Antioksidan Nedir
Antioksidan Nedir? Antioksidan, vücudun ürettiği ya da gıdalardan salgılamış olduğu hücre ve doku hasarlarını önleyen bileşiklerdir. Yani antioksidan vücuttaki serbest radikalleri temizler ve oksidasyonundan kaynaklı hasarları azaltır. Antiokasidan pek çok gıdada bulunur ve diyet takviyesi olarak da mevcuttur. Antioksidan bakımından zengin kaynaklar ise A, E, C vitaminleri ile selenyum, likopen, beta-karoten, zekasantin, lutein gibi karotenoidlerdir. Antioksidan bakımından zengin besinlerden oluşan bir diyet listesi ile pek çok hastalık tedavi edilebilmektedir. Kalp damar hastalıkları Alzheimer benzeri hafıza problemleri, diyabet ve bazı kanser çeşitlerinin oluşma riskini azaltan maddeler antioksidan olmaktadır.
Hangi Besinlerde Antioksidan Bulunur
Antioksidan pek çok meyve ve sebzelerde bulunan bir bileşiktir. Vücut sağlığı için çok önemli bir madde olduğu için antioksidan bakımından zengin besinler sorusunu öne çıkarmaktadır. Badem yer fıstığı, mısır, pirinç, darı gibi besinler antioksidan bakımından zengindir. Aynı zamanda mısırözü yağı, Ayçiçek yağı, pamukyağı gibi yağlar ile kuruyemiş ve yeşil sebzelerde antioksidan bakımından zengin besinlerdendir.
Birçok meyveye rengini veren madde likopendir. Likopen içeren besinler de de büyük bir miktarda antioksidan bulunur. Örneğin, karpuz, domatesi, greyfurt, hurma, kuşkonmaz, tavuk ciğeri, kırmızı lahana, pul biber, maydanozda bu besinler arasında yer alır. Antioksidan bakımından zengin maddelerden bir tanesi de selenyum tereyağı, karaciğer, bira mayası, kırmızı et, balık ve bazı sebzelerden yer almaktadır.
Bu konuda yapılan araştırmalarda ise üzüm çekirdeğinizi tüm besinlere göre daha fazla antioksidan içerdiği sonucuna varılmıştır. Bunun için üzümü çekirdeği ile yemenizi tavsiye ederiz. Bitki çaylarında ise kekik, adaçayı, biberiye yeşil, çay, beyaz çay ile zerdeçal, zencefil, nane gibi baharatlar da bol miktarda antioksidan içermektedir.
Antioksidanın Vücuda Faydaları
Peki o zaman antioksidan vücuda faydaları nelerdir, işte detaylar;
Yaşlanmayı Geciktirir
Antioksidan vücuttaki serbest radikalleri etkisiz hale getirdiği için genel vücut sağlığını artırıp, hücre hasarını yok eder ve bu da yaşlanma etkileri azaltır ya da geciktirir. Hücre hasarlarına neden olan serbest radikaller ciltte kırışıklıklara neden olur. Fakat antsioksidan’lar vücutta oksidasyonun biyokimyasal sonuçlarını sınırlandırıp, vücudun serbest radikallerden arınmasına cildin yenilenip daha parlak ve sağlıklı olmasına yardımcı olur.
Cildi Korur
Aynı zamanda E C koenzim, Q10 ve rosmarinik, asitler de antioksidan bakımından zengin olması nedeni ile cildi toksinlerden korur ve ciltte, akne sorunların oluşumunu engeller.
Bağışıklığı Güçlendirir
Çevre kirliliği, aşırı sigara tüketimi, doku travması, iskemi, aşırı egzersiz radyasyon ve kemoterapi veya işlenmiş gıdalar, trans yağlar ile yapay tatlandırıcıların fazla tüketimi sonucunda oluşan hücre hasarı bağışıklık sistemine de zarar vererek vücut sağlığını bozmaktadır. Antioksidanlar bakımından zengin besinler ile yapacağınız güzel bir diyet ile vücudun tüm metabolik aktivitelerini destekleyip, vücudun tüm hastalıklara karşı korunmuş olursunuz.
Kalp ve Damar Hastalıklarını Korur
Protein, DNA’lar ve diğer moleküllerin hasara uğraması sonucunda kroner kalp hastalıkları meydana gelir. Yapılan araştırmalarda araştırmacılar yeşil çayın içerisinde yer alan kateşin’lerin ve C vitamini gibi bazı oksidan içeren maddeleri kalp ve damar hastalıklarını riskinin azalttığını veya ilerlemesini yavaşlattığı sonucuna varılmıştır.
Bunların dışında antioksidan vücuttaki iltihabı giderir, göz sağlığını korur, kolesterolü dengeleyip sinir sistemini korumaktadır.
Yorumlar kapalı.