Güneş lekesi nedir?

Güneş lekesi nedir tuzlada
Güneş lekesi nedir ne iyi gelir

Güneş lekesi nedir?

Güneş lekesi nedir? Tıp adıyla malezma, en yaygın cilt sorunlarından biridir. Tedavi süresi, kullanılan yönteme göre ve kişinin cilt yapısına göre farklılık gösterir. Tedavi edilmediği taktirde, giderek çoğalan bir yapısı vardır.

Cildimizde gerekli olan melanin, hücreler tarafından aşırı üretimi sonucu oluşur. Cildin her bölgesinde renk üreten hücreler, güneşe maruz kalan yerlerde daha etkili çalışır. Dolayısıyla, daha fazla melanin üretimi gerçekleşir. İşte o bölgelerde lekeler oluşmaya başlar. Dikkat edilmediği takdirde ise, leke oluşumu olan yerlerde, güneş ışınlarının da etkisiyle lekeler koyulaşmaya başlar.

Yüzde bulunan güneş lekelerinin, herhangi bir hastalığın habercisi ya da yan etkisi değildir. Sadece görsel rahatsızlığa sebep olur. Hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilen bu cilt sorunu, görünüşlerine daha fazla dikkat ettikleri için, kadınları daha fazla etkiler. Güneş Yanıklarından Korunmanın Yolları nelerdir?

Güneş lekesi en çok hangi kısımlarda ortaya çıkar?

Alın, çene, yanak, bıyık bölgesinde görülür. Yaş ilerledikçe melanin üretimi, cilt kendini eskisi gibi yenileyip koruyamadığından, daha fazla salgılanır. Cilt kendini yenileyemez ise,  güneş lekeleri artmış olur.

Güneş lekesi oluşum nedenleri

  1. Genetik: Ailenizde malzema geçmişi varsa, en büyük nedenlerinden biri budur.
  2. Hormon ilaçları ya da doğum kontrol hapları: Hayatınızın belli bir döneminde bunları kullanmış olmak, yüzde lekelerin oluşumuna sebep olabilir.
  3. Yanlış lazer, yanlış kozmetik ürünleri: Bazı lazerler, günümüz teknolojisiyle birleştiğinde güneş lekelerini tedavi edebilmektedir. Burada önemli olan doğru lazer yöntemi ve bilinçli kişiler tarafından yapılıyor olmasıdır. Lazer hakkında yapılan en büyük yanlış ise, yazın kullanımıdır. Yaz aylarında daha fazla güneşe maruz kalındığı için, görünen bölgelerimize lazer uygulanmamalıdır. Cilt korunmasız olduğu için, daha fazla tahribata neden olacaktır. Tarihi geçmiş kozmetik ürünler veya sizin cilt tipinize uymayan, sorununuzla alakası olmayan ürünler yine cildinizde iritasyona neden olacaktır. Bunlardan en kötüsü ise cilt kanseridir. Güzellik merkezlerinde malezma ile ilgili birçok tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Bu tedavilerin tek ortak noktası, derinin alt tabakasına ulaşmaktır.

Güneş lekesi malezma nedir?

  1. Solaryum: Rahatsızlığınız güneş lekeleri ise, yüzünüzde oluşmaya başladığı andan itibaren, güneş en büyük düşmanınızdır. Solaryum verdiği zararlı ışınlardan dolayı cilt lekelerinin artmasını ciddi derecede hızlandırır. Böyle bir sorununuz varsa, solaryumu hayatınızdan çıkarmalısınız.
  2. Güneş kremi kullanmamak: En az 30 faktörlü güneş kremi kullanmalısınız. Özellikle yazın güneşin dik açıyla geldiği saatlerde, mümkün olduğu kadar dışarı çıkmamalısınız. Mümkünse, çeşitli aksesuarlarla yüzünüzü koruma altına almalısınız. Evde olduğunuzda bile, günlük rutinimizi uyguladıktan sonra, güneş kremini kullanmalı 3 saatte bir yenilemeliyiz. C vitaminleri cilt lekeleri için önemli rol oynar. C vitamininin, güneş kreminin etkisini ve koruyuculuğunu arttırdığı bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Güneş kreminden önce, C vitamini içeren bir serum uygularsanız daha fazla korunabilirsiniz.
  3. Doğum sonrası oluşan lekeler: Aşılama ya da tüp bebek tedavisi gördüyseniz, bu tedavi sırasında kullanılan ilaçlar yine cildinizde lekelenmelere sebep olabilir.

Evde güneş lekesi tedavisi

Güneş lekesi Malezma nedir? Güzellik merkezleri, cildi soyarak ya da buna benzer şekildeki tedavileri uygular. Cilt rahatsızlıkları için cildiye bölümünden bir hekime danışabilir. Hassas bir cildiniz varsa, kesinlikle doktor kontrolünde tedavi olmanız çok daha faydalı olacaktır.

Günümüzde kadınlar hem maddi açıdan, hem de birçok yöntem ve ürün denemiş fakat sonuç alamadıysa, sorunlarını kendileri çözme yoluna gidebiliyor. Bununla ilgili birçok hata da yapılabiliyor. Piyasada satılan TCA peeling adı verilen kimyasal asitlerle, bilinçsizce kendinize onarılmayacak hasarlar verebilirsiniz. O yüzden özellikle cilt yapınız asite alışık değilse, hassas bir cilde sahipseniz, kesinlikle bu peelingleri kullanmamalısınız. Ayrıca, cildi yoran yıpratan peelingleri de bir süre hayatınızdan çıkarabilirsiniz.

Güneş lekesinden korunma

Evde doğal diyerek, birçok besini karıştırıp maskeler yapılabiliyor. Bunu deneyenlerde çok fazla. Limon en fazla ne yapabilir ki diye düşünebilirsiniz, ama limonun içerisinde yer alan asit güçlüdür. Sonrasında güneşe maruz kalırsanız, geçirmeye çalıştığınız lekelerden çok daha fazlasıyla uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. Şunu unutmamak gerekir ki, evde ne çeşit bir tedavi uygulayacaksanız sabırlı olmak gerekir. En az 3 ay sonra, kullandığınız ürünlerin etkisini görebilirsiniz. Cildin kendini yenileme süresi yaklaşık 28 gündür. Bu sürede düzenli kullanımda cilt kendini yavaş yavaş yeniler. Tedavilerin asıl amacı deriyi soymak ve alttaki temiz cilde ulaşmaktır ve böylece çok daha parlak ve temiz bir cilt görünümü elde edilebilir. Bu cildi yormadan gerçekleştirilmelidir.

Malezma, yani Güneş lekeleriyle savaşmak için etken bazı maddeler vardır. Bunlardan bazıları pirinç, meyan kökü, C vitamini, B3vitamini, A vitamini ve asit türleridir. Bunlar isim olarak kimyasal asit olarak geçse de aslında günlük tükettiğimiz besinlerden elde edilen adına meyve asitleri de denen ürünlerdir. En kullanılabilir olanı glikolik asittir.

Güneş lekesi tedavisinde kullanılan asitler ve faydaları;

  1. Glikolik asit: Ciltte sivilce çıkmasını önler. Daha fazla kolajen üretimi sağlar. Cildi kuruluğa karşı korur. Hücre yenilenmesini en üst seviyeye çıkararak, kırışıklıkların önüne geçer.
  2. Salisilik asit: Ölü hücrelerden arındırır. Yağda ve suda çözülmesi kolaydır. Yağ dengesini sağlar. Düzenli kullanıldığında cilt lekelerine iyi geldiğini kanıtlanmıştır.
  3. Laktik asit: Leke giderici ve kırışıklık önleyici özelliği vardır. Cilde ışıltı verir. Cildi nemlendirip, ölü derilerden arındırır.
  4. Trikloroasetik asit: TCA peeling diye bahsettiğimiz kimyasal peeling bu grupta yer almaktadır. Kırışıklık, aktinik, keratoz, malezma ve aknelerde kullanılır. Bilirkişi olmadan kullanılması önerilmez.

Güneş lekesi malezma nedir? Eğer cildinize daha önce hiç asit uygulamadıysanız, en düşük formuyla kullanmaya başlayarak, cildinizi asitlere alıştırabilirsiniz. Hatta kullanmadan önce elinizde bir alerji testi yapabilirsiniz. Asitler C vitaminleriyle aynı rutinde kullanılmaz. Geceleri yüzünüze asitli ürünler uygulamak için daha uygundur. Çünkü asit tehlikelidir ve sonrasında güneşe maruz kalmamanız gerekir.

Retinol

A vitamini ailesinden olduğu için, kolajen üretimini destekler ve cilt lekelerinin giderilmesinde önemli rol oynar. Daha esnek bir cilde sahip olursunuz.

Cilt hekimlerinin, reçete ile kullanmayı tavsiye ettiği bir üründür. Doktor tavsiyesi olmadan uygun fiyatlı retinoller kullanmak, doğru bir hareket değildir. Cildinizde daha fazla soruna neden olabilir. Fakat içerisinde retinol etkin madde olan kremler, serumlar yine gece rutinlerine eklenebilir. Eğer daha önce kullanmadıysanız, haftada 2 kez en düşük formuyla kullanılabilir.

Güneş lekesi tedavisinde sabah ve akşam rutinleri nasıl olmalı?

Öncelikle cilt sorunlarının giderilmesinde, en önemli etken cilt temizliğidir. Bu yüzden çift aşamalı temizlik dediğimiz, yağ ve su bazlı temizleyicilerle cilt temizlenmelidir. Bu temizlik cilt rutininin %70’ini oluşturur. Temiz olmayan bir cilde ne sürerseniz sürün, faydadan çok zararını görürsünüz. Özellikle cilt bariyerinin güçlenmesini sağlanmalı, sonrasında tedavi edilecek ürünler kullanılmalıdır.

Sabah ve akşam uygulanmak üzere, önce yağ bazlı temizleyici ardından su bazlı temizleyici kullanılmalıdır. Tonik, sonrasında sürülecek olan ürünlerin daha hızlı emilimi için zemin hazırlar. Bu yüzden tonik rutininizde kesinlikle olması gereken bir ürün. Gündüz bakımında asit içeren ürün kullanılması önerilmez. Asit ve güneş bir araya geldiğinde, cildiniz ileri düzeyde tahriş olabilir. Tonikten sonra, C vitamini ya da meyan kökü içeren bir ürün ve en az 30 faktörlü güneş kremi kullanılmalıdır. Evde olsanız dahi, güneş kremini sürmeli ve 3 saatte bir yenilemelisiniz.

Akşam rutininde ise, yine çift aşamalı temizlik asit içeren bir tonik, nemlendirici ve aydınlatıcı bir krem ya da aynı işlevi gören maskeler tercih edebilirsiniz. Asit içeren ya da içerisinde retinol olan ürünleri haftada 2 ya da 3 gün kullanımı önerilir. Dönüşümlü olarak haftanın belli günleri asit içerikli ürünler, belli günlerde de retinol kullanılabilir. Fakat iki etken madde aynı rutinde kullanılmamalıdır. En iyi rutini oluşturmak için cildinizi iyi tanımalısınız.

Güneş Lekesinden nasıl korunuruz?

Tuzla Gazetesi gündem.

Güneş lekesi nedir?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin