Gündem

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Toplantısı kararları 24-12-2020

Bilim Kurulu Toplantısı kararları 24-12-2020

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Toplantısı kararları 24-12-2020

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Toplantısı kararları 24-12-2020; Son dakika haberi! Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası basın toplantısı düzenliyor.

Sağlık Bakanı Koca’nın konuşmalarından öne çıkanlar:

”Salgında alışkanlıklarımız değişti, tüm hayatımızda yenilikler oldu. Sancılı olduğunun farkındayım. Bu yıl, tüm dünyanın ortak amaç uğruna mücadele ettiği ancak henüz sonuca ulaşmadan sonlanan bir yıl olarak tarihe geçecektir. İngiltere kontrolsüz vaka artışını virüsün mutasyonu ile açıklamaya çalışmaktadır.

Salgın boyunca üzerimde çok ağır bir sorumluluk olsa da her durumda karşınıza çıkıp gelişmeleri sizlere zamanında ve açık bir şekilde iletmeye çalıştım. Karşınıza her çıktığımda umutla dinlediniz, destek oldunuz. Beni ailenizin ferdi olarak kabul ettiniz Hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim.

 

Sıkı tedbirler sonucunda, İstanbul’da vaka sayasında önemli oranda düşüş kaydedilirken, bu durum poliklinik başvurularına yüzde 50, hastane yatışlarına ve yoğun bakım doluluk oranlarına yüzde 25 olarak yansıdı.

Bizde covid 19 mutasyon konusunda gerekli tedbirleri vakit geçirmeden uyguladık. Mutasyonlarla ilgili takibimiz hep sürdü. Bilinmelidir ki bu mutasyon Eylül ayından beri mevcut. 

ÇİN AŞISI NE ZAMAN GELİYOR?

Aşıda Faz-3 çalışmaları başarıyla sürüyor. Ayrıca Bilim Kurulunun değerlendirmeleriyle aşının ülkemizde kullanılması konusunda kendi insanımızda gösterdiği etkiden emin olduk.

”AŞI 21.GÜNDEN İTİBAREN ETKİLİ OLUYOR”

Artık aşının Türk insanında etkili ve güvenilir olduğundan eminiz. Çin’den aşı pazar gecesi yola çıkıyor. Çin aşısının etkililiği yüzde 91,25. Aşının etkisi 21’inci günden itibaren ortaya çıkıyor.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Toplantısı kararları 24-12-2020

İLLERDEKİ SON DURUM

Günlük vaka sayılarında

Gaziantep’te %66

Tekirdağ, Bursa ve İzmir’de %60

Ankara ve Samsun’da %55

Trabzon ve Adana %50

Diyarbakır ve Hatay %48

Kayseri ve Kocaeli %45 düşüşler sağlandı.

İstanbul’da vaka sayısında önemli oranda düşüş sağlanırken, hastane yatışlarına ve yoğun bakım doluluk oranlarına %25 olarak yansıdı.

İstanbul’da vaka sayısında önemli düşüş kaydedilirken yoğun bakım doluluk oranlarına ise yüzde 25 olarak yansıdı.

Bütün kamu kaynaklarının harekete geçilmesinde destek ve katkılarıyla sayın İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu beyefendiye ve valililerimize teşekkür ediyorum.

Bugünlerde dünya virüsün mutasyonuyla ilgili tedbirlere yoğunlaşmış durumdadır. Gerekli tedbirleri vakit geçirmeden uyguladık.

Bu mutasyon eylül ayından beri mevcut. Mutasyonun yayılma hızının arttırması çarpan etkisi yapabilir.

“İNAKTİF AŞI BİLİNEN EN KADİM AŞI YÖNTEMİDİR”

DSÖ de bu durumun aşı çalışmalarını olumsuz etkilemeyeceğini açıkladı. Bugün en çok merak ettiğiniz konunu aşı olduğunu biliyorum. Huzurlarınızda bir kez daha inaktif aşı tercih ettiğimizi izah etmek istiyorum. İnaktif aşı bilinen en kadim aşı yöntemidir. En basit ifadeyle virüs uygun ortamlarda çoğaldıktan sonra öldürülerek onu tanıması için vücuda enjekte edilmesidir.

Bu aşı türüyle ilk defa bağışıklama amaçlı aşı yapılmıyor. Bu , faydasından emin olduğumuz bir yöntemdir. Ayrıca ülkemizde devam eden aşı çalışmalarından önde giden 3 tanesi inaktif aşılardır. Bununla birlikte ülkemizde adenovirüs temelli iki aşı adayımız insan çalışmalarına ulaşmıştır.

Başından beri Türkiye’de klinik çalışması olan, kendi insanımızda etkisi gösterilmiş bir aşıyı kullanmak istediğimizi beyan ettik. İnaktif aşının ülkemizdeki faz-3 klinik çalışması başarıyla sürmektedir. Vaka sayılarının yüksek olduğu günlerde çalışma da çok hızlı ilerlemekteydi.
Vaka sayıları aldığımız tedbirlerle hızla azalınca klinik çalışma da yavaşlamış oldu.Kurumumuzda çalışmanın ara sonuçlarını Bilim Kurulumuza sunmuştur.

AŞI TÜRKİYE’YE NE ZAMAN GELECEK?

Bilim Kurulumuzun değerlendirmesiyle aşının ülkemizde kullanılması konusunda kendi insanımızda gösterdiği etkiden emin olduk. Artık aşının Türk insanında etkili olduğundan eminiz.

Bu güzel haberi yeni bir haber ile süslemek isterim. Çin makamları da Türkiye’ye gönderilecek aşı dozları için onay işlemlerini tamamladılar. Aşılarımız bir aksilik olmazsa pazarı pazartesiye bağlayan gece yola çıkıyor. İnancımız bize her darlıktan sonra bir genişlik olduğunu söylüyor.

Bu güzel haberlerin milletimiz için, insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Ali Yavuz

Recent Posts

Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcılığına yeni müdür atandı

Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcılığına yeni müdür atandı Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcılığına yeni müdür atandı. İzmit…

1 gün ago

Sinem Gülenç Kimdir?

Sinem Gülenç Kimdir? Sinem Gülenç Kimdir?1981 İzmit Doğumludur. İlk Yıllar ve Eğitim 1981 yılında İzmit'te…

1 gün ago

29 Nisan 2024 altın Fiyatları Bugün Ne Kadar Oldu

Altın Fiyatları Bugün Ne Kadar Oldu? 29 Nisan 2024 Güncel Değerlendirme 29 Nisan 2024 altın…

1 gün ago

2024 DGS Başvuruları 10-20 Mayıs 2024

2024 DGS Başvuruları 10-20 Mayıs 2024 2024 DGS Başvuruları 10-20 Mayıs 2024. Dikey Geçiş Sınavı,…

6 gün ago

Bugün 23 Nisan gururumuz 104 yaşında

Bugün 23 Nisan gururumuz 104 yaşında Bugün 23 Nisan gururumuz 104 yaşında, 23 Nisan kaçıncı…

1 hafta ago

22 Nisan 2024 Güncel Gram Çeyrek ve Ons Altın Fiyatları

22 Nisan 2024 Güncel Gram Çeyrek ve Ons Altın Fiyatları 22 Nisan 2024 Güncel Gram…

1 hafta ago