Çocuklarda Konuşma Bozukluğu Nedir?

Çocuklarda Konuşma Bozukluğu Nedir
Çocuklarda Konuşma Bozukluğu tedavisi

Çocuklarda Konuşma Bozukluğu Nedir?

Çocuklarda Konuşma Bozukluğu Nedir? Bu rahatsızlık bir çok faktörden meydana gelebilir. Fiziki olabileceği gibi psikoloji olarak da etki edebilir. Bir çocuğun ilk konuşması henüz küçük yaşlarda anlamlı bir şekilde çıkarttığı kelimeleri 12-18 ay civarında söylerler. Çocuklar 2 yaşını doldurduğunda ise bu kelimeler 70 – 100 civarına çıkar. Bir çocuk da konuşma kabiliyeti tam olarak 3 yaşını doldurmadan oturması gerekir.

İlk olarak şunu bilmenizde fayda var. Konuşma bozukluğu ve Dil bozukluğu birbirinden farklıdır. Çocuklar yaklaşık 2.5 yaşından sonra sözcük dağarcıkları gelişmekte olup, kurdukları cümleleri anlamsal ve dil bilgisel açıdan zenginleştirmektedir.

4 yaşına gelmiş bir çocuk ihtiyaçlarını etrafındaki insanlara zorlanmadan rahatça anlatabilmeli ve çevresinden duyduğu konuşmaları da kolayca anlayabilmelidir.

Çocuklarda Konuşma Bozukluğu Nedir? Tedavisi Mümkün mü?

  • DİL BOZUKLUĞU: Bir çocuğun bilgi hazinesi geniş olabilir. Duygu ve düşüncelerini rahatça söyleyebilir fakat konuşma organı olan dil işlevini istenildiği şekilde yerine getiremediğinden konuşamayabilir.

Çocuğunuz duygu ve düşüncelerini size yahut bir başkasına anlatırken konuşma sırasında sıkıntı yaşıyorsa o zaman bu durum dil bozukluğunu doğurabilir.

Dil bozuklukları bir çok faktörden meydana gelmiş olabilir. Gecikmiş dil veya dilin gelişememesi (özgül dil bozukluğu) olabileceği gibi zihinsel yetersizlikten, nörolojik problemler, işitme engeli gibi bir çok nedene de bağlı olabilir.

Dil bozuklu genetik durumlardan da kaynaklanabilir. Eğer ki çocuğun ailesinde dil bozukluğu yaşayan birey varsa bu genetik olarak çocuğunuza da geçmiş olabilir. Fakat erken teşhisle çocuğunuzun küçük yaşlarda alacağı tedavi ve eğitimle bunun önüne geçebilirsiniz.

Dil Bağı Konuşma Sorununu Meydana Getirebilir

Dil bağının konuşma seslerini etkilediğini belirten Uzman Doktor Dil ve Konuşma Terapisti Çağdaş Karsan’ a göre dil bağı çocuklar da ve bebeklerde ki etkisini anlattı buna göre dil bağı olarak bilinen ankiloglossi doğuştan gelen bir sorundur. Dil bağı dilin alt orta kısmında bulunan ve dili ağız tabanına bağlayan kısmının normalden kısa olması durumudur. Bu durum dilin hareketini sınırlayabilir.

Dil altı bağı, bebeklerde ve çocuklarda beslenme, konuşma sorunlarını ortaya çıkarır. Bazı çocuklarda bu doku dilin hareketini daraltacak kadar kısa ve kalın olabilir. Bu durum dilin aşağı yukarı ve yanlara doğru hareket ettirememesine neden olur. Dil bağı harflerin doğru bir şekilde çıkışını da etkiler. Çocuk kısıtlı dil hareketi nedeniyle konuşma sesleri rahatça çıkaramaz

Özellikle dilin yukarı kalkma hareketini gerektiren ( r ) sesinde sorun görülür. Yine alt dil bağı, dilin ön bölgesinin kullanılmasını gerektiren ( l – ç – t ) gibi sesleri çıkartmayı da etkiler.

Bu gibi durumların tedavisi mümkündür. Ufak bir cerrahi operasyon ile dil bağı kesilebilir.

Dil bozukluğu sadece dil bağından meydana gelmez dediğimiz gibi bir çok faktörden kaynaklanabilir. Çocuğunuzda dil bağı varsa bile dil ve konuşma uzmanlarına mutlaka başvurunuz. Dil ve konuşma terapisti uzmanı çocuğunuzun oral-motor muayenesini yaparak bu durumun beslenme ve konuşmasını ne şekilde etkilediğini bilmesi gerekmektedir

Konuşma Bozukluğu

Çocuğunuz konuşmada sırasında harfleri sesleri doğru bir şekilde üretmede zorluk yaşıyorsa bu durumda konuşma bozukluğunu meydana getirir.

Konuma bozukluğu, ses, akıcılık ve motor konuşma bozuklukları ve konuşma sesi bozuklukları olarak gruplara ayrılır. Dil ve konuşma bozukluğu çocuklarda ayrı veya birlikte de görülmektedir.

  • İşitme Kaybı ; işitme kaybı olan çocuklar sözel dili anlamakta güçlük çekeceği gibi kendisini de sözel anlamda ifade edebilmekte oldukça büyük bir sıkıntı yaşayabilir.

Erken teşhis çocuklar için oldukça önemlidir. Uzmanlar yaptıkları açıklamalar da işetme kaybı olan çocukların erken müdahale ile ilerleyen dönemlerde çocuğun yaşıtlarıyla arasındaki farkı kapatabileceğini söyledi.

  • Psikoloji Etmenler; Çocuğunuzun yaşadığı psikolojik sorunlar, çocuğunuzun konuşmasında etki gösterebilir. Bir çocuk kavgalı, stresli bir ortamda büyümesi yahut anne- baba ’nın ayrı olması ve bunun gibi bir çok şekilde psikolojik olarak etkilendiği olayların içerinde bulunuyorsa ister istemez bu gibi sebeplerde konuşmaya yansıyabilir.

Çocuğunuza Kendiniz Yardımcı Olabilirsiniz

Çocuğunuz ile sık sık sohbet edin. Her gün düzenli olarak belirli saatlerde okuyacağınız bir kitap dahi çocuğunuz dil ve konuşma gelişiminde oldukça faydası vardır.

Hangi Durumlarda Doktora Başvurulmalı ?

Özellikle çocuğunuz 3 yaşını geçtiği halde düzgün bir şekilde kelimeleri çıkartamıyor, dil veya konuşma gelişimi konusunda zorluk çekiyorsa bir dil ve konuşma bozuklukları terapistine başvurunuz.

Dil ve konuşma terapisti çocuğun sözel dili ifade etmesini ölçünlü duruma getirmek amacıyla testler yaparak ölçer. Çocuğun çevresiyle iletişimini doğal ortamda değerlendirir ve gelişimi etkileyen nedenleri belirleyerek aileye hangi yolun izlenmesi gerektiğinden bahseder.

Heyecana bağlı konuşma bozukluğu
  • UNUTMAYIN; Şunu unutmayın konuşma problemi yaşayan bir çocuk ne kadar erken seanslara başlarsa çocuğunuz için o kadar iyi olur. Okul da, parkta yahut her hangi bir yerde çocuğunuzun konuşmada güçlük çektiğinden kaynaklı dışlanabilir.

Bu gibi durumlar da çocuğunuz içine kapanık olurken kendini ifade edememe düşüncesi onun bütün atılımlarda ki cesaretini kırabilir. Bu gibi durumlar da lütfen hemen bir yardım alın ve çocuğunuzu dil ve konuşma terapisti uzmanlara götürerek erken eğitimle bu sorunların önüne geçebilirsiniz.

Dil ve konuşma bozuklukları türleri

Günümüzde ücretsiz dil ve konuşma terapisti seansları olduğu gibi özel merkezlerde de verilebilir. Fakat her ne kadar özel bir eğitim merkezi de olsa devlet size bunun için de imkanlar veriyor. Bu konular da terapistler sizi doğru bir şekilde yönlendirirler.

Hiçbir şekil de geç kalmadan çocuğunuz da varsa bir sorun önlemleri alın. Her zaman doğru olan erken teşhis çocuğunuzun geleceğini güzey yönde etkileyebilir. Size tavsiyemiz çocuklarınızın konuşmalarını, bilgi hazinesini takip edin.

Çocuğunuz alacağı terapi seansları ile konuşmada ki bozukluklar ortadan zamanla kalkacaktır.

– Çocuğum okula giderken konuşmaya başlar ne olacak boşver.

– Aman bizde geç konuştuk ne var bunda

– Düzelir, düzelir

– Yok onda bir şey abartma, derdini anlıyor musun anlıyorsun. Bırak harfleri düzgün çıkartmış, çıkaramamış kime ne ?

Nörolojik konuşma bozuklukları

Sakın ama sakın bu tür düşüncelere düşmeyin. Ve etrafınızın da bu tür söylemler söylettirmeyin. Bu düşünceler oldukça bencil düşüncelerdir. Siz çocuğunuzu ve geleceğini düşünüyorsanız elinizden geleni yapmalısınız.

Çocukların okul seçimlerinde dikkat edilmesi gerekenler; Özellikle anaokuluna başlamış bir çocuk halen daha konuştuğunda harfleri düzgün çıkaramıyorsa yeri gelip yutuyorsa 1. sınıfa başlamadan dil ve konuşma terapisti almasını sağlayın.

Makalemizde sizlere dil ve konuşma bozukluğu hakkında olabildikçe bilgiler vermeye çalıştık. Dediğimiz gibi bir çok faktör bulunmaktadır bu sorunların ortaya çıkmasında. Her zaman bir doktora başvurmanız da fayda var.

Tuzla Gazetesi

Çocuklarda Konuşma Bozukluğu Nedir?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin