Sağlık

Antidepresan Kullanmak Prostat Kanserinin İlerleyişini Durduruyor Mu?

Antidepresan Kullanmak Prostat Kanserinin İlerleyişini Durduruyor Mu

Antidepresan Kullanmak Prostat Kanserinin İlerleyişini Durduruyor Mu?

Antidepresan Kullanmak Prostat Kanserinin İlerleyişini Durduruyor Mu? Antidepresanların prostat kanseri üzerindeki rolü hakkında yapılan bazı araştırmalar, bu ilaç grubunun prostat kanserinin ilerleyişini durdurma potansiyeli taşıdığını ortaya çıkarmıştır. Araştırmacılar, depresyon tedavisi için kullanılan eski bir ilacın, prostat kanserinin kemiklere yayılmasını engelleyen bazı bileşenlere sahip olduğunu bulmuşlardır. Esasında, prostat kanserinden dolayı ölümlerin yaygın sebebi kemik metastazıdır. Yapılan bir araştırmaya göre, ölümle sonuçlanan 10 prostat kanseri metastazı vakasının 9’u kemiklerde meydana gelmiştir. Bilim insanları, kanser hücrelerinin kemiklere nasıl sızabildiklerine ve nasıl etkileyebildiklerini bulduklarına inanıyorlar. Bunu öğrendikten sonra, araştırma ekibini yöneten doktor (Dr. Jason Wu), kanserli hücrelerin prostat bezinden kemiklere geçişinin gecikmesini sağlayan bir antidepresan ilaç buldu. ilginizi çekebilir; Kanser Nedir?

Bu bulgu bu ilacın aktif metastaz belirtileri gösteren ve ileri evre prostat kanseri teşhisi konulan kişilerde kullanma imkanı sağladı. Prostat Kanseri olan kişi sayısı giderek artıyor ve dünya çapında en yaygın görülen kanser türlerinden biridir.

Hastaların semptomlarını ortadan kaldırmak için bu gelişme, hastalığın ilerlemesini geciktiren yolların acilen öğrenilmesi ve eski antidepresanların kullanılmasını gerektiren bir işarettir. Bu yazıda antidepresanların prostat kanserinin ilerleyişini nasıl durdurabileceği ile ilgili çalışmanın ayrıntıları açıklanmaktadır.

Antidepresan Kullanmak Prostat Kanserinin İlerleyişini Nasıl Durdurur?

Prostat kanseri metastaz yaptığında etkilenen ilk bölge kemiklerdir. Yapılan çalışma, prostat kanseri hücrelerinin kemiğe sızmasını sağlayan bir enzimin olduğunu ortaya koyuyor. Enzim, eski bir antidepresan tarafından engellenebiliyor. Bu bulgular ayrıca Cancer Cell dergisinde yayınlanmıştır. Çalışmalar, erkeklerde cilt kanserinden sonra prostat kanserinin en yaygın birincil ölüm nedeni olduğunu göstermektedir.

Prostat kanseri nedeniyle ölümlerin çoğu kemiğe metastazdan kaynaklanmaktadır. Araştırmalar, prostat kanseri hücrelerindeki MAOA adlı enzimin, kanserli hücrelerin kemiklere istila etmesini kolaylaştırdığını buldu.

Bu sonuca, MAOA enziminin fare üzerindeki etkileri incelenerek varıldı. Bu enzim osteoklastların işleyişini etkileyen proteinleri uyarıyor. Bunlar kemik dokusunun bozulmasına neden olan hücrelerdir. Osteoklastların bu davranışı kemik oluşumuna değil kemik yıkımına neden olur. Fare deneyinde MAOA hücrelerinin aktivitesi azaltıldığında, kanserin kemiklere geçişi de azaldı.

MAOA enzimi prostat kanserinin kemiğe yayılmasında etkili olduğu kanıtlandı. Bu nedenle bilim adamları daha önce antidepresan diye bilinen ve MAOA enziminin aktivitesini önleyen clorgyline adlı ilacı test ettiler. Bu ilaç kanserli hücreler üzerinde denendi ve ilaç kanser hücrelerindeki proteinler sayesinde osteoklastların aktivasyonunu önlediği görüldü.

Böylece kanser hücreleri kemiklere geçiş yapamaz ya da bu süreç uzar. Araştırmacılar, clorgyline ile aynı şekilde işe yarayan birçok antidepresan bulunduğunu ve bu ilaçlar prostat kanseri hücrelerinde clorgyline ile görülen etkiye sahip olup olmadığını tespit etmek için araştırmalar devam etmektedir.

Bu konuda yapılan araştırmalar fare deneylerinde olumlu sonuçlar veriyor. Henüz ilaç hazır değil çünkü formülasyonu ve dozajı üzerinde çalışmalar devam ediyor, tamamlandıktan sonra prostat kanseri hastalarının tedavisinde kullanılmaya başlayacak.

Ali Yavuz

Recent Posts

Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcılığına yeni müdür atandı

Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcılığına yeni müdür atandı Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcılığına yeni müdür atandı. İzmit…

23 saat ago

Sinem Gülenç Kimdir?

Sinem Gülenç Kimdir? Sinem Gülenç Kimdir?1981 İzmit Doğumludur. İlk Yıllar ve Eğitim 1981 yılında İzmit'te…

1 gün ago

29 Nisan 2024 altın Fiyatları Bugün Ne Kadar Oldu

Altın Fiyatları Bugün Ne Kadar Oldu? 29 Nisan 2024 Güncel Değerlendirme 29 Nisan 2024 altın…

1 gün ago

2024 DGS Başvuruları 10-20 Mayıs 2024

2024 DGS Başvuruları 10-20 Mayıs 2024 2024 DGS Başvuruları 10-20 Mayıs 2024. Dikey Geçiş Sınavı,…

6 gün ago

Bugün 23 Nisan gururumuz 104 yaşında

Bugün 23 Nisan gururumuz 104 yaşında Bugün 23 Nisan gururumuz 104 yaşında, 23 Nisan kaçıncı…

1 hafta ago

22 Nisan 2024 Güncel Gram Çeyrek ve Ons Altın Fiyatları

22 Nisan 2024 Güncel Gram Çeyrek ve Ons Altın Fiyatları 22 Nisan 2024 Güncel Gram…

1 hafta ago