Akıllı Telefonlarda 3 Adımda Gizlilik ve Güvenlik

Akıllı Telefonlarda 3 Adımda Gizlilik ve Güvenlik
Akıllı Telefonlarda 3 Adımda Gizlilik ve Güvenlik

Akıllı Telefonlarda 3 Adımda Gizlilik ve Güvenlik

Akıllı Telefonlarda 3 Adımda Gizlilik ve Güvenlik. Akıllı telefonunuzu elinizden düşürmüyor musunuz? Ekran süreniz pandemi ile birlikte büyük bir artış gösterdi mi? Cevap birçoğumuz için evet.

Türkiye’nin yaklaşık olarak 85 milyon olan nüfusunda neredeyse 77 milyonun mobil hata sahip olduğunu biliyor musunuz? Günlük ortalama ekran süresi Türkiye’de 7 saat 57 dakika. İnternet kullanımının yüzde 94’ü mobil telefonlar üzerinden gerçekleşiyor. Akıllı telefonlardaki ortalama ekran süresi ise 4 saat 19 dakika.

Akıllı telefonlar hayatlarımızın vazgeçilmez birer parçası. Çoğu kullanıcının farkında olmadığı şey ise akıllı telefonlar için her birimizin veri kaynağı olduğu gerçeği. Akıllı telefonlar çevrimiçi verilerimiz yanında fiziksel verilerimizi de kaydediyor.

Akıllı telefonunuzdaki uygulamalar konumunuzu takip ediyor, bazıları mesajlarınızı okuyor ve fotoğraflarınıza erişiyor. Akıllı telefonunuzdaki verilerinizin gizliliğini ve güvenliğini sağlamak için neler yapabilirsiniz?

Wi-Fi Güvenliği

Akıllı telefonunuzda VPN kullanarak şifresiz Wi-Fi ağlarda güvenliğinizi sağlayabilirsiniz. Akıllı telefonunuz otomatik olarak mevcut olan şifresiz ağlara bağlanıyor mu? Bu ayar aktif olduğu sürece akıllı telefonunuz kaynağını bilmediğiniz Wi-Fi ağlara da bağlanabilir.

Şifresiz ve ortak kullanılan Wi-Fi ağlar güvenli değildir. Bunun birinci sebebi bu ağlar üzerinden kolay bir şekilde siber saldırıya uğrayabilirsiniz. Ortadaki adam (Mitm) adı verilen siber saldırı türünde siber saldırgan akıllı telefonunuzda yaptığınız her aktiviteyi görebilir, telefonunuzu ele geçirebilir, mesajlarınızda veya aramalarınızda değişiklikler yapabilir. Siber saldırgan banka hesaplarınıza bu şekilde erişebilir.

Android telefonunuzda Ayarlar > Ağ ve İnternet > Kablosuz tercihlerini açarak Herkese Açık Ağlara Bağlanmayı kapatabilirsiniz.

iOS telefonunuzda Ayarlar > Wi-Fi kısmına girip Ağlara Katılmadan Sor seçeneğini seçebilirsiniz.

VPN programı ile çevrimiçi bağlantınızı şifreleyerek siber saldırıların aktivitelerinizi görmesini engelleyebilirsiniz. VPN programları IP adresi değiştirme programı olarak bilinir fakat bundan çok daha fazla özellik sunar. VPN programları çevrimiçi bağlantınızı şifrelerken internette anonim olmanızı sağlar.

Uygulama Güvenliği

Akıllı telefonunuzdaki uygulamalar işlevini gerçekleştirmek için birçok izne ihtiyaç duyar. Instagram galerinize, kameranıza, mikrofonunuza ve konum belirtmek için konumunuza erişim istemesi normaldir.

Instagram’ın rehberinizdeki kişilerin hesaplarını bulmasını istiyorsanız rehberinize erişmesine izin vermelisiniz. Instagram gibi uygulamaların yerel ağınıza erişim istemesi çok mantıklı değildir. Spotify, Youtube gibi uygulamalar yerel ağa eriştiğinde videonun veya müziğin başka cihaz üzerinden devam etmesini kolaylıkla sağlayabilirsiniz.

Özellikle Android uygulamalarda işlevi ile ilgisi olmayan ve mesaj gönderme, mesajları okuma, arama yapabilme gibi izinler isteyen uygulamaları telefonunuzdan siliniz.

Android ve iOS cihazınızda uygulamaların hangi izinlere sahip olduğunu nasıl kontrol edebilirsiniz?

iPhone Uygulama İzinleri

iPhone telefonda uygulama izinlerine ulaşmak için Ayarlara girdikten sonra ekranın aşağısına indiğinizde telefonunuzdaki uygulamaları liste halinde sırasıyla görürsünüz. Her bir uygulamaya dokunarak uygulamanın hangi izinlere sahip olduğunu görebilirsiniz.

iOS 14.6 güncellemesi ile Instagram, Facebook gibi uygulamaların kullanıcılarını takip etmesini engellemek adına yeni bir özellik yüklenmiştir. Güncelleme sonrası sizi takip eden uygulamaları engellemek için Takip Etmeye İzin Ver kısmını kapatmanız yeterli olacaktır.

Android Uygulama İzinleri

Android telefonlarda uygulama izinlerini kontrol etmek için Ayarlar > Uygulamalar & Bildirimlere giriş yaparak uygulama izinlerini kontrol edebilirsiniz.

Android kullanıcıları Gmail ile telefonu kullandıkları için Ayarlara giriş yapıp Google’ın konumlarını, internet aktivitelerini kaydetmesini engellemelidir.

 

Google hesabınızda Ayarlar > Aktivitelerime giriş yaparak konum geçmişini, Google arama geçmişi, Youtube video geçmişini silebilir ve kaydetmeyi durdurabilirsiniz.

Google aramalarınıza dayanarak hakkınızda bir profil oluşturulduğunu ve bu profile göre size reklamlar gösterdiğini unutmayın. Bunun için Gizlilik & Kişiselleştirme > Veri & Kişiselleştirmeye girio Reklam Kişiselleştirmeyi kapatabilirsiniz.

Ekran Kilidi, Uygulama Parolaları ve İki Faktörlü Kimlik Doğrulama

Android ve iPhone telefonlarda ekran kilidi oluşturmayı ihmal etmeyin. FaceID, rakamlardan oluşan şifre veya rakam ve harflerden oluşan parola ile telefonunuzu kilitleyin. Android telefonlarda desen oluşturarak da ekran kilidine sahip olabilirsiniz. Bu şekilde telefonunuzun çalınması durumunda içindeki bilgilere erişilemez.

Telefonunuzdaki uygulamalarda mevcut olan hepsinde iki faktörlü kimlik doğrulama kullanın. E-posta, Instagram, Facebook uygulamaları için iki faktörlü kimlik doğrulama oluşturmalısınız.

Gmail ve Hotmail için Authenticator kullanabilirsiniz ve hesap açmaya çalıştığınızda uygulama üzerinden anlık kod alıp giriş yapabilirsiniz. Bu şekilde hesabınıza girmeye çalışan kişi şifrenize sahip olsa bile koda erişemeyeceği için hesabınıza giremez.

Tuzla Gazetesi Teknoloji HABERLERİ

blank

Akıllı Telefonlarda 3 Adımda Gizlilik ve Güvenlik
Akıllı Telefonlarda 3 Adımda Gizlilik ve Güvenlik

 

 

Akıllı Telefonlarda 3 Adımda Gizlilik ve Güvenlik

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin