ayarlama yaparsınız.
Pişirdiğimiz çorbayı kaseye koyuyoruz üzerine sarımsak ve sirke ile hazırladığımız sos dan koyuyoruz, isteğe bağlı olarak 1 çorba kaşığı veya daha fazla koyarak afiyetle içebilirsiniz. Üzerine yine isteğe bağlı limonda sıkabilirsiniz daha lezzetli olur. Ayrıca limonla tükettiğiniz zaman çorbanın vitamin değeri daha yüksek olur.
Sevgili okuyucularım bugün sizlere çok lezzetli ve bir o kadarda vitamin değeri yüksek olan kelle paça çorbasının evde hazırlanışını anlatmaya çalıştım. Dilerseniz İstanbul Tuzla Çorbacı Tavsiyesi başlıklı makalemizi değerlendirebilirsiniz. Verdiğimiz tarifi sizde denediğinizde çok beğeneceksiniz.
Afiyet olsun…
Sümeyye Nur Gündüz
Tuzla Bit Pazarı Hakkında Detaylı bilgiler Tuzla Bit Pazarı Hakkında Detaylı bilgiler... Tuzla Bit Pazarı…
İstanbul Tuzla Otel İsimleri ve Öneriler İstanbul Tuzla Otel İsimleri ve Öneriler nelerdir? Tuzla Butik…
İstanbul Tuzla Kahvaltı Mekanları ve Yerleri Lezzet ve Huzurun Buluştuğu Noktalar İstanbul Tuzla' daki Kahvaltı…
Tuzla Emlak Pazarlama ve Yönetim Firması Gayrimenkul Sektörünün Kalbi Tuzla Emlak Pazarlama ve Yönetim Firması…
Concept Gayrimenkul Danışmanlık: Tuzla Emlak Ofisi ile Hayalleriniz Gerçek Olsun Tuzla Emlak Ofisi Concept Gayrimenkul…
Çağrı Market Tuzla Postane Mahallesinde açılıyor! Çağrı Market Tuzla Postane Mahallesinde 5 Aralık 2024 Tarihi…