Blog

Ramazan Pidesi hakkında bilmeniz gerekenler

Ramazan Pidesi hakkında bilmeniz gerekenler

Ramazan Pidesi hakkında bilmeniz gerekenler

Ramazan Pidesi hakkında bilmeniz gerekenler; Ramazan ayının herkesin büyük bir keyifle ah bir gelse der gibi olduğunu görüyoruz. Bolluk bereket ve dayanışmanın bol olduğu Ramazan ayında hazırlanan iftar ve sahur sofralarını tadına doyum olmaz. Hele ki fırınlardan aldığınız sıcacık pide ve tereyağı ikilisinin tadını bütün yıl damaklarınızda hissedersiniz. Ramazan geldi mi fırınları kapısı kuyrukla dolar ve mis gibi tüm sokağı ve caddeyi kaplar.  Bu da bize Ramazan ayının en içten duygularımız ile hissetmemize olanak tanır. Ramazan sofralarının olmazsa olmazı pide ekmeği 500 yıllık bir tarihe sahiptir. Türk kültürünün en önemli geleneği olan pide geleneği Osmanlı’dan bize miras kalmıştır.  Peki bu muhteşem lezzet hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz. İşte Ramazan ayına aylar kala iftar ve sahur sofralarının olmazsa olmazı pide ekmeği hakkında bilmeniz gereken 10 önemli bilgi…

PİDE Bir Ekmek Çeşididir.

Pide bir ekmek türüdür. Sadece Türk mutfağına değil aynı zamanda Ortadoğu mutfağında da yaygın bir şekilde tüketilen bir ekmek çeşididir.

Farklı Çeşitleri Vardır

Ekmek çeşidi olan pide sadece Ramazan ayında değil, normal zamanlarda da sıklıkla tüketilmektedir. Türk geleneğinde en çok Ramazan ayında tüketilmesi alışkanlık haline gelmiştir. Konya’nın etli ekmeği Kastamonu’nun kır pidesi, Karadeniz’in kapalı ya da acık pideleri Ege’nin meşhur pidesi gibi pide çeşitlerini örneklendirebiliriz.

Diğer Ülkelerde Pidenin Benzeri Pita

Bu lezzetli ekmeğimizin benzeri dış ülkelerde sıklıkla tüketilen pitadır. Pide, pitta, pida gibi farklı isimler ile Hindistan ve daha pek çok ülkede hükümdarlığını sürdürüyor.

İstanbul’un Pide Kültürü 15 ve 16. Yüzyıllara Dayanıyor

Ekmekçiliğin tarihi 8. bin yıl öncesine dayansa ya da kültürlere göre değişiklik gösterse de İstanbul’da pide kültürünün tarihi 15 ve 16. Yüzyıllara dayanıyor.

İsmini Bir Ekmek Türü Olan Fodullu’ dan Almıştır

Pide hakkında en çok merak edilen konulardan birisi de adını nereden aldığıdır. Türkler Anadolu’ya yerleştikten sonra farklı emek çeşitleri çıkartılmaya başlandı. Pide ekmekleri Osmanlı zamanında Topkapı sarayında bulunun has fırın ismindeki bir bölümde pişirilmiştir.

Ermenistan’ın Matnakaş’ı ile Benzerlik Gösterir

Ermenistan Matkanaşa’sı üzerinde çörek otu ve susam eklenmemesi iki ekmeği farklılaştırmıştır. Ayrıca Türklerin yaptığı pidenin üzerinde yumurta sürülmektedir.

Osmanlı Döneminde pide için İftar Geç Yapılıyordu

Osmanlı döneminde insanlar iftarda pide yemek için iftarlarını geç yapıyorlardır. Özel pide yaptırmak için kuyruğa girerek iftarlarını geç açma pahasına da olsa saatlerce kuyrukta beklemeyi göze aldıkları biliniyor. Ayrıca pide yaptırmak için fırına gidenler yanlarına yumurta susam ya da çörek otu alıp, pidelerin üzerine serptirdikleri oluyordu.

Anadolu’nun Bazı Kesimlerinde Tırnaklı Olarak İsimlendirilir

Fırın ustaların pideyi yaparken tırnak uçları ile şekil verdiğinden dolayı Anadolu’nun bazı kesimlerinde Tırnaklı adı ile anılır. Fakat bu kebapçılarda yapılmakta olan ve tırnaklı pide ile aynı ekmek değildir.

Fırına Verilmeden Önce Şifa adında bir Karışım Sürülür

Pide ekmeğinin fırına verilmeden önce  sadece un ve su karışımının kaynatılması ile yapılan şifa adında bir karışım sürülür. Şifa sürülmesinin nedeni pidenin fırından kuru çıkmaması içindir.

Ramazan’ın En Önemli Sembolü

Ramazan sofralarını baş tacı olan pide ekmekleri ramazan ayının en önemli sembolüdür. Herhangi bir zamanda pide kokusu alındığında herkesin aklına iftar ve sahur sofraları gelir.

Ali Yavuz

Recent Posts

İstanbul Tuzla Viaport’ta Hangi Mağazalar Var?

İstanbul Tuzla Viaport’ta Hangi Mağazalar Var? İstanbul Tuzla Viaport’ta Hangi Mağazalar Var? İstanbul’un Tuzla ilçesinde…

16 saat ago

Tuzla Kitap Günleri

Tuzla Kitap Günleri: 83 Yayınevi ve 400’ün Üzerinde Etkinlik Kitapseverleri Bekliyor Tuzla Kitap Günleri başlıyor...…

2 gün ago

Boşaltım Sistemi Organları ve Görevleri Nelerdir?

Boşaltım Sistemi Organları ve Görevleri Nelerdir? Boşaltım Sistemi Organları ve Görevleri Nelerdir? Boşaltım sistemi, vücudumuzun…

2 gün ago

Mesane kanseri belirtileri nelerdir

Mesane kanseri belirtileri nelerdir Mesane kanseri belirtileri nelerdir? Bugün sizlerle günümüzde özellikle erkeklerde sıkça rastlanılmaya…

2 gün ago

2025 Yılı Asgari Ücret Ne Olur?

2025 Yılı Asgari Ücret Ne Olur? 2025 Yılı Asgari Ücret Ne Olur? Asgari ücret nedir?…

6 gün ago

Tuzla Kaplıcaları

Tuzla Kaplıcaları Tuzla kaplıcaları günübirlik tesisleri yorumları; Ülkemizin sahip olduğu önemli sağlık merkezlerinden biri olup…

7 gün ago