Yemek Tarifleri

Lezzetli Patlıcan Yemekleri

Lezzetli Patlıcan Yemekleri

Lezzetli Patlıcan Yemekleri

Lezzetli Patlıcan Yemekleri nasıl yapılır? Bugünkü yemek tariflerimizde patlıcan sebzesiyle lezzetli yemekler nasıl yapılır başlığı altında sizlerin beğeninize sunacağız.

Patlıcan Musakka Tarifi

Malzemeler

  • Patlıcan, 4 tane orta boy çekirdeksiz
  • Soğan, 1 tane orta boy
  • Kıyma, 300 gr az yağlı
  • Yeşil köy biberi, 3 tane
  • Domates, 1 tane büyük boy
  • Sarımsak, 2 diş
  • Salça, 1 yemek kaşığı
  • Zeytinyağı, 3 yemek kaşığı
  • Kimyon
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pulbiber
  • Sıcak su
  • Sıvı yağ, ½ su bardağı

Patlıcan Musakka Yapılışı

  • İlk olarak patlıcanları yıkayın. Yıkadıktan sonra, uzunlamasına alacalı soyun. Bu işlem görüntünün daha güzel olmasını sağlar.
  • Daha sonra halka şeklinde doğrayın ve tuzlu suda 20 dakika bekletin. (Tuzlu su patlıcanları acısını alır.)
  • Patlıcanlar kurulandıktan sonra, yağda kızartmaya başlayın.
  • Kıymayı bir tencereye alın ve rengi değişene kadar soteleyin.
  • Kıymanın içine 3 kaşık zeytinyağı koyun kavurmaya devam edin. Üstüne ince ince küp küp doğranmış soğan, biber, sarımsak, salça ve domatesi ekleyin.
  • Soteleyin, kaynayıncaya kadar pişirin ve kaynamaya başlayınca üzerine 1/2 su bardağı kadar sıcak su dökün.
  • Yemek suyunu çektikten sonra, baharatları ekleyerek 5 dakika daha pişirin ve ocaktan alın.
  • Geniş tabanlı bir tencereye patlıcanları dizin. üstüne kıymalı karışımı ekleyin ve yayın. Sonra 1 su bardağı sıcak su ilave edin ardından tencereyi kısık ocağa alın.
  • Suyunu çekinceye kadar, 15-20 dakika kadar hiç karıştırmadan altı kısık ateşte pişirin.
  • Musakkayı ocaktan alın sonra biraz dinlendirin ve servis edebilirsiniz.
  • İsterseniz son aşamayı fırın tepsisinde yapıp patlıcan musakkayı fırınlayabilirsiniz. Pirinç pilavı ve cacık ile servis yaparak sofranızı zenginleştirebilirsiniz. Afiyet olsun.

Patlıcan Musakka Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Patlıcanları tuzlu suda bekletin bu oldukça önemlidir. Bekletme işleminden sonra patlıcanları soğuk süt ile yıkayın böylece lezzetini arttırabilirsiniz.

  • Kullanılan patlıcanların siyah ve taze olmasına özen gösterin.
  • Kızartma işleminden sonra kağıt havlu kullanın. Bu sayede fazla yağ kağıt havluya süzülecektir.
  • Kıymaya eklenen malzemelerin iyice kavrulması gerekir. Yoksa biber ve domateslerin lezzeti yemeğe geçmez.

NOT:

  • 100 gram patlıcan musakka 60, bir porsiyon ise yaklaşık 130 kaloridir.
  • Folik asit açısından oldukça zengin olan musakkanın kalorisini düşürmek için, kızarttıktan sonra kağıt havlu yardımıyla yağların süzülmesini sağlayın. Kaloriyi düşürmek için diğer yol ise kızartmak yerine patlıcanları fırında pişirmektir.

İmam Bayıldı Tarifi

Malzemeler

  • Patlıcan, 8 orta boy
  • Soğan, 4 tane
  • Sarımsak, 12 diş
  • Domates, 3 tane
  • Sivri biber, 4 tane
  • Zeytinyağı, 1 çay bardağı
  • Tuz
  • Karabiber
  • Ayçiçek yağı, kızartmak için
  • Kesme şeker, 2 tane
  • Sıcak su, 2 su bardağı

Domates sosu için;

  • Zeytinyağı, 3 yemek kaşığı
  • Rendelenmiş domates, 1/2 su bardağı
  • Domates salçası, 1 tatlı kaşığı

Üzeri için

  • Maydanoz

İmam Bayıldı Yapılışı

  • Patlıcanları sap kısımlarını koparmadan alacalı soyun. Acısını alması için tuzlu suda 15 dakika bekletin. Sonra suyu süzüp kağıt havluyla kurulayın.
  • Soğanları soyun piyazlık doğrayın. Sarımsakları ve domatesleri soyup doğrayın. Biberleri temizleyin ortadan ikiye kesip ince ince doğrayın.
  • Zeytinyağını tencereye alın ısıtın. Soğan ve tuzu ekleyip soteleyin. Sarımsak, biber, domates, şeker ve karabiberi ilave edin. Kısık ateşte 15 dakika pişirin.
  • Patlıcanları kızartmak için ay çiçek yağını bir tavaya alıp ısıtın. Patlıcanları hafif kızartın. Patlıcanları kağıt havluya koyup fazla yağını çektirin.
  • Yayvan bir tencereye patlıcanları aralıklı olarak koyun. Orta kısımlarını bıçakla kesip açın ve soğanlı harcı dökün.
  • Tencerenin kenar kısmından 2 su bardağı sıcak su dökün. Kapağını kapatın ve kısık ateşte 25 dakika suyunu çekinceye kadar pişirin.
  • Üzerine domates sosu hazırlamak için zeytinyağını bir tavaya alın ve ısıtın. Rendelenmiş domatesleri ve salçayı ekleyip kaynatın.
  • Sosu tabağına alın. Üstüne patlıcanları yerleştirin ince kıyılmış maydanoz serpiştirin. Soğuk olarak servis yapın.
Ali Yavuz

Recent Posts

Tuzla Belediyesi’nde 8.Yakma Resim Sergisi

Tuzla Belediyesi'nde 8.Yakma Resim Sergisi Tuzla Belediyesi'nde 8.Yakma Resim Sergisi. İstanbul'un farklı semtlerinden yakma resim…

9 saat ago

112 Acil Çağrı Merkezi’ne Gelen Gereksiz ve Pes Dedirten Çağrılar

112 Acil Çağrı Merkezi'ne Gelen Gereksiz ve Pes Dedirten Çağrılar 112 Acil Çağrı Merkezi'ne Gelen…

14 saat ago

İstanbul Tuzla Neyi Meşhur?

İstanbul Tuzla Neyi Meşhur? İstanbul Tuzla Neyi Meşhur? Tuzla, İstanbul Anadolu yakasının en uç noktalarından…

3 gün ago

Türk Hava Yolları Kabin Memuru Alımı 2024

Türk Hava Yolları Kabin Memuru Alımı 2024 Türk Hava Yolları Kabin Memuru Alımı 2024. THY…

3 gün ago

1 Mayıs işçi Bayramı Kutlu Olsun

1 Mayıs işçi Bayramı Kutlu Olsun 1 Mayıs işçi Bayramı Kutlu Olsun...Sevgili okuyucularımız, 1 Mayıs…

6 gün ago

Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcılığına yeni müdür atandı

Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcılığına yeni müdür atandı Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcılığına yeni müdür atandı. İzmit…

1 hafta ago