En Lezzetli Çerkez Mantısı tarifi
En Lezzetli Çerkez Mantısı tarifi nedir? Sevgili okuyucularımız, bugün sizlerle yemelere doyamayacağınız Çerkes Mantısı tarifi vermek için buradayım. Anneannem Çerkes olduğu için kendisinden sizler için almış olduğum bire bir Çerkes Mantısı tarifi paylaşacağım. Herkes hazırsa buyurun başlayalım. Herkes kalem kağıtlarını çıkarsın.
En Lezzetli Çerkez Mantısı tarifi Hamur için Malzeme listesi
- 1 kg un
- 2 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı tuz
- alabildiği kadar su
En Lezzetli Çerkez Mantısı tarifi İç Harcı İçin Malzemeler
- Orta boy 5/6 patates
- Büyük boy 1 adet soğan
- 4 yemek kaşığı ayçiçek yağı/ zeytin yağı
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
En Lezzetli Çerkez Mantısı tarifi Üzeri İçin
- 4 yemek kaşığı tereyağ
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
En Lezzetli Çerkez Mantısı tarifi Hazırlanışı
Sevgili okuyucularımız Çerkes Mantımızın hamuruna başlamadan önce orta boy 5 / 6 adet patateslerimizi önce haşlayalım. Patateslerimiz haşlanırken hamurumuzu yoğuralım. Hamurumuzun kıvamı çok önemlidir. Hamurumuz sert bir hamur olması gerekmektedir bu yüzden suyu kontrollü eklemeniz çok önemlidir. Sert bir hamur olacağı için elle yoğurmakta eğer zorlanırsanız hamurumuzu biraz toparladıktan sonra hamurumuzu poşetin içerisine koyup bir sofra bezinin içine koyup ayaklarınız ile hamuru yoğurabilirsiniz.
Hamurunuzu hazır olduktan sonra orta boy olacak şekilde beziler alıp hamurumuzu dinlenmeye bırakabilirsiniz. Hamurumuz dinlenirken haşlanmış olan patateslerimiz püre olacak gibi iyice ezmememiz gerekmektedir. Patateslerimizi ezdikten patatesimizin içine sosunu hazırlamamız gerekmektedir. Bir tavanın içine 4 yemek kaşığı ayçiçek veya zeytin yağımızı ekledikten sonra küçük küçük doğramış olduğumuz soğanlarımızı tavamızın içerisine ekleyip soğanları biraz kavuralım. Soğanlarımız kavrulduktan tatlı kaşığı kırmızı toz biberimizi ekleyip 2/3 dakika daha kırmızı biber ile kavurduktan sonra hazırlamış olduğumuz bu sosu ezmiş olduğumuz patateslerin içine ekleyip iyice karıştıralım daha sonra 1 tatlı kaşığı tuzu da ekledikten sonra tuzunu kontrol edelim eğer az gelirse biraz daha tuz ilavesi yapabilirsiniz.
Çerkez Mantısı iç haarcı
Mantımızın içerisine koyacağımız iç harcımız işte hazır. Şimdi tekrardan bezi aldığımız hamurlarımızın başına tekrar geçelim. Hamurlarımızı çok fazla ince olmayacak şekilde açalım daha sonra bir bardak yardımı ile mantılarımızı yuvarlak yuvarlak keselim bu kısım biraz isteğe bağlıdır. İsterseniz orta boy olacak şekilde kare şeklinde de kesebilirsiniz. Kesmiş olduğumuz mantıların içerisine mantımız için hazırlamış olduğumuz patatesli iç harcını koyalım daha sonra mantılarımızı eğer yuvarlak şekilde kestiyseniz aşağıya bırakmış olduğum şekilde mantılarımızı sıkıp bir tepsiye dizebilirsiniz. Eğer mantımızı orta boy kare şeklinde kesmek istersiniz ise üçgen olacak şekilde mantılarımıza şekil verip mantılarımızı sıkabiliriz.
Sıkmış olduğumuz mantıları tepsilerin üzerine tek tek yapışmayacak dizmemiz çok önemlidir. Daha sonra büyük bir tencereye su koyup güzelce mantımız için suyumuzu kaynatıyoruz. Kaynayan suyumuzun içerisine alabildiği kadar Çerkes Mantılarını içerisine atalım. Çerkes Mantılarımız tencerenin içerisinde kaynarken üzerine dökmek için sosumuzu ayarlayalım. Bir tavanın içerisine 4 yemek kaşığı tereyağını yanmayacak şekilde eritelim ve daha sonra 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biberi de ekleyip iki üç dakika sonra ocağın üzerinden alalım.
Haşlanan Çerkes Mantılarımızı büyük ve geniş bir tabağın içerisine koyalım ve üzerine hazırlamış olduğumuz tavamızdaki sosu ekleyip iyice karıştıralım. Daha sonra tabaklara servis etmek için koyabilirsiniz dilerseniz mantılarınızın üzerine sarımsaklı veya sarımsaksız özenmiş yoğurtta gezdirebilirsiniz. İşte Çerkes Mantımız hazır deneyecek olan herkese şimdiden afiyet olsun..
Yapımı uğraştırıcı olsa bile ev halkınızın beğeneceği hatta parmaklarını yiyeceği bir tarif verdim sizler için. Çerkes olan anneannemden sizler için bire bir almış olduğum bu tarifi denemeden geçmeyin derim.
Çerkes kültürü
Çerkes kültürünün yaşam tarzı ve değerlerine dayalı bir düşünce tarzıdır. Çerkesler, Kuzey Kafkasya’da yaşayan bir Türk boyundur. Kültürleri ve dilleri, Türk kökenli birçok kabile ile benzerlik gösterir, ancak aynı zamanda kendine özgü bir tarzı vardır.
İnsanlar arasındaki ilişkiler ve toplumun kuralları üzerine yoğunlaşır. Çerkesler arasında öncelik verilen değerler arasında saygı, sadakat, adalet ve dürüstlük bulunur. Bu değerler, toplumun birbirine bağlı ve dayanışma içinde olmasını sağlar. Çerkesler, insanlar arasındaki ilişkileri koruyabilmek için uzun süreli arkadaşlıklar ve aile bağlarına öncelik verirler.
Ayrıca, Çerkesler arasında ekonomik ve sosyal açıdan güçlü olmak da önemli bir değerdir. Bu, çalışma ve işletme kabiliyetleri üzerinde yoğunlaşmayı ve aile ve komşularına yardım etmeyi gerektirir. Çerkes kültürü, aynı zamanda insanların doğayı ve hayvanları koruma gerekliliğine de vurgu yapar.
Türk kültürünün birçok yanı ile benzerlik gösterir, ancak aynı zamanda kendine özgü bir tarzı vardır. Bu tarz, insanlar arasındaki ilişkilerin önemini vurgulayan ve toplumun birbirine bağlı ve dayanışma içinde olmasına odaklanan bir düşünce tarzıdır.
Sonuç olarak, insanlar arasındaki ilişkilerin önemi üzerine yoğunlaşan ve toplumun birbirine bağlı ve dayanışma içinde olmasını sağlayan bir düşünce tarzıdır. Bu tarz, Türk kültürüne benzerlik gösterir, ancak aynı zamanda kendine özgü bir tarzı vardır.
Yorumlar kapalı.