Çağın Hastalığı Otizm Nedir
Çağın Hastalığı Otizm Nedir? En fazla erkek çocuklarda görülen otizm spektrum bozukluğu doğuştan var olan fakat yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkan karmakarışık nöro-gelişimsel bozukluktur. Otizm tam bir nedeni bulunmasa da beynin yapısı veya beynin işleyişinin etkileyen sinir sistemlerinde oluşan sorunlarda kaynaklı olabileceği hakkında görüşler var. Otizmin genetik olduğuna ilişkin bulgular olsa da bu bulgular arasında hangi gen ya da genlerin sorunlu olduğu konusunda bir bulguya rastlanılamamıştır. Ayrıca çevresel etkenlerinde otizme yol açacağı düşünülüyor. Örneğin; çok küçük yaşlarda bebeğin televizyon cep telefonu ve tablet gibi cihazlara maruz kalması otizm nedenleri arasında yer alıyor. Ailenin ekonomik nedenleri ya da özellikleri ile otizm herhangi bir ilişkisi bulunmuyor. Aynı zaman otizm her toplumda, her coğrafyada ya da her ırktaki çocuklarda rastlanılmaktadır.
Otizm belirtileri erken teşhisi acısından çok önemlidir. Otizmli olan çocuklar vakti kaybetmeden özel eğitim alarak, ilerlemesi önlenebilir. Kesin bir tedavisi yoktur. Erken teşhis ve özel eğitimle birlikte çocuklar en geç ergenlik dönemine kadar hayata kazandırılabilir. Eğer aşağıdaki belirtileri arasında bir ya da birkaçı çocuğunuzda bulunuyorsa, hemen bir psikiyatri veya çocuk nöroloğuna götürerek bir değerlendirme yaptırmalısınız. Otizmli çocuklarda sıkça görülen belirtiler şunlardır;
Çocuğun otizm acısından bir değerlendirilme yapılması gerekiyor.
Otizm için ne bir ilaç ne de bir cerrahi tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Bir ile 3 yaşları arasında tanı almış bir otizmli çocuk hemen özel eğitime başlatılırsa yetişkin bir birey olduğunda çalışabilir ve bağımsız yaşayabilir bir duruma gelebilir. Tabi bu durum biraz da Otizmin dereceleri ve türleri ile alakalıdır. Hafif olanların tedavi olma şansı biraz daha yüksektir. Fakat otizmle birlikte zekâ geriliği olanlar ve konuşamayanlar bağımsız bir şekilde hayatına devam edemezler. Üstün zekalı otizmlerin sosyal becerileri sınırlı olsa da müzik aleti kullanma, resmi yapma ve benzeri konularda başarılı olurlar.
Otizm tanısı koyabilecek kişiler konun uzmanları olmaktadır. Otistik çocukların fiziksel veya dış görünümleri diğer çocuklar ile hemen aynıdır. Fakat davranışları ve hareketleri sınırlıdır otizm tanısı için tahlil ya da test bulunmamaktadır. Psikiyatri ya da çocuk nöroloğu otizmden şüphe edilen çocuğun ailesinden çocuğun gelişimi hakkında sorular sorar, çocuk beş on dakika kadar gözlemlenerek gelişim testi yaptıktan sonra tanı konulur. Otizm tanısı bir yaşından sonra konulmaya başlar. Otistik çocuğun erken dönemde tanı koyulması hemen özel eğitime başlaması acısından son derece önemlidir.
14-20 Nisan şehitler haftası Tuzla gazetesi 14-20 Nisan şehitler haftası Tuzla gazetesi. Her yıl 14-20…
Aydıntepe Sosyal Yaşam Merkezi Tuzla’ya Kazandırıldı! Aydıntepe Sosyal Yaşam Merkezi Tuzla’ya Kazandırıldı! Tuzla Belediyesi, Aydıntepe…
Üsküdar Belediyesi'nde Maaş Krizi bitmiyor! Çalışanlar ve Yönetim Arasında Gerilim Yükseliyor Üsküdar Belediyesi'nde Maaş Krizi…
Polis Haftası Kutlu Olsun Tuzla Gazetesi Polis Haftası Kutlu Olsun Tuzla Gazetesi. 180. Yıl Gururuyla!…
Burun Estetiği Ücretleri 2025 Kapsamlı Kılavuzu Burun Estetiği Ücretleri 2025 Kapsamlı Kılavuzu, burun estetiği ameliyatı…
2025 Yılı Nisan Ayı Enflasyon Oranına Göre Kira Artışı Ne Kadar Oldu? 2025 Yılı Tüik…