Blog

Etkili iletişim Nasıl Sağlanır?

Etkili iletişim Nasıl Sağlanır

Etkili iletişim Nasıl Sağlanır?

Etkili iletişim Nasıl Sağlanır? Kaç yaşında olduğunuz, yetiştiğiniz ortam, konuştuğunuz dil, aldığınız eğitim, inancınız fark etmeksizin etkili iletişim teknikleri yaşamınıza empoze etmeniz gereken bir şey oluyor. Başarılı liderlerin büyük bir kısmı başarılı iletişimcilerden çıkar. İletişim bilimleri günümüzde üniversitede en sık tercih edilen bölümler arasında yer almaktadır.

Bunun temel sebebi insanların büyük bir kısmının etkili iletişimin ehemmiyetinin farkında olmasıdır. Yeterli bilgi ve biraz da özgüven ile siz de etkili biçimde iletişim kurabilirsiniz. Böylece kendinizi en iyi şekilde ifade edebilirsiniz. Bu yazıda sizlere etkili iletişim kurabilmeniz için muhakkak bilmeniz gerekenlerden söz edeceğiz.

Doğru Ortamı Oluşturmak

  • Zamanlama Mühim Bir Konu

Biliyorsunuz, her şeyin bir yeri ve zamanı var. Bu cümle, iletişim konusunda da oldukça önemlidir. Örneğin tartışmalı bir konuyu gündeme getirmek için gece saatleri uygunsuzdur. Bireyler yorgunken finans ya da uzun vadeli planlama tarzında konularla alakadar olmaya tenezzül etmez. Ciddi konular sabah ya da öğle saatlerinde gündeme getirilmelidir, bireylerin zihni gündüz saatlerinde daha açıktır.

  • Samimi ve Açık Olmak Gerek

Doğru yeri ve zamanı seçtikten sonra kusursuz bir iletişim kurma kabiliyetiniz artmış olur. Örneğin birine kötü bir haber verecek olduğunuzda bunu herkesin içinde yapmamanız gerekiyor. Konunun muhatabı ile başka bir yerde konuşmaya gayret edin. Çünkü bu tür konuşmaları ikili biçimde yapmak, konuşmanın daha açık ve etkili olmasına yardımcı olur. Diyalog derinleşir ve amacınıza ulaşırsınız.

  • Dikkat Dağıtan Unsurları Ortadan Kaldırın

Konuşma sırasında bilgisayar, telefon gibi araçlarla ilgilenmeyin. Telefon çalıyorsa özür dileyin ve meşgule atın. Hatta konuşma öncesi telefonunuzu sessize almanız ya da tamamen kapatmanız çok daha iyi bir tercih olacaktır. Konuşmayı yarıda kesecek unsurlara izin vermeyin. Muhatabınız size bir şey anlatmak için çaba sarf ederken çalan telefonunuzla sürekli sözünün kesilmesi kişiyi üzer ve etkili bir iletişim sağlanamamış olur.

Etkili iletişim Nasıl Sağlanır? Düşüncelerinizi Organize Edin

  • Düşüncelerinizi Sık Sık Organize Edin, Kafanız Rahat Olsun

Düşüncelerinizi dile getirmeden evvel, aklınızda bu düşünceleri organize etmelisiniz. Belirli bir konu ile alakalı çok heyecanlıysanız, konuşma esnasında kendinizi kaptırıp konuyu dağıtma ihtimaliniz artar. Bu sebeple bahsedeceğiniz temel konuları konuşma öncesinde saptayıp konuşmanıza belli bir odak noktası belirlemelisiniz. Konuları yine konuşma öncesinde not alarak da işinizi kolaylaştırmanız mümkün hale gelebilir.

  • Net Davranın

Kendinizi ifade ederken net olun. Soru sormak, bilgi vermek, bilgi almak ve eyleme geçebilmek gibi pek çok konuda net olmanız sizi her türlü öne taşıyacaktır. İnsanlar iletişim boyunca sizden ne gibi konular duyacaklarını az çok anlarlarsa süreç daha iyi ilerlemeye başlar.

 

Dikkatinizi çekebilir; Çocuklarda konuşma bozukluğu nedir?

Ali Yavuz

Recent Posts

Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcılığına yeni müdür atandı

Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcılığına yeni müdür atandı Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcılığına yeni müdür atandı. İzmit…

23 saat ago

Sinem Gülenç Kimdir?

Sinem Gülenç Kimdir? Sinem Gülenç Kimdir?1981 İzmit Doğumludur. İlk Yıllar ve Eğitim 1981 yılında İzmit'te…

1 gün ago

29 Nisan 2024 altın Fiyatları Bugün Ne Kadar Oldu

Altın Fiyatları Bugün Ne Kadar Oldu? 29 Nisan 2024 Güncel Değerlendirme 29 Nisan 2024 altın…

1 gün ago

2024 DGS Başvuruları 10-20 Mayıs 2024

2024 DGS Başvuruları 10-20 Mayıs 2024 2024 DGS Başvuruları 10-20 Mayıs 2024. Dikey Geçiş Sınavı,…

6 gün ago

Bugün 23 Nisan gururumuz 104 yaşında

Bugün 23 Nisan gururumuz 104 yaşında Bugün 23 Nisan gururumuz 104 yaşında, 23 Nisan kaçıncı…

1 hafta ago

22 Nisan 2024 Güncel Gram Çeyrek ve Ons Altın Fiyatları

22 Nisan 2024 Güncel Gram Çeyrek ve Ons Altın Fiyatları 22 Nisan 2024 Güncel Gram…

1 hafta ago