Lezzetli Patlıcan Yemekleri nasıl yapılır? Bugünkü yemek tariflerimizde patlıcan sebzesiyle lezzetli yemekler nasıl yapılır başlığı altında sizlerin beğeninize sunacağız.
İlk olarak patlıcanları yıkayın. Yıkadıktan sonra, uzunlamasına alacalı soyun. Bu işlem görüntünün daha güzel olmasını sağlar.
Daha sonra halka şeklinde doğrayın ve tuzlu suda 20 dakika bekletin. (Tuzlu su patlıcanları acısını alır.)
Patlıcanlar kurulandıktan sonra, yağda kızartmaya başlayın.
Kıymayı bir tencereye alın ve rengi değişene kadar soteleyin.
Kıymanın içine 3 kaşık zeytinyağı koyun kavurmaya devam edin. Üstüne ince ince küp küp doğranmış soğan, biber, sarımsak, salça ve domatesi ekleyin.
Soteleyin, kaynayıncaya kadar pişirin ve kaynamaya başlayınca üzerine 1/2 su bardağı kadar sıcak su dökün.
Yemek suyunu çektikten sonra, baharatları ekleyerek 5 dakika daha pişirin ve ocaktan alın.
Geniş tabanlı bir tencereye patlıcanları dizin. üstüne kıymalı karışımı ekleyin ve yayın. Sonra 1 su bardağı sıcak su ilave edin ardından tencereyi kısık ocağa alın.
Suyunu çekinceye kadar, 15-20 dakika kadar hiç karıştırmadan altı kısık ateşte pişirin.
Musakkayı ocaktan alın sonra biraz dinlendirin ve servis edebilirsiniz.
İsterseniz son aşamayı fırın tepsisinde yapıp patlıcan musakkayı fırınlayabilirsiniz. Pirinç pilavı ve cacık ile servis yaparak sofranızı zenginleştirebilirsiniz. Afiyet olsun.
Patlıcan Musakka Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Patlıcanları tuzlu suda bekletin bu oldukça önemlidir. Bekletme işleminden sonra patlıcanları soğuk süt ile yıkayın böylece lezzetini arttırabilirsiniz.
Kullanılan patlıcanların siyah ve taze olmasına özen gösterin.
Kızartma işleminden sonra kağıt havlu kullanın. Bu sayede fazla yağ kağıt havluya süzülecektir.
Kıymaya eklenen malzemelerin iyice kavrulması gerekir. Yoksa biber ve domateslerin lezzeti yemeğe geçmez.
NOT:
100 gram patlıcan musakka 60, bir porsiyon ise yaklaşık 130 kaloridir.
Folik asit açısından oldukça zengin olan musakkanın kalorisini düşürmek için, kızarttıktan sonra kağıt havlu yardımıyla yağların süzülmesini sağlayın. Kaloriyi düşürmek için diğer yol ise kızartmak yerine patlıcanları fırında pişirmektir.
İmam Bayıldı Tarifi
Malzemeler
Patlıcan, 8 orta boy
Soğan, 4 tane
Sarımsak, 12 diş
Domates, 3 tane
Sivri biber, 4 tane
Zeytinyağı, 1 çay bardağı
Tuz
Karabiber
Ayçiçek yağı, kızartmak için
Kesme şeker, 2 tane
Sıcak su, 2 su bardağı
Domates sosu için;
Zeytinyağı, 3 yemek kaşığı
Rendelenmiş domates, 1/2 su bardağı
Domates salçası, 1 tatlı kaşığı
Üzeri için
Maydanoz
İmam Bayıldı Yapılışı
Patlıcanları sap kısımlarını koparmadan alacalı soyun. Acısını alması için tuzlu suda 15 dakika bekletin. Sonra suyu süzüp kağıt havluyla kurulayın.
Soğanları soyun piyazlık doğrayın. Sarımsakları ve domatesleri soyup doğrayın. Biberleri temizleyin ortadan ikiye kesip ince ince doğrayın.
Zeytinyağını tencereye alın ısıtın. Soğan ve tuzu ekleyip soteleyin. Sarımsak, biber, domates, şeker ve karabiberi ilave edin. Kısık ateşte 15 dakika pişirin.
Patlıcanları kızartmak için ay çiçek yağını bir tavaya alıp ısıtın. Patlıcanları hafif kızartın. Patlıcanları kağıt havluya koyup fazla yağını çektirin.
Yayvan bir tencereye patlıcanları aralıklı olarak koyun. Orta kısımlarını bıçakla kesip açın ve soğanlı harcı dökün.
Tencerenin kenar kısmından 2 su bardağı sıcak su dökün. Kapağını kapatın ve kısık ateşte 25 dakika suyunu çekinceye kadar pişirin.
Üzerine domates sosu hazırlamak için zeytinyağını bir tavaya alın ve ısıtın. Rendelenmiş domatesleri ve salçayı ekleyip kaynatın.
Sosu tabağına alın. Üstüne patlıcanları yerleştirin ince kıyılmış maydanoz serpiştirin. Soğuk olarak servis yapın.