Categories: Blog

Hashimato Hastalığı nedir

Hashimato Hastalığı nedir

Hashimato Hastalığı nedir?

Hashimato Hastalığı nedir? Hashimato Hastalığı neden olur? Tiroid bezinde (tiroid bezi, göğüs kemiğinin önünde yer alan bir bezdir ve vücutta hormonların üretimini yönetir) anormal bir bağışıklık sistemi reaksiyonu sonucu oluşan bir tiroid hastalığıdır. Bu reaksiyon, tiroid bezinin hormon üretimini azaltır ve bu nedenle vücutta hormon seviyelerinin düşmesine neden olur. Tiroid Hastaları Nasıl Zayıflar?  Hashimoto hastalığı, tiroid bezinin yavaş yavaş yok olmasına neden olabilir ve bu da tiroid hormonlarının eksikliğine yol açabilir. Hashimoto hastalığı, tiroid bezinin yok olması sonucu oluşan hipotiroidizme (tiroid hormonlarının eksikliğine) neden olabilir.

Hashimato Hastalığı neden olur?

Hashimato hastalığı, vücudun kendi tiroid bezini saldırgan olarak algılaması sonucu oluşan bir autoimmün hastalıktır. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin etkisi olduğu düşünülmektedir. Bu faktörler arasında stres, bazı ilaçların kullanımı, infeksiyonlar ve aşılar gibi etkenler sayılabilir.

Hashimoto hastalığı, vücutta beyinden salınan bir hormondan, tiroid hormonunun üretimini düzenleyen tiroid bezi için sorumlu olan tiroid bezinin özellikle T4 hormonunun üretimini düzenleyen tiroid bezi hücrelerinin, bir tür immün sistem hücresi olan T hücreleri tarafından saldırıya uğraması sonucu ortaya çıkar. Bu saldırı, tiroid bezinin normalden daha az T4 hormonu üretmesine sebep olur ve bu durum hipotiroidizm adı verilen bir tiroid fonksiyon azalışına yol açar.

Bu hastalığın nedenleri tam olarak bilinmemektedir, ancak genetik yatkınlık, çevresel faktörler ve immün sistem bozuklukları gibi faktörlerin rol oynayabileceği düşünülmektedir.

Hashimato Hastalığı belirtileri nelerdir?

Hashimoto hastalığı genellikle aşağıdaki belirtileri gösterir:

  1. Aşırı yorgunluk ve bitkinlik
  2. Depresyon ve anksiyete
  3. Sık adet düzensizlikleri
  4. Sık burun tıkanıklığı veya mukozal hiperemi
  5. Aşırı kilo artışı veya kilo kaybı
  6. Sık soğuk algınlığı veya grip atlatma zorluğu
  7. Kuru cilt, saç ve tüyler
  8. Ellerde ve ayaklarda şişme
  9. İştahsızlık veya bulantı
  10. Sık mide bulantısı ve karın ağrısı
  11. Kötü uyku kalitesi ve uyku apnesi
  12. İdrar yapma sıklığında değişiklikler
  13. Cinsel isteksizlik veya disfonksiyon
  14. Kas ve eklem ağrıları
  15. Kalp ritim bozuklukları ve hipertansiyon.

Hashimoto hastalığı tedavisi nedir?

Tiroid bezinin hasar gördüğü bir autoimmun hastalıktır. Tedavisi, tiroid hormonlarının doğru miktarda verilmesiyle yapılır. Bu, genellikle tiroid hormonlarının yüksek dozlarda verilmesiyle sağlanır ve hastalığın belirtileri azaltılır. Ayrıca, hastalığın yol açtığı yüksek tiroit bezi büyüklüğü (tiroid nodülü) oluşumunu önlemek için, bazen tiroid bezinin parçalarının cerrahi olarak çıkarılması (tiroidektomi) gerekebilir.

Tiroid bezinin immün sistem tarafından saldırıya uğraması sonucu oluşan bir tiroit bezi hastalığıdır. Tedavisi, öncelikle tiroid bezi üretimini artıran ilaçlar (tiroid hormonları) kullanılarak hastanın tiroid hormon düzeylerini normal seviyesine getirmeyi amaçlar. Ayrıca, immün sistemin saldırısını önlemek için immün sistemi modülatör ilaçlar da verilebilir. Eğer hastalık sebebi olarak tiroid bezinin içinde bir nodül veya tümör varsa, cerrahi müdahale de gerekebilir. Önemli olan, doktorun tavsiyesi doğrultusunda tedaviyi düzenli olarak takip etmek ve doktorun önerilerine uymaktır.

Hashimoto hastalığı Beslenme önerileri

Beslenme, Hashimoto hastalığının belirtilerini azaltmada ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmada önemli bir rol oynar. Özellikle yüksek lifli gıdalar, tiroid hormonlarının düzenlenmesine yardımcı olurken, yüksek karbonhidratlı ve tüketilen yağ miktarının artışı, hastalığın belirtilerini kötüleştirir. Ayrıca, B12 ve demir eksikliği, Hashimoto hastalığının belirtilerini tetikleyebilir. Bu nedenle, sağlıklı bir beslenme düzeni takip edilmesi önemlidir.

Önerilen gıdalar:

  • Tam tahıllı ekmek, makarna, pirinç gibi karbonhidratlar
  • Yeşil yapraklı sebzeler, taze meyveler
  • Omega-3 zengin balıklar, yeşil yapraklı sebzeler
  • Yağsız proteinler (tavuk, balık, tofu)
  • Tam tahıllı gıdalar (tam buğday ekmeği, tam buğday makarnası)
  • Lifli gıdalar (taze meyveler, yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllı gıdalar)

Tavsiye edilmeyen gıdalar:

  • Yüksek miktarda tüketilen tuz
  • Yüksek miktarda tüketilen şeker
  • Yüksek miktarda tüketilen yağlı gıdalar
  • Konserve, işlenmiş gıdalar

Düzenli bir beslenme düzeni takip ederek, Hashimoto hastalığının belirtilerini azaltmaya ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olabilirsiniz. Ancak, bu durumda doktorunuzdan ve diyetisyeninizden yardım almanız önerilir.

Hashimoto diyeti nedir

Hashimoto diyeti, tiroid bezi yetmezliğine yol açan Hashimoto tiroiditi olan kişiler için tasarlandı. Bu diyet, tiroid hormonlarının üretimini düzenlemek ve hastalığın belirtilerini azaltmak amacıyla tavsiye edilen beslenme tarzıdır. Hashimoto diyeti, iyi proteinler, sağlıklı yağlar ve kırmızı et yerine beyaz et tüketimi, düşük glisemik indeksli sebzeler, tam tahıllar ve probiyotikler içeren bir diyettir. Ayrıca, Hashimoto diyeti, bitkisel gıdalar, çinko, selenyum ve magnezyum gibi önemli minerallerin tüketimini de önerir.

Ali Yavuz

Recent Posts

Hastanelerde Onaylı Randevu Nedir MHRS’den Nasıl Randevu Alınır?

Hastanelerde Onaylı Randevu Nedir MHRS'den Nasıl Randevu Alınır? Hastanelerde onaylı randevu nedir ve MHRS'den nasıl…

6 gün ago

500T İstanbul’un En Uzun Otobüs Hattı

500T İstanbul'un En Uzun Otobüs Hattı 500T İstanbul'un En Uzun Otobüs Hattı... İstanbul'un kalabalık caddelerinde…

2 hafta ago

Tuzla Belediyesi’nde 8.Yakma Resim Sergisi

Tuzla Belediyesi'nde 8.Yakma Resim Sergisi Tuzla Belediyesi'nde 8.Yakma Resim Sergisi. İstanbul'un farklı semtlerinden yakma resim…

2 hafta ago

112 Acil Çağrı Merkezi’ne Gelen Gereksiz ve Pes Dedirten Çağrılar

112 Acil Çağrı Merkezi'ne Gelen Gereksiz ve Pes Dedirten Çağrılar 112 Acil Çağrı Merkezi'ne Gelen…

2 hafta ago

İstanbul Tuzla Neyi Meşhur?

İstanbul Tuzla Neyi Meşhur? İstanbul Tuzla Neyi Meşhur? Tuzla, İstanbul Anadolu yakasının en uç noktalarından…

2 hafta ago

Türk Hava Yolları Kabin Memuru Alımı 2024

Türk Hava Yolları Kabin Memuru Alımı 2024 Türk Hava Yolları Kabin Memuru Alımı 2024. THY…

2 hafta ago