Blog

Yabancı Uyruklu Vatandaşların Yaratmış Olduğu Problemler

Yabancı Uyruklu Vatandaşların Yaratmış Olduğu Problemler

Yabancı Uyruklu Vatandaşların Yaratmış Olduğu Problemler

Yabancı Uyruklu Vatandaşların Yaratmış Olduğu Problemler nelerdir? Yabancı Uyruklu Vatandaş nedir? Yabancı uyruklu ogrencilerin uyum sorunları nedir? Sevgili okuyucularımız, sizlerle daha önce genel olarak Türkiye’deki mülteci sorunlarını anlatan bir makale paylaşmıştım. Bugün ise Antalya bölgesinde yaşamakta olan yabancı uyruklu vatandaşlardan dolayı halkın duymuş olduğu rahatsızlıklara ve haklılıklarına dair bir makale yazmak istedim.

Sevgili okuyucularımız, öncelikle belirtmek isterim ki bu rahatsızlıkların hepsini gözlemlemiş ve duymuş olduğum için sizlerle de gönül rahatlığı ile paylaşabiliyorum. Bu konuda herkesin yorumu değişebilir elbette ama ben genel anlamda duyulun rahatsızlığı ve şikayetleri sizlerle paylaşacağım.

Antalya konum itibariyle hep turistlik bir şehrimiz olmuştur. Burayı her ülkeden vatandaşlar tercih ederken herkesin bildiği üzere en çok Rus ve Ukraynalıların tercih ettiğini ve kasım aylarının ortasına kadar da Antalya’da kalıp tatil yaptığını bilmekteyiz. Ama son zamanalar da bu sayı kendini ikiye katlamakla kalmamış bir de burada Rusya ve Ukrayna arasında çıkan savaştan dolayı kalmayı tercih ettikleri bir yer haline gelmiş durumdadır.

Yabancı uyruklu ogrencilerin uyum sorunları

Ülkemizin kapısı gelmek isteyen biz Türk insanı ile yaşamak isteyen herkese açık Ama! Bizim dilimize, kültürümüze, inançlarımıza, örf ve adetlerimize adaptasyon sağlayıp yaşayabilecekse. Onun haricinde kendi ülkesindeymiş gibi yaşamaya kalkıp Türk Milletine rahatsızlık verecekse, adaptasyon sağlayamayacaksa ülkemize gelmelerini doğru bulmuyorum. Öncelik her zaman bizim milletimizin olmalıdır. Ama maalesef görüyorum ki bu konuda kendi milletimiz kendi ülkelerinde ikinci sınıf vatandaşı konumuna düşmüş durumda özellikle de Antalya’da. Bu şekilde ve yine maalesef ki bunu bu şekilde yapan da yine kendi milletimizdir.

Milliyetçi ruhlarımız maalesef ki parayı görene kadar. Ve Antalya halkının en büyük şikayetlerinden biri de budur. Esnafı artık yabancı uyruklu vatandaşlara o kadar alışmış durumda ki Rus, Alman, İngiliz vs.  değilsen bir anda ilgi alakala bile değişiyor. Burada en büyük sitemim ise kendi milletimizedir. Diğer en önemli hususlardan biri ise dil problemidir. Dünyada uluslararası konuşulması gereken bir dil varken gelmiş olan özellikle Rus ve Ukraynalı vatandaşlar hepsi kendi dillerinde konuşuyor ve bu şekilde de bizlerden kendilerine cevap vermemizi istiyorlar. Hatta ve hatta bunu buraya yerleşmiş olanlar daha çok yapıyor. Geçen yayımlamış olduğum makalede zaten birçok reklam afişi, mağazaların camlarında Rusların ve Ukraynalıların konuşmuş olduğu dilde yazılar yazmaktadır.

Yabancı Uyruklu Vatandaşların Yaratmış Olduğu Problemler nelerdir?

İngilizce konuşup bizler ile bu şekilde iletişime geçmeleri gerekirken kendi dilleri ile iletişime geçmeleri Antalya halkının en büyük şikayetlerinden biri. Ve benim açımdan da aşırı derece de rahatsız edici bir durum. Burası Türkiye ve burada yaşayıp barınacaksanız ya Türkçe öğreneceksiniz ya da uluslararası dil olan İngilizce konuşarak iletişime geçeceksiniz. Kimse sizler için Rus ve Ukrayna’nın konuşmuş olduğu dili bilmek zorunda değil, mecbur bile değil. Diğer bir rahatsız oldukları husus hatta duyunca çok şaşırmış olduğum ve umarım gerçekleşmez dediğim bir husustur.

Yabancı Ülkelerden ülkemize gelen kişilerin karşılaştığı sorunların başında ne gelir

Antalya’nın belirli bölgelerinde yaşayan Rus ve Ukraynalılar Ezan sesinden çok rahatsız olduklarını ve Ezan sesini kıstırmak için imza topladıklarını ve Antalya halkının bu durumdan çok rahatsızlık duyduklarını öğrendim. Ülkemizde herkes istediği dini yaşamakta elbette özgür ama toplumumuzun birçoğu Müslüman ve bu yıllardır süre gelmiş olan bir durumdur. Şayet Ezan sesinden rahatsızlık duyuyorlarsa kendi ülkelerine gidip -ki gidebiliyorlarsa- ezan sesini duymayabilirler.

Kendi ülkelerindeymiş gibi rahatça davranmaları Antalya halkının ve benim en çok şikayetçi olduğum bir durumdur. Burası benim, bizim ülkemiz ise onların bize adapte olmaları gerekmektedir. Bizim onlara adapte olma zorunluluğumuz veya mecburiyetimiz yok ama onların vardır. Burada herkes nasıl düşünür bilemem ama Antalya halkının çoğu ve içerisinde yaşayan benim de görüp rahatsız olduğum bir husustur ama farklı düşünen herkesin düşüncesine de saygı duyuyorum elbette.

Sevgili okuyucularımız, bugün sizlerle Antalya’da yaşayan birçok Antalya halkının ve kendi gözlemlemiş olduğum şikayetleri sizlerle sadece birkaçını paylaşmak istedim Antalya halkının özellikle ev kiralarında Rus ve Ukrayna arasında çıkan savaştan Ukraynalıların Antalya’ya gelmesi ile yükselmesinden ve yaşamış oldukları problemlerinden bahsetmiyorum bile.

Belki de bunlar bazı okuyucularımız için problem bile gözükmeyebilir bu küçük gibi görünen problemler zamanla büyür ve bir yığın haline gelip daha büyük problemlere yol açabilir. Bu yüzden sizlerle bu konuda biraz da olsa farkındalık yaratmak adına bir makale yazmak istedim. Sevgili okuyucularımız bu konuda sizlerin düşünceleri nelerdir?

Yabancı Uyruklu Vatandaş nedir

Yabancı uyruklu vatandaş terimi, bir ülkenin vatandaşlık hukuku açısından, o ülkede yaşayan ve o ülkenin vatandaşı olmayan kişileri ifade eder. Yani, bir ülkenin vatandaşı olmayan veya o ülkenin vatandaşlığına geçmemiş olan kişiler yabancı uyruklu vatandaş olarak kabul edilir.

Yabancı uyruklu vatandaşlar, genellikle doğdukları veya ikamet ettikleri ülkenin vatandaşlık şartlarını yerine getirmediği için o ülkenin vatandaşı olamamış veya olmayı tercih etmemiş kişilerdir. Bununla birlikte, yabancı uyruklu vatandaşlar genellikle ülkede geçici veya daimi ikamet hakkına sahip olabilirler ve belirli haklara ve sorumluluklara tabi tutulurlar.

Yabancı uyruklu vatandaşlar, ikamet etikleri ülkede çalışabilir, eğitim alabilir, sağlık hizmetlerinden yararlanabilir ve bazı durumlarda seçme ve seçilme gibi haklara sahip olabilirler. Ancak, yabancı uyruklu vatandaşlar genellikle bazı vatandaşlık haklarından mahrum olabilirler, örneğin oy kullanma veya ülkenin yüksek düzeyli kamu görevlerine atanma gibi haklar.

Yabancı uyruklu vatandaşların hakları ve statüsü ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir. Her ülkenin yasaları ve vatandaşlık politikaları yabancı uyruklu vatandaşları farklı şekillerde tanımlayabilir ve onlara farklı haklar ve sınırlamalar getirebilir.

Sümeyye Nur Gündüz.

Ali Yavuz

Recent Posts

Hastanelerde Onaylı Randevu Nedir MHRS’den Nasıl Randevu Alınır?

Hastanelerde Onaylı Randevu Nedir MHRS'den Nasıl Randevu Alınır? Hastanelerde onaylı randevu nedir ve MHRS'den nasıl…

6 gün ago

500T İstanbul’un En Uzun Otobüs Hattı

500T İstanbul'un En Uzun Otobüs Hattı 500T İstanbul'un En Uzun Otobüs Hattı... İstanbul'un kalabalık caddelerinde…

2 hafta ago

Tuzla Belediyesi’nde 8.Yakma Resim Sergisi

Tuzla Belediyesi'nde 8.Yakma Resim Sergisi Tuzla Belediyesi'nde 8.Yakma Resim Sergisi. İstanbul'un farklı semtlerinden yakma resim…

2 hafta ago

112 Acil Çağrı Merkezi’ne Gelen Gereksiz ve Pes Dedirten Çağrılar

112 Acil Çağrı Merkezi'ne Gelen Gereksiz ve Pes Dedirten Çağrılar 112 Acil Çağrı Merkezi'ne Gelen…

2 hafta ago

İstanbul Tuzla Neyi Meşhur?

İstanbul Tuzla Neyi Meşhur? İstanbul Tuzla Neyi Meşhur? Tuzla, İstanbul Anadolu yakasının en uç noktalarından…

2 hafta ago

Türk Hava Yolları Kabin Memuru Alımı 2024

Türk Hava Yolları Kabin Memuru Alımı 2024 Türk Hava Yolları Kabin Memuru Alımı 2024. THY…

2 hafta ago