Blog

Yeteneklerimizi Keşfetmek

Yeteneklerimizi Keşfetmek

Yeteneklerimizi Keşfetmek

Yeteneklerimizi Keşfetmek; Hayatın bir noktasında, birileri tarafından (hatta kendinize soran siz olabilirsiniz), hangi konuda iyi olduğunuzu sormanız kuvvetle muhtemeldir. Bu nispeten yaygın bir sorudur, ancak bazıları için sıkıntıya neden olabilir. Böyle bir soruya hemen bir cevabınız yoksa – ve bulamamanız anlaşılabilir bir durumsa, pekala hiçbir şeyde iyi olmadığınız sonucuna varabilirsiniz. Ne yazık ki, bu düşünce tarzı zararlı ve verimsizdir. Peki; Başarıya Giden Yolda Önünüze Çıkabilecek Engeller nelerdir?

Birçok koçluk uzmanı ve psikolog, bir beceride ustalaşmak için en az 10.000 saat pratik gerektiğine inanır. Doğru. 10.000 saat! Bir şeyde doğal olarak iyi olmanın teorik “armağanı” sadece bir efsanedir, çünkü yeteneği gerçekten geliştiren şey pratiktir. Şimdi, yeni bir beceride ustalaşmak için en son ne zaman on bin saat pratik yaptınız? Cevap bir ipucu olabilir. Aradığınız cevaba.

Becerileriniz, yetenekleriniz, yetkinlikleriniz ve kişisel özellikleriniz (aşağıdaki tanımlara bakın) üzerinde düşünmek, kendinizi keşfetmenize ve geliştirmenize yardımcı olmak için harika bir başlangıç noktasıdır. Güçlü yönlerinizi teşvik ederek ve zayıf yönlerinizi etkisiz hale getirerek kendinize inançla başlayın. Bunu özgeçmişinizde, işte, sosyal hayatınızda ve kısa vadeli hedeflerinizle yapın. Zamanla, hedeflerinize bağlı olarak, sizi geride tutan zayıf yönlerinize ve geliştirmeniz gereken sonraki becerilere bakın.

Yetenek

Yetenek, teori ve pratikten geliştirilen belirli görevleri yerine getirmek için gereken teknik beceridir. Örneğin, araba kullanmak veya bilgisayar kullanmak. Çoğu meslek, bilgi ve deneyim katan yetenek – beceriler sayesinde gerçekleştirilebilir. Bilgisayarlar ve robotlar ayrıca insan işinin yerini alacak becerilerle programlanabileceğinden, bunlar tek başına bir ‘hediye’ olarak kabul edilemez.

Yetenek, hem öğrenmede hem de becerilerin uygulanmasında tatmin edici bir performansa yol açan doğuştan sahip olduğumuz yeteneklerdir. Örneğin, müzakere etme, icat etme veya iletişim kurma yeteneği. Bir yeteneğe sahip olmak ile o beceriyi gerçekleştirecek yeteneğe sahip olmak arasında fark vardır. Bir mesleğe yetenekli bir kişi, o mesleği icra etmeyi çok daha kolay öğrenebilir. Yetenek ayrıca meslekle de ilişkilendirilebilir.

Yetkinlik

Yetkinlik, bir beceriye sahip yeteneklerin toplamıdır. Bu ilişkilendirme, yalnızca yetenek veya beceriye sahip kişilerin ayrı ayrı elde ettikleri sonuçlardan daha üstün sonuçlara yol açar. Örneğin, bir Formula 1 yarışçısı, yarışmak için doğal yeteneklere sahip arabaları kullanma yeteneğini ekleyen bir kişidir. Beceri ve yetenek birlikte ne kadar fazlaysa, başarı şansının o kadar yüksek olduğu anlamına gelir.

Kişisel Özellikler

Bu değerler, inançlar, paradigmalar, fiziksel ve psikojenik özellikler ve dış çevrenin etkisine bağlıdır. Bu, yeni deneyimler eklenerek dönüştürülebilir ve her kişinin yaşam tarzına bağlıdır. Burada bir örnek, sporda diyet ve fitness seviyesi olabilir.

Peki yeteneğimizi nasıl keşfederiz?

Yeteneklerimizin ve yeteneklerimizin önemli faktörlerini ve yönlerini ana hatlarıyla belirttiğimize göre, gerçek yeteneklerimizin ne olduğunu keşfetmenin zamanı geldi. Ama nasıl? Aşağıda, yeteneklerinizin neler olduğunu keşfetmenin ve en iyi benliğinizi gerçekten keşfetmenin üç hızlı ve etkili yolu bulunmaktadır.

Sizi Tanıyanları Arayın

Yakın arkadaşlarınıza ve aile üyelerinize, en iyi yaptığınızı ve hangi konuda iyi olduğunuzu düşündüklerini sorun. Doğrudan sormak istemiyorsanız, yaptığınız şeylerle ilgili olarak genellikle aldığınız iltifatları araştırın ve düşünün.

Emin Değil MisinizDeneyin!

Bu doğru, kendinizi tanımanın ve yeteneklerinizi öğrenmenin en iyi yolu bir dizi farklı deneyime yatırım yapmaktır. Daha önce hiç denemediğiniz yeni aktiviteler deneyin ve bu aktivitelerde umduğunuz kadar iyi olmadığınızı fark etseniz bile, bunu yaparken kendiniz hakkında daha çok şey keşfedeceksiniz.

Anılarınızı Düşünün

Yeteneklerimizi Keşfetmek, Bir şey üzerinde çalıştığınız ve zamanın geçtiğini hissetmediğiniz zamanları düşünün. Şanslar, eğer zaman geçtiyse, o zaman yetenek bununla ilgili olabilir! Bir şeyde iyi olduğunuzda, onunla zaman geçirmekten ve onunla ilgilenmekten zevk almak yaygındır.

Bir sorunun çözülmesine yol açan, birine yardım eden veya yeni ve heyecan verici bir şey yaratan eylemlerinizi düşünün. Başarılarınızı hatırlamak ve kabul etmek son derece önemlidir. Bunlar, kendinizi ve yeteneklerinizi gerçekten keşfetmenize yardımcı olacaktır. Tüm bu adımları uygulamaya koyduktan ve becerilerinizin ne olduğunu öğrendikten sonra ne yaparsınız? İlk şey onları uygulamaktır, çünkü hiçbir beceri tek başına duramaz. Pratik yapmak ve sürekli gelişmek için çalışmak çok önemlidir.

İkincisi, hediyelerinizi yönlendirmenize yardımcı olabilecek bir akıl hocası ve kurslar gibi size gerekli rehberliği verebilecek diğer profesyonelleri aramaktır.

Ek olarak, nasıl yapılacağını bildiğiniz şeyi profesyonel olarak geliştirmenin harika bir yolu, onu dünyaya göstermek ve başkalarıyla paylaşmaktır. Örneğin, hobinizin grafik tasarım olduğunu varsayalım. Grafik tasarım iç görülerinizi incelemek ve paylaşmak için bir blog veya YouTube kanalı oluşturun. Önemli olan konu hakkında ne olursa olsun referans olmaktır.

Ali Yavuz

Recent Posts

Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcılığına yeni müdür atandı

Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcılığına yeni müdür atandı Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcılığına yeni müdür atandı. İzmit…

1 gün ago

Sinem Gülenç Kimdir?

Sinem Gülenç Kimdir? Sinem Gülenç Kimdir?1981 İzmit Doğumludur. İlk Yıllar ve Eğitim 1981 yılında İzmit'te…

1 gün ago

29 Nisan 2024 altın Fiyatları Bugün Ne Kadar Oldu

Altın Fiyatları Bugün Ne Kadar Oldu? 29 Nisan 2024 Güncel Değerlendirme 29 Nisan 2024 altın…

1 gün ago

2024 DGS Başvuruları 10-20 Mayıs 2024

2024 DGS Başvuruları 10-20 Mayıs 2024 2024 DGS Başvuruları 10-20 Mayıs 2024. Dikey Geçiş Sınavı,…

6 gün ago

Bugün 23 Nisan gururumuz 104 yaşında

Bugün 23 Nisan gururumuz 104 yaşında Bugün 23 Nisan gururumuz 104 yaşında, 23 Nisan kaçıncı…

1 hafta ago

22 Nisan 2024 Güncel Gram Çeyrek ve Ons Altın Fiyatları

22 Nisan 2024 Güncel Gram Çeyrek ve Ons Altın Fiyatları 22 Nisan 2024 Güncel Gram…

1 hafta ago