Malulen Emeklilik için Gerekli Şartlar Nelerdir?
Malulen Emeklilik için Gerekli Şartlar Nelerdir? Hayatın normal akışı üniversite eğitimini tamamladıktan sonra sigortalı bir işe girip emeklilik yaşı gelinceye kadar çalışmaktır. Ülkemizde sosyal sigortalar kanununa göre en erken emeklilik yaşı 60′ tır. Ülkemizde olduğu gibi tüm dünyadaki insanların amacı belirli bir yaşa kadar çalışıp daha sonra emeklilik hayatının tadını çıkarmaktır. Fakat bazen hayatta her şey yolunda gitmeye biliyor. Hiç hesapta olmayan bir kaza, hastalık nedeniyle insan çalışamayacak hale gelebiliyor.
Sosyal devlet olmanın en güzel yanı vatandaşların hiçbir koşulda mağdur edilmemesidir. Emeklilik yaşı gelmeden çalışamaz hale gelen kişilere bu gibi durumlarda erken emeklilik hakkı verilir. Bu makalede malulen emeklilik nedir? Malulen emeklilik için gerekli şartlar nelerdir? bu soruların cevaplarını vermeye çalışacağız.
Malulen emeklilik nedir?
Kelime anlamından da anlaşılacağı üzere hastalıkları dolayısıyla çalışamayacak duruma gelen kişilere yada kaza sonucu çalışamayacak duruma gelen kişilere verilen erken emeklilik hakkına malulen emeklilik denir. Engelli aylığı bağlanması ile malulen emeklilik birbirine karıştırılmamalıdır.
Malulen emekli olabilmek için ilk şart çalışma gücünü yüzde altmış ve üzerinde kaybetmiş olmak ve bu oranın heyet raporu ile tespit edilmesi gerekir. Ayrıca malulen emekli olabilmek için bu raporda çalışamayacak durumda ağır engeli bulunmaktadır ibaresi yazmak zorundadır. Yüzde yüz çalışamaz raporu olsa bile ağır engeli bulunmaktadır ibaresi olmazsa malulen emekli aylığı bağlanmaz. Alınan bu raporun Sosyal sigortalar kurumunun sevk ettiği bir hastaneden alınması gerekir.
Malulen emekli olmak için gerekli şartlar
Malulen emekli olmak için 1800 gün sigortalı olarak çalışmış olma şartı aranır. Yani 1800 gün prim ödemesi gerekir. Çalışanlar iş kazası, meslek hastalığı ya da herhangi bir sebepten ağır hastalık geçirenler malulen emeklilik için başvuruda bulunabilirler.
1800 sigortalı olarak çalışmış olmanın yanı sıra ilk işe giriş tarihinin üzerinden 10 yıl geçmiş olması gerekmektedir. Sigorta primlerinin 4A kapsamında olan sigortalının işten ayrılmış olması gerekir. 4B kapsamında olan işverenin tüm ticari faaliyetlerini kapatmış olması gerekir. Kısacası çalışırken malulen emekli olmak için başvuruda bulunulamaz. Peki, malulen emekli olmak için nereye başvurulur?
İlk başvuru adımını atmak için hangi şehirde yaşıyor iseniz o şehirde bulunan SGK il müdürlüğüne başvuruda bulunabilirsiniz. Talebin işleme alınması için gerekli evraklar ise şunlardır.
Malulen emekli olmak için talep dilekçesi
Sigortalı olarak ilk işe giriş tarihini gösteren belge
Varsa askerlikten muaf edildiğini gösteren belge
SGK ‘ nın sevk etmiş olduğu hastaneden alınmış olan heyet raporu
Çalışmaya engel teşkil eden hastalığın beyan edildiği sağlık raporu
Hangi hastalıklar malulen emeklilik kapsamındadır
Epilepsi, alzheimer, demans, Parkinson, kanser, MS, şizofreni, kan hastalıkları, organ nakli bekleyen hastalıklar gibi daha birçok kronik hastalık malulen emeklilik kapsamındadır. Önemli olan hastalığı malulen emeklilik kapsamında olması değil çalışmaya engel teşkil etmesidir. Bu doğrultuda hastalıktan dolayı yüzde altmış ve üzerinde çalışamaz raporu alabilmektir.
Yorumlar kapalı.