3 Aralık Dünya Engelliler Günü

3 Aralık Dünya Engelliler Günü
3 Aralık Dünya Engelliler Günü

3 Aralık Dünya Engelliler Günü

3 Aralık Dünya Engelliler Günü etkinlikleri Tuzla. Sevgili okuyucularımız, 3 Aralık 1992 yılında BM tarafından dünya engelliler günü olarak anılıp, engelli bireylerin toplum içerisine daha rahat yaşayabilmesi ve engelli bireylerinde diğer bireyler den hiçbir farklarının olmadığını anlatmak ve dikkat çekmek için yapılan bazı etkinliklerle topluma anlatılmaktadır. Bu kapsam da dünya genelinde birçok etkinlik yapılmaktadır. Ülkemizde bugünün anlam ve önemini anlatan, toplumda farkındalık yaratmak için birçok etkinlikler yapılıyor. Tabi ki bu tarz etkinlikler yapılsın ama sadece etkinlik olarak kalmasın. Harekete geçelim. Onun için daha duyarlı bir toplum olmamız gerekli olduğunu düşünüyorum. Engelli Raporu Kimlere Verilir Nasıl Hesaplanır?

Öncelikle belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarının yaptığı şeyler var. örneğin; kaldırımlara yapılan, görme engelli vatandaşlarımız rahat yürüyebilmeleri için döşenen tırtıklı sarı renkli parkeler, yine kaldırımlara tekerlekli sandalye kullanan engelli vatandaşlarımızın çıkıp inerken zorlanmamaları için yapılan rampalar. Birçok araç park yerlerindeki engelli araç park yerleri. Her yerde olmasa da trafik ışıklarındaki sesli uyarılar, bazı otobüs duraklarındaki sesli uyarılar, toplu taşımaları kullanıp binebilmeleri için yapılan değişiklikler. Toplu taşımada kullanılan araçların içindeki engelli vatandaşlarımızın oturma alanları, gibi birçok uygulama var. Engelli vatandaşlarımızın sade günlük yaşantılılarını kolaylaştırmak için yapılan uygulamalar da yeterli değil, ve uygulamalar yapılırken engelli vatandaşlarımızın fikirlerine ve isteklerine göre yapılmalı. Çünkü bizleri göremediğini onlar daha görür ve tespit eder. Bu yukarıda bahsettiklerim normal yaşam hakları olan alanlar. Bu yazdıklarım sanki bir lüks gibi algılanmasın. Birde bu durumun sosyal boyutu var.

3 aralık dünya engelliler günü etkinlikleri Tuzla

Sosyal alanlarda kolaylık sağlamak lazım. büyük denetlenebilen yerlerde  örneğin alışveriş merkezleri, kamuya bağlı tesisler veya buna benzeri bazı yerlerde engelli vatandaşlarımızın sosyal kullanım alanlarda belki biraz daha özen gösterilip dikkat ediliyor. Engelli vatandaşların kullanacağı alanlar bunlarla sınırlı kalmamalı ne bileyim mahalledeki pastane olabilir, ya da bir kafe olabilir, restoran olabilir, çoğunda engelliler için çok kullanım alanı yok aslında bakıldığında yapılması gereken çok büyük şeyler değil örneğin engellilerin kullanabileceği lavabo ve tuvalet tekerlekli sandalyeyle inip çıkacakları yerler. Yani o kadar çok büyük şeyler değil aslında, çok maliyetli olmayan ufak dokunuşlarla onları da sosyal hayata dahil etmek bizlerin elinde istersek yapabiliriz. Engellilere farkındalık sadece senede bir gün olan engelli günü veya engelli haftası olarak kalmamalı bunlara dikkat çekmek tabi ki çok önemli ama asıl yapmamız gereken harekete geçmek olmalı.

Ama tabi ki bunlar yeterli mi? Elbette yeterli değil. Bunların yapılması kadar önemli olan yapılanların korunması. Ben Ayşe veya Ali veya Ahmet olarak yani birey olarak ne yapıyorum geçekten de engelliler için gereken özeni gösterebiliyor muyum? Bu soruyu kendi nezdim de herkese soruyorum. Bunları düşünerek de biraz daha özveri göstermek lazım. Onun içinki yapılan yerler saygı göstererek zarar vermemek. Nasıl mı? Çok basit, Arabalarımızı park ederken engelli vatandaşların rampa önlerine park etmeyelim. Büyük emeklerle yapılan kaldırıma döşenen sarı tırtıklı taşları sökmeyelim, engelliler için ayrılan park yerlerine arabamızı park etmeyelim, engelli lavabosunu kullanıp meşgul etmeyelim eğer bu yanlış olan durumda birilerini görürsek uyaralım. Ve diğer bir önemli olay ise asla dalga geçmeyelim. Onlara anlayış gösterelim. Bedensel engelli vatandaşlarımız kadar zihinsel engelli vatandaşlarımızda var. Onların toplumda ve sosyal alanlarda sizler kadar hakkı olduğunu unutmayalım. Otobüste veya bir restoranda ya da yolda gördüğümüz zihinsel engelli vatandaşlarımıza daha nazik ve duyarlı olalım.

Unutmayalım ki engelli olmak doğuştan değil, hepimizin birer engelli adayıyız. Her an yaşayacağımız bir kaza bizde engelli yapabilir.

Sümeyye Nur Gündüz

 

 

3 Aralık Dünya Engelliler Günü

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin