Ramazan Ayının Anlam ve Önemi Nedir

Ramazan Ayının Anlam ve Önemi Nedir 2021
Ramazan Ayının Anlam ve Önemi Nedir tuzla

Ramazan Ayının Anlam ve Önemi Nedir

Ramazan Ayının Anlam ve Önemi Nedir; Ramazan ayı İslam dini acısından taşıdığı önemi ile birlikte Türk kültürümüz açısından da oldukça önemli ve özel bir yere sahiptir. Bu ayda tüm güzellikler yaşanır. Birlik ve beraberlik hoşgörü sevgi ve saygının yoğun olduğu bu ayda dayanışmada bulunur. Zenginler fakirlere yardım eder. İhtiyaçlarını karşılar. Çeşitli ibadetlerin yoğun olarak yapıldığı ay Ramazan ayıdır. İslam dininde 11 ayın sultanı olarak nitelendirilen bu ayda yüce kutsal kitabımız olan Kuran-ı kerim bu ayda indirilmiş Peygamber Efendimiz Sallallahu aleyhi vesselam ‘a peygamberlik emri ve ilk vahiy bu ayda indirilmiştir.

Ramazan Ayı Nasıl Geçirilmeli   

Ramazan ayı İslam’ın beş şartından birisi olan oruç ibadetinin yaptığımız aydır. üç aylar adı verdiğimiz Recep Şaban ayından sonra gelen 3. Mübarek aydır. Kutsal kitabımızı Kuran-ı Kerim’e göre bu ayda tüm kötülükler yok olur, şeytan zincire vurulur ve yeryüzüne dağıtılan nimetlerin daha da bereketli olduğu, günahların bağışlandığı tövbe ayı olarak tanımlanır.  Ramazan ayı her Müslüman için   bir fırsattır. Bu ayda işlediği günahlar için tövbe eder, Allah’tan bağışlanmayı diler. Bol bol sevaplar kazanmak için önüne fırsatlar çıkar. Peki o zaman Ramazan ayını nasıl verimli geçirebiliriz. Birazda bu konuya değinelim…

Ramazan Ayında Yapacağınız İbadetler

Ramazan ayının verimli ve yüce Allah’ın emrettiği gibi geçirmek için bol bol ibadetler yapmalısınız bu ibadetler kısaca şunlardır;

  • 5 vakit namaz kılın. Aslında bu sadece ibadet her Müslümana farz kılınmış ibadetlerden birisidir.  Ramazan ayı dışındaki tüm zamanlarınızda 5 vakit namazınızı aksatmamaya özen gösterin. Ama ramazan ayında namaz ibadetinizi asla ihmal etmeyin.
  • Zamanınız boş işlerle geçirmeyin
  • Bol bol kuran okuyun. Çünkü Ramazan ayı Kuran ayıdır. Kuran okumak ve ibadet etmek için kendinize zaman ayırın.  İster tek başınıza, isterseniz de arkadaş gurubunuzla bir araya gelip birlikte Kuran okuyabilirsiniz.
  • Ramazan ayına özel teravih namazlarınızı aksatmayın.
  • Ramazan ayında fakir ve ihtiyaç sahiplerini de sevindirmeyi ihmal etmeyin. Özellikle zekatlarınızı bu ayda vermeye özen gösterin
  • Ramazan’a ayına özel koliler yaptırtarak ihtiyaç sahiplerine dağıtabilirsiniz
  • Yüce Allah’ın Ramazan ayında yapılmasını emrettiği ibadetlerden bir diğeri ise fitre vermektedir. Fitrelerinizi Ramazan’ın ilk günü ile Ramazan Bayramı namazına kadar vermeyi ihmal etmeyin.
  • Küfretmek kavga etmek zina etmek içki içmek kumar oynamak ve benzeri kötü alışkanlıklarınızı bu ayın hürmetine bırakmaya özen gösterin.

Ramazan ayını önemli kılan İslam’ın şartlarından birisi olan oruç ibadetinin bu ayda yapılmasıdır 30 gün boyunca tutacağınız oruçlar günahlarınızın affedilmesine vesile olacaktır.  Bu konuda birçok ayet bulunmaktadır. Yüce Allah bu ayda sağlıklı ve akıl sağlığı yerinde olan her yetişkin bireyin oruç tutulmasını emretmiştir. Hasta olanlar oruç tutmak yerine bir ay boyunca bir kişinin günlük gideri kadar para vermesi emrini vermiştir. Herhangi bir özrü ya da geçerli sebebi olmayan kimselerin bu ayda oruç tutmazsa Ramazan ayına hürmet etmemiş olur.  Bereket ayı olduğu için bu ayı diğer günlere göre iki kat ibadetle geçirilmesi daha makbuldür.

Ramazan Ayının Anlam ve Önemi Nedir

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin