Engelli Raporu Kimlere Verilir Nasıl Hesaplanır?

Engelli Raporu Kimlere Verilir Nasıl Hesaplanır
Engelli Raporu Kimlere Verilir Nasıl Hesaplanır 2021

Engelli Raporu Kimlere Verilir Nasıl Hesaplanır?

Engelli Raporu Kimlere Verilir Nasıl Hesaplanır? Emeklilikte olduğu gibi araba alımlarında, ÖTV ödemelerinde ve daha birçok alanda indirimden engelli indirimleri olmaktadır. Ancak engelli raporu kimlere verilir, nasıl hesaplanır? Bu soruları yanıtlayacağız…

Engelli raporu kimlere verilir, nasıl hesaplanır? Birçok alanda yani müzelerde, toplu taşımalarda, fatura ödemelerinde engelli bireylere indirimler uygulanmaktadır. Tüm bu indirimlerden faydalanmak için engelli raporu alımı için başvuruda bulunabilirsiniz. Ancak bu rapor için belli bir hesaplama yöntemi vardır. Engelli raporunda ki engel oranı oldukça önemlidir. Bu hesaplama için bazı formüller kullanılmaktadır. Bu raporda her şekilde doğru sonuç elde edilmesi için yaş ve engel oranları da bilinmesi gerekir. Özellikle yaş bu hesaplamada çok önemlidir. 65 yaş üzeri engelli vatandaşlar için uygulanacak olan bu hesaplamada yanlış sonuçlar çıkar. Çünkü 65 yaş ve üzerinde olan kişiler için %10’luk oran eklenmektedir.

Engelli Rapor Oranı Hesaplamasında Nelere Dikkat Edilir?

Balthazard isimli formül ile yapılan hesaplamalarında;

  • Kişideki özür oranlar ayrı tespit edilir.
  • Bu oranlarda en yüksek engelden en düşük engel olarak sıralama yapılır.
  • Buna göre en yüksek özür oranı tüm vücut işleyişine göre %100 oranından çıkarılır.
  • Bu çıkarma ile kalan sayı, ikinci özür oranı ile çarpılır. Çarpım 100’e bölünmesi sonucundaki çıkan rakam en yüksek özür oranına eklenir. Böylece hem birinci hem de ikinci veya diğer rahatsızlıkların engel oranları bulunmuş olur.
  • Eğer özür ikiden fazla ise birinci ve ikinci rahatsızlıkların özür oranları sıralamalara göre değişir.
  • 65 yaş üzerindeki engelli kişilere %10 ekleme yapılması önemlidir.

Engelli Raporu Nereden Alınır?

Kişi ya da kişiler engelli raporlarını devletin belirlediği tam teşekkülü hastanelerde yapılmaktadır. Her hastanede sağlık raporu verme yetkisi yoktur. Devletin belirlemiş olduğu bu hastanelerde komisyon oluşturularak bir heyet kurulur. Bu heyet yapılan incelemeler ve hesaplama yöntemi ile engelli rapor oranı belirlenerek verilir.

Engelli raporunda oranın belirlenmesi için sunulan engelli hibe desteği, fatura indirimleri, vergi muafiyetleri, muafiyet ya da erken emeklilik haklarından yararlanmaktadır. Ancak bunlardan yararlanmak için belli bir engel oranına sahip olunmalıdır. Ayrıca engelli raporunu alabilmek için engelin en az %40 oranı ve üzerinde engele sahip olunması gerekir. Tam teşekküllü hastaneden ve birden fazla doktor tarafından yapılması gerekir. Engelli raporu almak isteyenlerin akli dengesinin de yerinde olması gerekir.

 

Engelli Raporu Kimlere Verilir Nasıl Hesaplanır?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin