Blockchain Teknolojisi Nedir?
Blockchain Teknolojisi Nedir? Blockchain bir ağdaki bütün işlemlerin ve değişikliklerin kaydedilmesi ve takibinin yapılması sürecini hayati derecede kolaylaştıran bir teknolojidir. Ağdaki veriler somut veriler veya soyut veriler olabilir, değerli görülen her şey Blockchain teknolojisinde takip edilebilir. Adı üstünde Blockchain , blok zinciri , belirli bloklardan oluşan blok yapıyı ifade eder. Dağınık ve karmaşık olan veri tabanındaki etkileşimlerin takibini sağlar. Aynı zamanda bir iş kolu ağındaki verilerin üzerinde herhangi bir değişiklik yapılamayan büyük bir defter olarak nitelendirilir.
Blockchain Teknolojisinin Önemi Nedir?
Bütün iş kollarında süreçlerin hızlı ve etkin bir şekilde ilerleyebilmesi için bilginin hızlı ve hatasız olarak aktarılması gerekmektedir. Bu noktada bu teknoloji sadece izni olan ağ üyelerinin giriş yapabileceği bir büyük defter niteliğindedir. Aynı şekilde ağa giriş izni olan üyeler hiçbir şekilde bir oynama veya değişiklik yapamazlar. Bu yüzden Blockchain Teknolojisi şeffaf bilgi sağlayan bir teknolojidir. Kullanıcılara önemli derecede bir güven sağlayarak , işlemlerin ve süreçlerin güvenli bir şekilde ilerlemesini sağlar.
Blockchain Teknolojisinin Matematiği Nedir?
Bu teknoloji belirli bir merkezi sisteme sahip değildir. Ağa erişim sağlayabilen üyeler istedikleri yerde ve istedikleri herhangi bir bilgisayardan erişim sağlayabilir ve bilgilere ulaşabilirler. Bilgileri ulaştırmanın yanında Blockchain hangi üyenin hangi zamanda yaptığı işlemler gibi şeffaf verileri ortaya koyar. Bu teknolojide yapılan işlemler hiç bir şekilde değiştirilemediği için herhangi bir düzeltme talebinde sisteme yeni bir kayıt eklenir ve bu kayıtlar tüm detaylarıyla korunur böylece yapılan tüm işlemlerin doğrululuğu veya yanlışlığı gözlemlenebilir.
Blockchain ’de kimlik , bütün veri ağlarının tanıyabileceği kullanıcı kimlik numaralarıyla oluşmaktadır. Bu şekilde kullanıcı adı, soyadı şeklindeki kişisel bilgiler yerine bu kullanıcı kimlik numaraları kullanılır. Blockchain Teknolojisi yüksek derecede veri güvenliği sağlamaktadır, örneğin veri tabanındaki verileri değiştirmek için diğer bloklardan izin almanız gerekmektedir. Blok sayısı kadar onay mekanizması demek verilerin güvenliğini bir o kadar arttırmak demektir. Böylece sistem dış sahadan gelebilecek bir olumsuzluğu tespit edip aksiyonu önleme noktasında gayet dinamik bir yapıda veri güvenliğini üst seviyede tutmaktadır.
Blockchain Kullanım Alanları
Bu teknoloji pek çok sektörde kullanılabilecek bir dinamik yapıya sahiptir. Başlıca sektörleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Finans Sektörü
- Kamu Sektörü
- Sağlık Sektörü
- Tedarik Zinciri (Depo, lojistik faaliyetleri)
- Enerji Sektörü
- Gıda Sektörü
- Eğitim Sektörü
Yapay Zeka ve Blockchain Teknolojisi Arasındaki İlişki
Yapay zeka için bilgisayarların veya bilgisayar destekli robotların insanlar gibi düşünebilme, ayıklayabilme, çözme, karar verme ve hareket edebilmesidir tanımını yapabiliriz. Yapay zeka, büyük verilere ihtiyaç duymaktadır. Ancak verilerin büyüklüğünden veya çoğunluğundan ziyade yapay zeka için verilerin doğruluğu dahada önemlidir. Böylece Blockchain Teknoloji’sindeki blok zincirler uygulaması yapay zeka için bulunmaz bir nimettir diyebiliriz. Tabiki birbirlerine yardımcı olabilecek potansiyele sahip iki teknolojidir.
Yapay Zekada, Blockchain Teknolojisine yardımcı olabilme kapasitesine sahiptir. İki teknoloji arasındaki ilişkiye bir örnek vermek gerekirse , kripto para madenciliğinde, Blockchain Teknolojisine hayli bir yük binmektedir. Bu yükten kasıt yoğun işlem gücü ve süresidir. Yapay zekanın burada Blockchain teknolojisine önemli bir yararı dokunmaktadır. Kripto para madenciliğinde verilerin zincirde değiştirilemez halde tutulması verimi çok olumsuz bir şekilde düşürmekte Blockchain performansını düşürebilmektedir.
Tamda bu sırada Yapay Zeka devreye girmekte Blockchain ’de tutulan işlemleri çözerek ve yorumlayarak depolama için harcanan büyük alanları temizleyip Blockchain kullanımını azaltarak daha yaygınlaşmasına olanak sağlamaktadır. Kısacası iki muazzam teknoloji ve iki entegre edilmiş birer sorun çözücü diyebiliriz. İnternetin , veri tabanlarının ve insanların sorunlarına savaş açmış büyük teknolojiler gerçekten insan hayatını kolaylaştırmaktadır.
Yorumlar kapalı.