Aile Geçmişinde Kalp ve Damar Hastalığı Olanların Dikkatine

Aile Geçmişinde Kalp ve Damar Hastalığı Olanların Dikkatine
Aile Geçmişinde Kalp ve Damar Hastalığı Olanların Dikkatine

Aile Geçmişinde Kalp ve Damar Hastalığı Olanların Dikkatine

Aile Geçmişinde Kalp ve Damar Hastalığı Olanların Dikkatine!… Günümüzde ölümlerin yarısından fazlası kalp krizi nedeniyle olmaktadır. Aynı zamanda kalp damar hastalığına sahip insan sayısı aynı oranla fazladır. Hal böyle olunca insanlar kalp hastalıklarına karşı gerekli tedbirleri alarak kalp krizi riskini en aza indirmeye çalışıyor. Ama herkesin aklında bile olmayan ve kalp damar hastalıklarına neden olan en büyük risk unsuru genetik faktörlerdir.

Kalpte bulunan temiz kanı dokulara taşıyıp, organlardaki ve atar damarlardaki kanı da kalbe gitmesini sağlayan toplar damarlar çeşitli sebeplere bağlı olarak hastalanabilmektedir. Fakat bu durumlar her ne kadar kişiden kişiye değişkenlik gösterse de kişini genetik yapısıyla aile öyküsü birleşince her ki damar gurubunun hasta olmasına neden olan en önemli faktör genetik yatkınlık oluyor. Karotis damar, koroner damar perferik damar hastalıkları atar damarlar etki edip, bunun sonucunda ortaya kalp krizi, bacaklarda çeşitli hastalıklar ve felç gibi hastanın hayatını tehlikeye sokan ciddi sorunlar meydana geliyor.

Birçok nedeni bulunan bu durumların değişmeyen tek ortak riski ise aile öyküsü ve genetik alt yapısı olmaktadır. Ailesinde kalp hastalığı öyküsü bulunan bir kişinin kendisinde de kalp krizi hastalığı bulunma ihtimali diğerlerine göre çok çok yüksektir. Bu nedenle aile öyküsünde kalp krizi olanları bu konuya daha dikkatli özen göstermeleri ve sık sık checkup yaptırıp, hayat şartlarına buna göre şekillendirmeleri büyük önem arz ediyor.

Peki Aile Geçmişinde Kalp Hastalığı Olanları Nelere Dikkat Etmeli 

Bu konuda bilinmesi gereken çok sayıda önemli faktör vardır. Ayrıca sadece kalp krizi değil, aynı zamanda kalp hastalıklarına neden olan hipertansiyon, damar sertliği, yüksek kolesterol, diyabet gibi hastalıkları da genetik faktörlere bağlı olarak meydana gelir. Genlerinizi size ailenizde kalan bir mirastır ve sağlığınızı için çok önemlidir. Ailenizi ya da genlerinizi değiştirme şansınız yoktur. Ancak bunların dışında vücut sağlığınız korumak ve yaşam kalitesiniz artırmak için değiştirmeniz gereken başka faktörler bulunmaktadır.

Yaşam Tarzı

Kalp ve damar hastalıklarını riskinizi artıracak bütün faktörleri ortadan kaldırmak için yaşam tarzınızı yeniden şekillendirmelisiniz. Bu konuda aile geçmişini bilmek, genlerinizi hangi hastalıklara daha yatkın olduğu bulmanız konusunda size rehber olacaktır. Bu konuda yapmanız gereken önemli faktör düzenli aralıklarla kan tahlili yaptırarak şeker ve kolesterol hipertansiyon ve kan basıncı değerlerinizi ölçtürmeniz olacaktır. Bu sayede ne için önlem alacağınız konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz. Aile öyküsü olsun veya olmasın yaşam kalitenizi artırmak için düzenli olarak spor ya da yürüyüş yapın, kilonuz yaşınıza ve boyunuza göre olmalı ve kilo kontörlünü elinizde tutmalısınız.

Hepsinden daha önemlisi kalk krizine neden olan sigara alkol ve benzeri zararlı alışkanlıkları kullanmayı bırakmalı, bol bol meyve ve sebze ağırlıklı  beslenmelisiniz. Çok yağlı tuzlu ve kalorisi yüksek besinlerden uzak durmalısınız. Hazır gıdalar tüketmek metabolizmayı yavaşlatır ve bu da hızlı kilo alımına neden olur. Biliyorsunuz ki, obezite ve fazla kilolarda bir süre sonra iç organların yağlanmasına ve damarların tıkanmasına neden olur. Bu yüzden özellikte fastfood tarzı beslenme şeklini hayatınızdan çıkarmaya özen gösterin. Özellikle aile geçmişinde ya da kendisine kalp hastalığı olanlar 40 yaş ve sonrasına çok daha önem vermeleri ve sağlığına dikkat etmeleri gerekmektedir.

Aile Geçmişinde Kalp ve Damar Hastalığı Olanların Dikkatine

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin