Alexander (İskender) Papağanı Hastalıklarının Tedavileri
Alexander (İskender) Papağanı Hastalıklarının Tedavileri, diğer türlere nazaran daha dayanıklı papağanlar olarak bilinseler de birçok papağan gibi bazı sağlık sorunları yaşayabilmektedir. Nedenleri ve tedavi yöntemleri birbirinden farklı olabilen bu rahatsızlıklar, kimi zaman evde yapacağınız ilk önlem ve tedavilerle geçerken kimi zamanda profesyonel yardımlar gerektirebilmektedir. Her türlü sağlık sorunlarında şunu bilmek gerekir ki; papağanlar her zaman gözlenmesi ve iyi bir bakım rutini ile yetiştirilmesi gereken hayvanlardır. Eğer sürekli olarak bakım ve ilgi gösterilirse sağlık sorunları daha erken fark edilecek ve böylece olabildiğince kolay bir şekilde tedavileri gerçekleşecektir.
Sağlıklı bir İskender papağanı, türünün de özelliklerinden kaynaklı olarak oyuncu, hareketli, konuşkan, zeki ve dikkatlidirler. Bunun yanı sıra genel anlamda bir papağan; canlı ve gür tüylere sahiptir, iştahı ve keyfi yerinde olur. Bu gibi özelliklerde ortaya çıkan bir anormallik ya da dikkat çeken davranışlarla karşılaşıldığında mutlaka bir sorundan şüphelenilmeli ve sorunun üstünde durularak devamlı kontrol edilmelidir.
MANTAR
Papağanınızın tüylerinde dökülmeye neden olan bu rahatsızlık, kısa süre içinde çok daha fazla bölgeye yayılabilen özelliktedir. Suyu çok seven bir tür olan İskender papağanlarına Nizoral şampuanlar ile yapılacak tedaviler sorunu çözmede yardımcı olacaktır. Tabi ki bu süreçte temizlik konusuna da hassas yaklaşmak gerekmektedir. Kafes ve içindekiler mutlaka düzenli olarak temizlenmelidir. Papağanlar birçok tür mantardan kaynaklı enfeksiyona yakalanabilir. Bazı mantarlar daha tehlikeli ve sinsice yayıldığı için ölümcül olabilmektedir.
-Aspergillozis denilen rahatsızlık yine bir mantar enfeksiyonudur. Yavaş yavaş ilerler fakat ölümcül bir durumdur. En tehlikeli olan özelliği büyük hasarlar verene kadar fark edilmesinin kolay olmamasıdır. Kilo kaybı, halsizlik ve solunum sıkıntıları gibi temel belirtileri vardır. Birçok hastalığın belirtileriyle benzerlik gösterdiğinden dolayı hekimiz tarafından test yapılması istenebilir.
PAPAĞAN HUMMASI (Psitakoz – Papağan Ateşi)
Hücrede çoğalan zararlı bakteriler tarafından oluşan bu hastalığın yaygın belirtileri iştahsızlık, nefes ishal ve gözde çapaklanma gibi durumlardır. Belirtileri erkenden fark etmek oldukça önem taşır. Papağanınızda ölüme yol açabilen ciddi bir hastalıktır. Bulaşıcı özellik taşıdığı için hasta, varsa evdeki diğer kuşlardan ayrı bir alanda kalmalıdır. Ayrıca insanlarda da grip benzeri belirtiler ile ortaya çıkabilir. Papağan hummasının tedavisi veteriner tarafından verilecek olan doğru antibiyotik ilaçlardan geçer. Ek vitamin takviyeleriyle de desteklenerek, süreç hızlandırılabiliniz.
POLYOMA VİRÜSÜ
Özellikle muhabbet kuşlarının taşıyıcı olduğu bu virüs, yavruyken yapılacak aşılarla önceden önlenebilen bir konudur. Ölümcül özellikler taşır ve genç kuşları etkisi altına almaktadır. Tam bir tedavisi olmamakla beraber kusma, ishal ve iştahsızlık gibi belirtiler fark edilir edilmez veterinerinizin kapısını çalmak şarttır. Uygulanacak destek tedaviler papağanınızın sağlığını olumlu yönde etkileyecektir. Önlemi, her zaman olduğu gibi yine hijyenden geçmektedir. Virüs dayanıklı bir yapıya sahip olduğundan, temizlik ürünlerinin içeriği önemli bir faktördür.
PAPAĞAN PARAZİTLERİ
Familyanın her türünde iç veya dış temelli parazitlenme söz konusu olabilir. Keneler gözle görülebilir olsalar da diğerleri tüy kaybı gibi belirtilerle fark edilebilmektedir. Bu çeşit sıkıntılardan kurtulmanın yolu temizlikten geçmektedir. Kafesi ve içindekileri iyice temizledikten sonra ilerleyen zamanlarda kontrole devam etmeniz gerekir. Bazı parazitler de vardır ki papağanınıza ciddi anlamda rahatsızlık ve sağlık sorunlarını beraberinde getirebilmektedir. Bu sebeple bu tarz ciddi gözüken şüpheler mutlaka veteriner yardımına başvurmayı gerektirmektedir.
BAKTERİYEL KURSAK İLTİHABI
Bozuk ürünlerin tüketimi, A vitamini yetersizliği veya böbrek sorunlarından kaynaklı olabilen bir hastalıktır. Bakteri bulaşan doku şişer ve sümüksü biçim içerir. Doku yaralanır. İştahta azalma olur. Kusma ve baş bölgesindeki tüylerin yapışması belirtilerinden anlaşılabilir. Oldukça şiddetli kaşıntı yapar ve huzursuzluğa neden olur. En kısa sürede veterinerinize gitmeniz gerekmektedir.
DİYABET
Özellikle yaşlı ve aşırı kilolu papağanlarda rastlanan hormonsal bir hastalıktır. Aşırı su tüketimi ve sürekli idrar gibi belirtileri mevcuttur. Doğru bir yeme düzeni gerektirir. Veterinerin önereceği yem ve ek tedavi yöntemlerini uygulayarak sağlıklı bir yaşam sürmelerine yardımcı olabilirsiniz
DEPRESYON
Fiziksel hastalıklar gibi ruhsal sorunlarla da karşılaşılabilmektedir. Özellikle Alexander (İskender) papağanları, sahiplerine çok düşkün ve devamlı sevilmek isteyen canlılar oldukları için bu tür durumlarla daha sık karşılaşılabilen bir türdür. Birçok nedene bağlı olarak gelişebilen bir durumdur depresyon hastalıkları. Sahibinin ilgisindeki azalmalardan tutun eşlerinin ölmesine kadar fazlaca nedenden etkilenebilmektedirler. Çok zeki oldukları için her türlü değişimi hisseder ve bundan rahatsız olabilirler. Çok yüksek bir ses ve ani korkular da aynı şekilde sinir sistemine etki edebilir. Tekrar eden anlamsız davranışlar, iştahsızlık, tüy yolma gibi belirtilerle anlaşılabilir. Bu sorunları ortadan kaldırmanın yolu kesinlikle rahat ve onun hoşuna gideceğini bildiğiniz ortamı yaratmaktan geçer. Sevgiden ve iletişimden mahrum etmeyerek onlara ilgi göstermeniz de aynı şeklide hoşlarına gidecektir. Bunlara rağmen devam eden veya ilerlediğini fark ettiğiniz durumlar olduğunda mutlaka veterinere gitmek gerekmektedir. Antideprasan tedavisi uygulanabilir.
Yorumlar kapalı.