Sağlık

Obezite Nedeniyle ölüm oranı Sigaraya Bağlı ölümleri Geçti

Obezite Nedeniyle ölüm oranı Sigaraya Bağlı ölümleri Geçti

Obezite Nedeniyle ölüm oranı Sigaraya Bağlı ölümleri Geçti

Obezite Nedeniyle ölüm oranı Sigaraya Bağlı ölümleri Geçti; Tıpta obezite olarak biliniyor, fakat halk dilinde şişmanlık olarak tanımlanan fazla kilolar ülkemizde ve dünyada en yaygın görülen ve insanların hayat standartları ile sağlığını etkileyen ciddi sorunlardan birisi haline gelmiştir. Genellikle çok yemek ve sağlıksız beslenmek ile ilişkilendirilse de obezite hastalığına neden olan pek çok etken bulunuyor. Bu konuda İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre obeziteden ya da obeziteye bağlı oluşan çeşitli hastalıklar nedeniyle meydana gelen ölümler sigaradan kaynaklı ölüm oranlarını geçtiği sonucuna varılmıştır. İngiltere de bulunan Glasgow üniversitesinde yapılan araştırmada araştırmacılar 2003 ile 2017 seneleri arasında 192. 239 İngiliz ve İskoçyalıların sağlık hikayelerini inceldi. Yapılan inceleme yine aynı dönemde sigaradan kaynaklı ölülerin %23’ten %19,4’e düştüğü obeziteye bağlı ölümlerin ise %17,9’dan %23,1 ‘e çıktığı tespit edilmiştir.

Kanser ve Kalp Rahatsızlıklarının En Önemli Nedenidir

Obezite günümüzde kalp ve kanser hastalıklarına neden olan etmenlerin başında gelir. Günümüzde bu hastalığı taşıyanların yarısından çoğu obezite ya da şişman kişiler oluşuyor. Buna bağlı ölümlerinde son yıllarda git gide arttığını dile getiren araştırmacılar obeziteye karşı ulusal stratejiler geliştirmenin önemli olacağını vurguluyor.

Obezite ile Mücadele Yolları

Obezite kişisel bir sorun değil, halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. Genellikle aşırı beslenme ile ilişkilendirilir. Ama insan vücudunda bu hastalığa neden olan birtakım etmenler ve sorunlar oluşabilir.  Ama bu hastalıkla mücadele etmek için obeziteye ile mücadele etme yolları konusunda beslenme uzmanlarından destek almalısınız. Sağlıklı yaşam ile obezite ile tek başınıza bile mücadele edebilirsiniz. Bunun için kararlılık ilk aşama olup çok önemlidir. Zayıflama konusunda kararlı olmalı ve konuyu beyninizde bitmelisiniz. Kararlıysanız olayı kafanızda bitirdiyseniz, kendinize belli bir hedef koymanız gerekir. Ama beslenme uzmanları ve diyetisyenlerden de destek almayı unutmayın. Örneğin günlük kalori ihtiyacınızı yarısından daha azını almaya çalışın ve mümkün olduğunca kendinize sınırlayın. Örneğin 100 kiloysanız bir ayda 90 kiloya düşmeyi hedefleyin.  Asla bir ayda 100 kilodan 60 kiloya ineceğinizi hayal etmeyin. Bunu vaat eden diyetlerden ve bitki çaylarına inanmayın. Kendinizi öğünün birinde aç bırakıp diğer öğünde karnınızı tıka basa doyurmayın. Günlük kalori alımını sınırlandırıp, bol bol yürüyüş ve egzersiz yapıp, güzel bir diyet programı ile sağlıklı ve kalıcı bir şekilde zayıflayıp, obezite sorunu kısa sürede yenebilirsiniz.

Sağlıklı Beslenmek Çok Önemlidir

Sağlıklı beslenmek obezitenin temelidir. Obezite ile başa çıkma yolları nelerdir diyenler öncelikle beslenme tarzını gözden geçirip değiştirmeleri gerekir. Aksi takdirde bir öğün yemeyip bir öğün yemek ya da sadece bol su içmek gibi beslenme şekilleri obezite ile savaşamaz, tam aksine daha fazla ki alırsınız. Vücudun protein ihtiyacı da olur, yağ ihtiyacı da şeker ihtiyacı da bunları günlük yeteri kadar karşılaşması hem vücut direncini hem de enerjinizi düşürecektir. Kilo verirken enerjinizin düşmesi ya da vücudunuzdaki sıvıları atmanız sizi zayıflatmaz. Bazı kimseler günlerce hiçbir şey yiyip içmeden tartıya çıkarlar. Kaybettikleri aslında vücutlarındaki sıvıdır. Zayıflamak için yağ yakmanız gerekir. Yağ yakmak için de yağ yakan besinler tüketmeli spor ve yürüyüş yapmalısınız. Eğer obeziteye neden ola hastalıklarınız varsa mutlaka tedavi olmalısınız. İnsülin direnci, hipofiz bezi hastalıkları tiroid bezi hastalıkları uyku apnesi ve benzeri hastalılar obeziteye neden olan başlıca sağlık sorunlarıdır.

Ali Yavuz

Recent Posts

Hastanelerde Onaylı Randevu Nedir MHRS’den Nasıl Randevu Alınır?

Hastanelerde Onaylı Randevu Nedir MHRS'den Nasıl Randevu Alınır? Hastanelerde onaylı randevu nedir ve MHRS'den nasıl…

5 gün ago

500T İstanbul’un En Uzun Otobüs Hattı

500T İstanbul'un En Uzun Otobüs Hattı 500T İstanbul'un En Uzun Otobüs Hattı... İstanbul'un kalabalık caddelerinde…

2 hafta ago

Tuzla Belediyesi’nde 8.Yakma Resim Sergisi

Tuzla Belediyesi'nde 8.Yakma Resim Sergisi Tuzla Belediyesi'nde 8.Yakma Resim Sergisi. İstanbul'un farklı semtlerinden yakma resim…

2 hafta ago

112 Acil Çağrı Merkezi’ne Gelen Gereksiz ve Pes Dedirten Çağrılar

112 Acil Çağrı Merkezi'ne Gelen Gereksiz ve Pes Dedirten Çağrılar 112 Acil Çağrı Merkezi'ne Gelen…

2 hafta ago

İstanbul Tuzla Neyi Meşhur?

İstanbul Tuzla Neyi Meşhur? İstanbul Tuzla Neyi Meşhur? Tuzla, İstanbul Anadolu yakasının en uç noktalarından…

2 hafta ago

Türk Hava Yolları Kabin Memuru Alımı 2024

Türk Hava Yolları Kabin Memuru Alımı 2024 Türk Hava Yolları Kabin Memuru Alımı 2024. THY…

2 hafta ago