DOLAR 13,7194
EURO 15,5684
ALTIN 786,58
BIST 1.910
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Çok Bulutlu
İstanbul
14°C
Çok Bulutlu
Pts 17°C
Sal 16°C
Çar 13°C
Per 14°C

Antioksidan Nedir?

Antioksidan Nedir?
04.07.2021
403
A+
A-

Antioksidan Nedir

Antioksidan Nedir? Antioksidan, vücudun ürettiği ya da gıdalardan salgılamış olduğu hücre ve doku hasarlarını önleyen bileşiklerdir. Yani antioksidan vücuttaki serbest radikalleri temizler ve  oksidasyonundan kaynaklı hasarları azaltır. Antiokasidan pek çok gıdada bulunur ve diyet takviyesi olarak da mevcuttur.  Antioksidan bakımından zengin kaynaklar ise A, E, C vitaminleri ile selenyum, likopen, beta-karoten, zekasantin, lutein gibi karotenoidlerdir. Antioksidan bakımından zengin besinlerden oluşan bir diyet listesi ile pek çok hastalık tedavi edilebilmektedir. Kalp damar hastalıkları Alzheimer benzeri hafıza problemleri, diyabet ve bazı kanser çeşitlerinin oluşma riskini azaltan maddeler antioksidan olmaktadır.

Hangi   Besinlerde Antioksidan Bulunur

Antioksidan pek çok meyve ve sebzelerde bulunan bir bileşiktir. Vücut sağlığı için çok önemli bir madde olduğu için antioksidan bakımından zengin besinler sorusunu öne çıkarmaktadır. Badem yer fıstığı, mısır, pirinç, darı gibi besinler antioksidan bakımından zengindir. Aynı zamanda mısırözü yağı, Ayçiçek yağı, pamukyağı gibi yağlar ile kuruyemiş ve yeşil sebzelerde antioksidan bakımından zengin besinlerdendir.

Birçok meyveye rengini veren madde likopendir.  Likopen içeren besinler de de büyük bir miktarda antioksidan bulunur. Örneğin, karpuz, domatesi, greyfurt, hurma, kuşkonmaz, tavuk ciğeri, kırmızı lahana, pul biber, maydanozda bu besinler arasında yer alır. Antioksidan bakımından zengin maddelerden bir tanesi de selenyum tereyağı, karaciğer, bira mayası, kırmızı et, balık ve bazı sebzelerden yer almaktadır.

Bu konuda yapılan araştırmalarda ise üzüm çekirdeğinizi tüm besinlere göre daha fazla antioksidan içerdiği sonucuna varılmıştır. Bunun için üzümü çekirdeği ile yemenizi tavsiye ederiz. Bitki çaylarında ise kekik, adaçayı, biberiye yeşil, çay, beyaz çay ile zerdeçal, zencefil, nane gibi baharatlar da bol miktarda antioksidan içermektedir.

Antioksidanın Vücuda Faydaları

Peki o zaman antioksidan vücuda faydaları nelerdir, işte detaylar;

Yaşlanmayı Geciktirir

Antioksidan vücuttaki serbest radikalleri etkisiz hale getirdiği için genel vücut sağlığını artırıp, hücre hasarını yok eder ve bu da yaşlanma etkileri azaltır ya da geciktirir. Hücre hasarlarına neden olan serbest radikaller ciltte kırışıklıklara neden olur.  Fakat antsioksidan’lar vücutta oksidasyonun biyokimyasal sonuçlarını sınırlandırıp, vücudun serbest radikallerden arınmasına cildin yenilenip daha parlak ve sağlıklı olmasına yardımcı olur.

Cildi Korur

Aynı zamanda E C koenzim, Q10 ve rosmarinik, asitler de antioksidan bakımından zengin olması nedeni ile cildi toksinlerden korur ve ciltte, akne sorunların oluşumunu engeller.

Bağışıklığı Güçlendirir

Çevre kirliliği, aşırı sigara tüketimi, doku travması, iskemi, aşırı egzersiz radyasyon ve kemoterapi   veya işlenmiş gıdalar, trans yağlar ile yapay tatlandırıcıların fazla tüketimi sonucunda oluşan hücre hasarı bağışıklık sistemine de zarar vererek vücut sağlığını bozmaktadır. Antioksidanlar bakımından zengin besinler ile yapacağınız güzel bir diyet ile vücudun tüm metabolik aktivitelerini destekleyip, vücudun tüm hastalıklara karşı korunmuş olursunuz.

Kalp ve Damar Hastalıklarını Korur

Protein, DNA’lar ve diğer moleküllerin hasara uğraması sonucunda kroner kalp hastalıkları meydana gelir. Yapılan araştırmalarda araştırmacılar yeşil çayın içerisinde yer alan kateşin’lerin ve C vitamini gibi bazı oksidan içeren maddeleri kalp ve damar hastalıklarını riskinin azalttığını veya ilerlemesini yavaşlattığı sonucuna varılmıştır.

Bunların dışında antioksidan vücuttaki iltihabı giderir, göz sağlığını korur, kolesterolü dengeleyip sinir sistemini korumaktadır.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.