Başarıya Giden Yolda Önünüze Çıkabilecek Engeller

Başarıya Giden Yolda Önünüze Çıkabilecek Engeller
Başarıya Giden Yolda Önünüze Çıkabilecek Engeller

Başarıya Giden Yolda Önünüze Çıkabilecek Engeller ve Üstesinden Gelme Yolları

Başarıya Giden Yolda Önünüze Çıkabilecek Engeller nelerdir? Başarının Yolları insanların en çok aradığı ve sorguladığı olgu. Dünya’da “hiçbir şeyi başaramayan” insan yoktur ya da “her şeyi başarmış” kimse de. Her insan bazı şeyleri başarabilir ve başaramayacağı bazı şeyler de olabilir. Bu yüzden başarırken de başaramazken de yalnız değilsiniz. Dolayısı ile şartlanmayı kişisel beklentilerinize ve hayallerinize göre yapın, bir diğeri ile kıyaslama yapmak, egolarınızı tatmin etmek için değil. Buraya kadar hem fikirsek, artık birlikte yola çıkabilir ve başarıya giderken karşımıza çıkabilecek engellerin üstesinden birlikte gelmenin yollarını inceleyebiliriz. Çünkü siz de başarının anahtarına sahip olduğunuzu, sadece bunu yanlış yöne çevirdiğinizi göreceksiniz. Anahtarı doğru yöne çevirmenin yolları aşağıda sizleri bekliyor.

 

Başarının Yolları İçin İlk Adım: Başarı Kavramını Doğru Tespit Edin

Bir şeyi kazanmak, elde etmek, başarı anlamına gelmez çoğunlukla. Çünkü belki de bundan sonra herşey başlayabilir ve sonrasında hüsranlar, hatalar ve hayal kırıklıkları, başarı sandığınız şeyin aslında başarısızlık olduğunu gösterebilir. Bu yüzden, başarının nereden başladığını ve nereye kadar devam ettiğinde gerçekten de sizin o şeyi başardığınız anlamına geldiğini iyi tespit etmeniz gerekir. Söz gelimi, üniversite sınavında Tıp Fakültesini kazandınız ve bir doktor adayı oldunuz. Ama olaylar silsilesi bir türlü yakanızı bırakmıyor ve 4. Sınıfta okulu bırakmak zorunda kalıyorsunuz. Burada bir başarıdan söz etmek doğru bir yaklaşım olur mu sizce? Yani Tıp Fakültesini bu aşamada kazanmış olmanız, sizin başarı hanenize bir artı olarak yazılmasını gerektirir mi? Bir yönü ile evet, ama okulu bıraktığınızda, başarı olarak gördüğünüz şeyin aslında sizin için 4 koca yılı kaybetmeye neden olan acımasız bir “başarısızlık” sarmalı anlamına geldiğini fark etmeniz gerekiyor. Bu yüzden sizin için “sonuç” başarı olarak tanımlanmalıdır. Dolayısı ile başarı kavramını doğru tespit etmeniz ve ancak doktor olduğunuzda başardığınızı anlamanız gerekir. ilginizi çekebilir; Cümlelerimizin Plan ve Başarıya Olan Etkisi nedir?

 

Başarının Altın Tepside Sunulmadığını Bilmeniz Gerekir

Hiçbir başarı tesadüf değildir ve her başarı bir yerlerde saklanır. Size sadece seslenirler. Siz onu göremezsiniz. Bu yüzden diğer tüm duyu organlarınızı açıp aramalısınız. Ararken de arada bazı duyularınızı da kaybedebileceğinizi göz ardı etmemelisiniz. Birkaç kilometre sonrasında kokusunu almaya yarayan burnunuzu kaybedebilirsiniz. Koşmanızı, yürümenizi sağlayan ayaklarınızı da. Ve hatta kulaklarınızı da kaybedebilirsiniz. Tam bulmuşken kucaklamayı amaçladığınızda bir anda yolda ellerinizi de kaybettiğinizi sonradan fark edebilirsiniz. Tüm bunlara rağmen ona ulaştığınızda, başarı size sımsıkı sarılır ve yolda kaybettiklerinizi tekrar aramanızda ve bulmanızda size yardımcı olur. Dahası, kucağınızı daha önce sahip olmadıklarınızla doldurarak sizi ödüllendirir. Çünkü sizin onu bulmak için nelere katlandığınızı yine en iyi bilen odur!

 

Başarı Hayallerle Başlar, Gerçeklerle Sonlanır

Her başarı öyküsünün altında gerçekçi hayaller yatar. Gerçek dışı olan hayallerin hepsinde sonuç hüsrandır, takıntıdır, vakit kaybıdır, hayal kırıklığıdır. Hayal etmekten korkmayın ama gerçekçi yanları her zaman az da olsa olmalı. Sınırsız olabilir hayalleriniz ama hayallerin sadece sınırlı kısmına sahip olabileceğinizi bilmeniz gerekir.  Başarı basamaklarını tırmandıkça, hayalleriniz kendiliğinden gerçekleri yansıtmaya başlar zaten. Ve bir süre sonra daralmaya başlar. Çünkü, sizin hayal ettikleriniz artık gerçeklerin ta kendisi olmaya başlar. Hayallerdeki gerçekleri keşfetmenizse, sizin başardığınız anlamına gelir. Kendinizi kutlayabilirsiniz.

 

Başarı Basamaklarının Bazıları Boyunuzu Aşabilir, Merdiven Kullanmayı Bilin

Başarı basamaklarının hepsi aynı boyda olmayabilir. Basamakların bazıları çok kısa iken ve çok kısa sürede tırmanmanıza olanak tanırken; bazıları ise gerçekten de çok uzun olabilir ve bazı şeylere ihtiyacınız olduğunu size ifade edebilir. Bu aşamada, merdivenleri kullanmayı bilmelisiniz. Yani, yardım almayı bilmelisiniz. Başarının kanıtlanmış en büyük formülü, ben merkezli hareket etmemek gerektiği gerçeğidir. Bazen hiç sevmediklerinizden dahi merdiveni almayı bilmelisiniz. Buna ihtiyacınız varsa, mecbursunuz. Aksi takdirde, basamakları tırmanmanız imkansız olabilir.

 

Zayıf Yönlerinizle Değil, Güçlü Yönlerinizle İlgilenin!

Sizi başarıya götürecek şey, güçlü yönlerinizdir. Bunları keşfetmeli ve kullanmayı bilmelisiniz. Başarıya giden yolda zayıf yönlerinizi arkada bırakmalı ve yanınıza sadece güçlü yönlerinizi almalısınız. Cesaret, zeka, çözüm odaklılık, kabiliyet, öz güven, güzel ahlak, hazır cevaplılık…. her ne gerekiyorsa! Zayıf yönleriniz arada, geride bırakmış bir sevdiğiniz gibi size seslenebilir ama ona asla kulak vermeyin. Çünkü o size hiçbir fayda vermez. Siz ihtiyacınız olanı yanınıza aldınız çoktan. Sonuna kadar devam edin ve gerekirse tekrar zayıf yönlerinizle hasret giderebilirsiniz. Ama, iş onun için çoktan bitmiştir. Çünkü siz çoktan onsuz başarıya varmışsınızdır. Artık tadını çıkarmanın zamanı…

 

 

Başarıya Giden Yolda Önünüze Çıkabilecek Engeller

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin