Aşırı Tuz Tüketimine Dikkat
Aşırı Tuz Tüketimine Dikkat… Yemeklerinize ayrı bir lezzet katan tuz, insan vücut için gerekliliği tartışılmaz bir besindir. Tabi yeteri kadar tüketmeniz halinde. Dünya Sağlık Örgütünün yapmış olduğu araştırmaya göre dünya genelinde tuz tüketimi konusunda en yüksek orana sahip ülkeyiz. Ama tuz tüketimi konusunda aşırıya kaçmamanızı önemle vurgularız. Çünkü vücudun ihtiyacından fazla tuz tüketmek çok ciddi hastalıklara yol açar. Bu nedenle tuz tüketiminde abartıya kaçmamalı…. Yine aynı şekilde sadece yemeklere kattığınız tuz oranı değil, aynı zamanda ara öğünlerde tükettiğiniz atıştırmalıklarda da tuzlu olanları az tüketmeye özen göstermelisiniz. Şimdi tuzun zararları, vücuda yarattığı olumsuz etkileri konusunda detaylı bilgi vererek, bu konunu ne kadar önemli olduğunu sizlere bir kez daha hatırlatalım. İşte aşırı tuz tüketiminden kaynaklanan hastalıklar….
Fazla Tuz Tüketiminin Zararları
Bu konuda bilinmesi gereken en önemli konu tuzlu gıdaları iştah açıcı özelliğini olmasıdır. Ama bununla birlikte bazı hastalıkların oluşmasına neden olan en büyük etken yine aşırı tuz tüketimi olmaktadır. Bu hastalıkların başında yüksek tansiyon (yüksek kan basıncı hipertansiyon) gelir. Bunun dışında tuzun içeriğinde 38.758 mg sodyum bulunur. Bunun fazla alınması durumunda vücuda biriken sodyum, vücudunuzu su tutmasına eden olur ve bununla birlikte kalp yetmezliği böbrek yetmezliği akciğer hastalığı ve eklem yangısı gibi pek çok hastalıkların oluşmasına neden olmaktadır. Tuzlu gıdalar yiyen kimseler çok fazla su tüketir ve bu da vücuttaki sıvı artışına neden olur. Her ne kadar su sağlık için yararlı bir madde olsa da vücudun ihtiyacından fazla tüketilmesi durumunda özellikle böbreklerin çok çalışmasına ve zorlanmasına neden olarak böbrek hastalıklarını beraberinde getirir.
Peki Günlük Tuz Tüketimi Ne Kadar Olmalı
Tuzun zararları konusunda bilinçli olan kimselerin ilk sorduğu soru günlük tuz tüketimi ne kadar olmalı konusudur. Günlük tuz tüketimi yaşa göre değişiklik göstermektedir. Yetişkinlerin günlük tüketebileceği en fazla tuz oranı 6 gram bir çay kaşığı kadardır. Bu bir çay kaşığı tuzun içerisinde 2,4 gram sodyum bulunur. Bir ile üç yaş arası çocuklarda ise günlük tuz oranı 2 gram, 4 ile 6 yaş arası çocuklarda 3 gram, 7 ile 10 yaşarası çocuklarda 5 gram ve 11 yaş ve üzeri çocuklarda günlük tuz tüketim miktarı yetişkinler ile aynı olup, 6 gram olarak ayarlanmalıdır. Fakat 1 yaşında küçük bebeklerin böbrek gelişimi tamamlanmadığı için bir gramdan fazla tuz verilmemelidir.
6 aylık olduktan sonra ek gıdaya geçen bebeklere hazırlana çorbalar, yoğurt ve püreye tuz eklenmemelidir. Ayrıca bu yaştaki çocuklara yüksek tuz içeren işlenmiş hazır gıdalarda verilmemelidir. Anne sütüne ek olarak mineral ihtiyacını karşılamak için mama ya da devam sütü gibi besinler verilmelidir. Yetişkinlerde peynir, turşu, pastırma, zeytin, ayran, ekmek, soslar, et/ tavuk bulyon gibi yüksek tuz içeren besinlerin tüketimini de sınırlandırmalıdır.
Yorumlar kapalı.