1. Haberler
  2. Blog
  3. Finans Nedir Finansman Türleri?

Finans Nedir Finansman Türleri?

Finans Nedir Finansman Türleri
Finans Nedir Finansman Türleri nelerdir

Finans Nedir Finansman Türleri?

Finans Nedir Finansman Türleri? Finans, yatırım, borçlanma, bütçeleme vb. faaliyetler de dahil olmak üzere paranın yönetimi olarak tanımlanır. Finans ayrıca denetim, yaratma ve bankacılığı da içerir.

Finans, bir şirketin çalışma şekli ve ihtiyaç duyduğu fonları elde etme süreci ile ilgili iki ilgili faaliyeti tanımlayan geniş bir terimdir.

Finansman Türleri: Halihazırda girişimciler, yeni başlayanlar, işletmeler piyasada mevcut olan tüm finansman türlerinden haberdar olmalıdır. İlk görevleri aynı zamanda neler yapabileceklerini, hangi finansman tekniğinin diğerinden daha iyi olduğunu ve gerekli finansmanı nereden bulabileceklerini analiz etmektir.

İki Ana Finans Türü Nelerdir?

1. Borç finansmanı: Borç finansmanı, esasen işinizi yürütmek veya sürdürmek için elde ettiğiniz nakittir. Borç finansmanı, tefeciye mülkiyetin kontrolünü vermez, ancak anaparayı kararlaştırılan bir faiz yüzdesiyle geri ödemelidir. Faiz oranları öncelikle vade, enflasyon oranı, kredi tutarı ve belirlenen finansman türünün amacına göre belirlenmektedir. Borç finansmanını üç finansman türüne ayırabilirsiniz: kısa vadeli finansman, orta vadeli finansman ve uzun vadeli finansman.

Kısa Vadeli Finansman Türleri: Genel olarak, vadesi 1 ila 180 günden uzun olan kredilere kısa vadeli finansman türleri denir. Bu, ara sıra veya geçici ihtiyaçları ve finansman eksikliğini karşılamak için yapılır. Kısa vadeli finansman, çoğunlukla, bir işletmenin hammadde elde etme veya çalışanlara ödeme yapma gibi günlük faaliyetleri için ihtiyaç duyduğu nakit için kullanılır. Kısa vadeli bir kredi almak için gereken miktar, büyük ölçüde geri ödeme için diğer gelir kaynaklarına bağlıdır. En yaygın kısa vadeli finansman türü, bir tedarikçiden alınan kredidir. Bazı kısa vadeli finansman türleri şunlardır:

  • Kredi kartı.
  • Ticaret kredisi.
  • Banka havalesi.
  • Senet iskontosu.
  • Küçük işletme kredileri.
  • İşletme sermayesi kredisi.
  • Müşterilerden avans ödemesi.
  • Bireysel bankalardan kısa vadeli krediler.

Orta Vadeli Finansman Türleri:

Genellikle 180 ila 365 günden uzun süren krediler orta vadeli finansman türleri olarak bilinir. Çoğunlukla fonların nasıl kullanıldığına bağlıdır. İşletme, normal olarak, işletmenin nakit akışı kaynaklarını geri öder. Bu finansman yöntemi çoğunlukla işletmeler tarafından sabit kıymet ve ekipman şeklinde finanse edilmektedir. Yeni başlayanların veya küçük işletme sahiplerinin genellikle bir fon rotasyonunu tamamlamak için bu tür finansmanı kullandıkları görülmektedir. Yeni işletmeler, gerekli tüm mallar için tedarikçilere ön ödeme yapmak zorunda olduğundan.

Örneğin: makine, ekipman, envanter vb. satın almak.

Bazı orta vadeli finansman türleri şunları içerir:

 

  • Finansal Kiralama.
  • Satın Alma Finansmanını Kiralayın.
  • Tahvil / Tahvil İhracı.
  • Ticari Bankalardan orta vadeli krediler.

Yatırım Kararı

En önemli finans işlevlerinden biri, sermayenin uzun vadeli varlıklara makul bir şekilde tahsis edilmesidir. Gelecekte getirileri en üst düzeye çıkarmak için bu uzun vadeli varlıklara fon tahsis etmek önemlidir. İşte bir yatırım kararının iki yönü Yeni yatırımları karlılığa göre değerlendirin.

Yeni ve mevcut yatırımlar için kesinti oranlarının karşılaştırılması.

Gelecek belirsiz olduğundan, beklenen getirileri hesaplamak zordur. Belirsizlikle birlikte, dikkate alınması gereken risk faktörleri de gelir. Bu risk faktörü, olası bir yatırımın beklenen getirisini hesaplamada çok önemli bir rol oynar. Bu nedenle, yatırım tekliflerini değerlendirirken, beklenen getirileri ve ilgili riskleri dikkate almak önemlidir.

Yatırım kararları, yalnızca uzun vadeli varlıklara sermaye tahsis etmeyi değil, aynı zamanda daha az karlı ve daha az üretken varlıkları satarak elde edilen fonları kullanmaya karar vermeyi de içerir. Değeri artmayan amortismana tabi varlıkları ayırmak için akıllıca kararlar verir ve bu fonları diğer faydalı varlıkları korumak için kullanır. Bu tür varlıklar çözülürken sermayenin fırsat maliyetinin hesaplanması gerekir.

Mali karar

Finansal karar verme, bir finans yöneticisinin gerçekleştirmesi gereken bir diğer önemli işlevdir. İşletmenizin ne zaman, nerede ve nasıl sermaye artıracağı konusunda bilinçli kararlar vermek önemlidir. Finansman çeşitli şekillerde ve kanallarda elde edilebilir. Genel olarak, doğru bir öz kaynak-borç oranı korunmalıdır. Bu öz sermaye ve borç karışımı, şirketin sermaye yapısı olarak bilinir. ilginizi çekebilir; Findeks Kredi Notunu Nasıl Yükseltebilirim?

Şirketler, hisse senetlerinin piyasa değeri maksimize edildiğinde en çok fayda sağlama eğilimindedir; bu, yalnızca şirket büyümesinin değil, aynı zamanda hissedar zenginliğinin de bir işaretidir. Öte yandan, borç kullanımı hissedarlar için risk ve getiriyi etkiler. Hisse senedi fonlarının getirilerini artırabilmesine rağmen, daha risklidir.

Sağlam bir finansal yapının, minimum riskle hissedar getirilerini maksimize edecek şekilde tasarlandığı söylenmektedir. Bu durumda, şirketin piyasa değeri maksimize edilecek ve en iyi sermaye yapısı elde edilecektir. Öz sermaye ve borca ​​ek olarak, bir şirketin sermaye yapısını belirlemek için kullanılan başka araçlar da vardır.

Temettü kararı

Karlılık veya pozitif getiri, tüm işletmelerin ortak amacıdır. Ancak, bir finans yöneticisinin kârlı bir durumda yerine getirdiği temel işlev, kârın tamamını hissedarlara dağıtmak, kârın tamamını elinde tutmak veya kârın bir kısmını hissedarlara dağıtmak ve diğer yarısının faaliyetine devam etmesine karar vermektir.

Şirketin piyasa değerini maksimize eden en iyi temettü politikasını belirlemek finans yöneticisinin sorumluluğundadır. Bu nedenle, optimal temettü dağıtım oranı hesaplanır. Kârlı olduğunda düzenli temettü ödemek yaygın bir uygulamadır. Diğer bir yol ise mevcut hissedarlara bedelsiz hisse ihraç etmektir.

Likidite kararı

Bir şirketin likidite pozisyonunu korumak, iflastan kaçınmak için çok önemlidir. Bir şirketin karlılığı, likiditesi ve riski, likit varlıklara yatırım yapmakla ilgilidir. Kârlılık ve likidite arasındaki dengeyi korumak için likit varlıklara yeterli fon yatırımı yapmak önemlidir. Ancak likit varlıklar işletmeye herhangi bir fayda sağlamadığından likit varlıklara yatırım yapmadan önce uygun hesaplamalar yapılmalıdır.

Kaynak: Hooper, V., Hume, T. ve Kim, S. J. (2007). Sovereign rating changes – Do they provide new information for stock markets?. Economic Systems. 32(2). 142-166. Brooks, R., Faff, R. W., Hillier, D. ve Hillier J. (2004). The National Market İmpact of Sovereign Rating Changes. Journal of Banking & Finance. 28. 233-250.

 

Finans Nedir Finansman Türleri?
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin