İkinci el araç satışlarında daha sıkı tedbirler geliyor. İkinci el araç satışı nedir? Ticaret Bakanlığı, ikinci el otomobil satışlarına getirilen kısıtlamaya ilişkin bir açıklama yaptı. İkinci el kara taşıtlarının, tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde satılmasının 1 Ocak 2024 tarihine kadar yasaklandığı hatırlatılan açıklamada, ilan platformlarında bu düzenlemeye aykırı olan ilan sayısında düşüş görüldüğü kaydedildi.
İkinci el araç satışları, bir aracın önceki sahibi tarafından kullanıldıktan sonra başka bir kişiye satılmasıdır. İkinci el araçlar, genellikle bir otomobilin ilk sahibinden sonra birden fazla sahibi olmuş ve genellikle belirli bir süre kullanılmış araçlardır.
İkinci el araç satışları, otomobil alım-satım piyasasının önemli bir bölümünü oluşturur ve bu pazarda birçok araç türü, marka ve model mevcuttur. İkinci el araç piyasası, yeni araçlara kıyasla genellikle daha uygun fiyatlı seçenekler sunar ve ekonomik olarak daha erişilebilir olabilir. Ayrıca, bazı tüketiciler, aracın hızlı değer kaybı nedeniyle yeni araç yerine ikinci el araç tercih edebilirler.
İkinci el araç satışları, özel kişiler arasında gerçekleşebileceği gibi, otomobil galerileri, ikinci el araç bayileri veya çevrimiçi platformlar aracılığıyla da gerçekleşebilir. Araç satın almadan önce dikkatli bir inceleme yapmak ve aracın geçmişini kontrol etmek önemlidir. Geçmişte hasar, kazalar, servis kayıtları ve kilometre bilgisi gibi detayları doğrulamak, güvenilir bir ikinci el araç alımında önemli bir rol oynar.
Ancak, ikinci el araç alım-satım işlemleri, bazı riskler de içerir. Alıcıların dolandırıcılıklara karşı dikkatli olmaları, aracın gerçek değerini belirlemeye çalışmaları ve güvenilir kaynaklardan yardım almaları önemlidir. Ayrıca, satıcıların adil bir fiyat talep etmeleri ve aracın durumu hakkında doğru bilgiler vermeleri önemlidir.
Açıklamada, ikinci el kara taşıtlarının tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde satılmasının 1 Ocak 2024 tarihine kadar yasaklandığı hatırlatıldı. Düzenleme öncesinde ilan platformlarında, düzenlemeye aykırı 20 binin üzerinde ilan olduğu belirtilen açıklamada, yapılan son incelemede bu sayının 5 bine gerilediği vurgulandı.
Açıklamada, düzenlemeye aykırı şekilde satış yapanlara 300 bin liraya varan idari para cezası uygulanacağı hatırlatıldı.
15 Temmuz itibarıyla yürürlüğe giren düzenleme kapsamında, tüm gerçek ve tüzel kişilerin ilan verilmesi aşamasında “ilan platformları” tarafından uyarıldığı anımsatılan açıklamada, bu uyarıya rağmen söz konusu yasağa aykırı verilen ilanlar ile ilan verenlere ilişkin bilgilerin Bakanlığa iletildiği ve takibinin yapıldığı bildirildi.
Açıklamada, uygulamadan elde edilen sonuçlara ilişkin son durum da paylaşılarak, şu ifadelere yer verildi: “İlan kısıtlaması düzenlemesinin yürürlüğe girmesinden önce ilan platformları üzerinden yayımlanan ve bu düzenlemeye aykırılık teşkil edebilecek bireysel ve ticari olmak üzere toplam ilan sayısının 20 binin üzerinde olduğu tespit edilmiştir. İlan platformları tarafından üyelerine yapılan uyarı ve bilgilendirmeler ile Bakanlığımızca yapılan kamuoyu bilgilendirmeleri sonucunda bu sayının düzenlemenin yürürlüğe girdiği 15 Temmuz’dan itibaren 7 bin seviyelerine gerilediği gözlemlenmiştir. Yapılan son incelemede, anılan düzenlemeye aykırılık teşkil edebilecek toplam ilan sayısının 5 binin altına düştüğü anlaşılmıştır. Bu kapsamda, söz konusu ilanlara ilişkin bilgiler ilgili ilan platformlarından temin edilmiş ve bunların incelenmesine Bakanlığımızca başlanmıştır.”
Bakanlıkça yapılan inceleme neticesinde, kısıtlamaya aykırılık teşkil ettiği tespit edilen ilanları veren gerçek ve tüzel kişiler hakkında, ilan başına 300 bin liraya kadar idari para cezası uygulandığı anımsatılan açıklamada, bu cezaların muhataplarına tebliğ sürecinin başladığı ve devam ettiği vurgulandı.
Açıklamada, ilan platformları üzerinden bireysel veya ticari ilan veren tüm vatandaş ve işletmelerden, 15 Temmuz’da yürürlüğe giren ilan kısıtlamasına uygun taşıt ilanı vermeleri hususunda azami özen ve hassasiyet beklendiğine işaret edilerek, şunlar kaydedildi: “Bilindiği üzere, bireysel satışlarda bir yıl içinde en fazla üç araç satışına izin verilmekte olup, bunun üzerindeki satışlar ticari faaliyet kabul edildiğinden dolayı cezai müeyyide gerektirmektedir. Birinci derece yakın akrabaları dahil olmak üzere bunların üzerinden vekaletle satış yapan kişiler Bakanlığımızca incelemeye alınmış olup, gerekli cezai işlemleri yapılmaktadır. Bunun yanında, vergi incelemesi kapsamında işlemlerin devamı için tespit edilen şahısların bilgileri Hazine ve Maliye Bakanlığına iletilmektedir.”
İstanbul Tuzla Acil Durum Toplanma Alanları Hakkında Bilgi İstanbul Tuzla Acil Durum Toplanma Alanları hakkında…
İstanbul Maltepe'de Kiralık Daire Arayanlar İçin Rehber İstanbul Maltepe'de Kiralık Daire Arayanlar İçin Rehber!.. İstanbul’un…
Tuzla Bit Pazarı Hakkında Detaylı bilgiler Tuzla Bit Pazarı Hakkında Detaylı bilgiler... Tuzla Bit Pazarı…
İstanbul Tuzla Otel İsimleri ve Öneriler İstanbul Tuzla Otel İsimleri ve Öneriler nelerdir? Tuzla Butik…
İstanbul Tuzla Kahvaltı Mekanları ve Yerleri Lezzet ve Huzurun Buluştuğu Noktalar İstanbul Tuzla' daki Kahvaltı…
Tuzla Emlak Pazarlama ve Yönetim Firması Gayrimenkul Sektörünün Kalbi Tuzla Emlak Pazarlama ve Yönetim Firması…