Kalp Krizi Nedir? Her yaş grubunda görülme ihtimali olan kalp krizi diyabet, sağlıksız ve düzensiz beslenme, aşırı kilo, hareketsiz yaşam ve genetik gibi faktörlere bağlı olarak görülme sıklığı artmaktadır. Her sene pek çok kişinin kalp krizi nedeni ile vefat ettiği bilinmektedir. Çeşitli faktörlere ve nedenlere bağlı olarak kalp kasının, kalp kapakçıklarının veya mekanizmasının hasara uğraması sonucu kalp krizi meydana gelmektedir.
• Vücutta gereğinden fazla bulunan nikotin miktarı kalp krizi riskini artırmaktadır. Bu yüzden pek çok uzman kalp krizi riskine karşı sigara tüketiminin bırakılmasını tavsiye etmektedir.
• Kırmızı et, salam, sucuk, sosis, tere yağ, tam yağlı süt ürünleri, kızartma gibi ağır yiyecekler kolesterol seviyesini yükselterek kalp krizi ihtimalini artırır.
• Ailede özellikle de birinci derece yakınlarda kalp krizi geçirenlerin olması riski artır.
• Vücutta bulunan insülin miktarındaki artış, hareketsiz bir yaşam, dengesiz ve sağlıksız beslenme kalp krizini tetikleyen faktörler arasında yer alır.
• Karaciğerde çok fazla toksin madde bulunması kalp sağlığını olumsuz etkiler.
• Her hastalıkta olduğu gibi kalp krizinde de stres, sinir, kaygı, depresyon, yüksek tansiyon ve psikolojik sorunlar riski artırmaktadır.
Kalp krizi belirtilerini bilmek hayati önem taşımaktadır. Belirtileri bilmek ve farkında olmak erken fark ermeyi ve erken müdahaleyi sağlamaktadır. Kalp krizi belirtileri şu şekilde sıralamak mümkündür;
• Kalp ve çevresinde meydana gelen ağrı
• Nefes almakta güçlük çekme
• Göğüs bölgesinde yaşanan sıkışma ve acı hissi
• Sol kolda aniden meydana gelen ağrı
• Sol kolda meydana gelen ağrının omuz, çene, boyuna hatta karın bölgesine vurması gibi belirtiler ile kendini belli etmemektedir.
Bu belirtilerin görüldüğü kişiler öncelikle sakin kalmaya çalışarak en kısa sürede 112 ekiplerini arayarak yardım talebinde bulunmalıdır. Erken müdahale her hastalıkta olduğu gibi kalp krizinde de hayat kurtarmaktadır. Çevrenizde, yakınınızda kalp krizi şüphesi ile fenalaşan birisi olduğunda mutlaka müdahale etmelisiniz. Bunun için doğru kalp masajı nasıl yapılır, doğru suni teneffüs nasıl yapılır her bireyin bilmesi ve öğrenmesi gereken bilgileri arasında yer almaktadır. Kalp krizi şüphesi olduğunda belirtilerin tümünün gözlemlendiği kişiye 112 acil ekipleri gelene kadar kalp masajı ve suni teneffüs uygulanmalıdır.
Kalp krizinin görüldüğü kişiler zaman kaybetmeden mutlaka bir doktora görünmelidir. Belirtiler genel olarak 15 dakika sonunda sıkılaşır. Bu yüzden erken müdahale için acil ekipler en kısa sürede aranarak destek alınmalıdır. Ölüm riski çok fazla olan kalp krizi durumunda su hariç kesinlikle hiçbir gıda tüketilmemelidir. Kardiyoloji uzmanı tarafından gerekli kontroller sağlandıktan sonra gerek görülmesi durumunda anjiyo yapılmaktadır. Daha sonra ise gerekli görülürse ilaç tedavisi uygulanır. İlaç tedavisi yanı sıra sağlıklı ve dengeli beslenme, düzenli olarak yürüyüş yapmak, stres ve kaygıdan uzak durmak kalp krizi sonrası dikkat edilmesi gereken noktalar arasında yer alır. ilginizi çekebilir; Akciğere iyi Gelen Besinler başlıklı makalemizi okumanızı öneriyoruz.
Tuzla Bit Pazarı Hakkında Detaylı bilgiler Tuzla Bit Pazarı Hakkında Detaylı bilgiler... Tuzla Bit Pazarı…
İstanbul Tuzla Otel İsimleri ve Öneriler İstanbul Tuzla Otel İsimleri ve Öneriler nelerdir? Tuzla Butik…
İstanbul Tuzla Kahvaltı Mekanları ve Yerleri Lezzet ve Huzurun Buluştuğu Noktalar İstanbul Tuzla' daki Kahvaltı…
Tuzla Emlak Pazarlama ve Yönetim Firması Gayrimenkul Sektörünün Kalbi Tuzla Emlak Pazarlama ve Yönetim Firması…
Concept Gayrimenkul Danışmanlık: Tuzla Emlak Ofisi ile Hayalleriniz Gerçek Olsun Tuzla Emlak Ofisi Concept Gayrimenkul…
Çağrı Market Tuzla Postane Mahallesinde açılıyor! Çağrı Market Tuzla Postane Mahallesinde 5 Aralık 2024 Tarihi…