Siyanür Nedir Siyanür Neden Zararlıdır?

Siyanür Nedir Siyanür Neden Zararlıdır
Siyanür Nedir Siyanür Neden Zararlıdır

Siyanür Nedir Siyanür Neden Zararlıdır?

Siyanür Nedir Siyanür Neden Zararlıdır? Son zamanların toplu intihar vakalarının ardındaki tehlikelerden olan siyanür, halkın bu konudaki siyanür nedir ve siyanür neden zararlıdır gibi soruları sormalarına neden oldu. Biz de Hayata Dair olarak size hem bu kimyasalın ne olduğunu hem de neden tehlikeli olduğunu pek detaya girmeden anlatmaya çalışacak ve sosyolojik olarak neden insanların buna yöneldiğini irdelemeye çalışacağız. İşte siyanür nedir? ve siyanür neden zararlı sorularının tüm cevapları…

Siyanür Nedir?

Siyano grubunun azot ve karbon bağlı bileşenlerine siyanür denmekte. Bir karbondan ve yine bu karbona bağlı 3 azot molekülünün birleşiminden oluşan siyanür, hem doğada bazı canlıların üretebildiği hem de tüketebildiği bir malzemedir. Bitkiler tarafından üretilebilmekte ve bazı sebze meyvelerin içinde de siyanür molekülleri bulunmaktadır. Bu molekül, kimyasal bir molekül olarak katı veya gaz fazlarında olabilir. Katı fazları, ilaç ve kozmetik alanında kullanılan ve zararsız 100’e yakın siyanür türlerinden olmakla birlikte, gaz fazları ise cilt ve solunum problemlerine neden olabilmektedir.

Organik ve inorganik olarak bulunabilen bu bileşen, bazı durumlarda endüstriyel çıktılar alınarak da oluşturulabilmektedir. Organik bileşenleri zararsız olan bu bileşen, genellikle nitrik grubunu teşkil eder. İnorganik, yani organik olmayan bileşenler ise; kullanım alanlarına ve maruz kalınan duruma göre tehlikeli olabilir.

Siyanür Nasıl Üretilir?

Bitkiler, böcek türleri ve bakteriler, doğal olarak bu bileşenleri meydana getirebilir. Bununla birlikte; aralarında lahana, badem, kiraz, fasülye, erik, badem ve şalgam gibi sebze ve meyvelerde de ayrıca siyanür bulunmaktadır. 32 santigrat dereceye kadar kaynatıldığında, bu bileşen acı badem kokusunu andıran bir koku salımı yapar ve bu koku, bitkiler tarafından absorbe edilmediğinde, bazı deri, cilt ve solunum problemlerine neden olabilir.

Siyanür Hangi Alanlarda Kullanılır?

Aslında siyanür zararlı bir bileşen değildir. Su dahi farklı şekillerde ve farklı amaçlarda kullanıldığında ya da dozu aşıldığında, zehirleyici ve öldürücü olabilir. Bu yüzden siyanür, doğada bulunan zararsız bir bileşendir. Aklınıza gelebilecek hemen hemen tüm kozmetik malzemelerde bu ürüne rastlarız. Bununla birlikte her alanda kullanılmakta olan demir ve çelikte de bu kimyasala rastlamak mümkün. Yani, doğamızın bir gereğidir siyanür. Akrilik fiber kullanımında tutun da, sentetik kauçuğa kadar binlerce malzemede kullanılmaktadır. Elbette, kimyasal olarak endüstriyel siyanür, bu noktada işi bozuyor. Zira, bu noktada artık siyanürün zararları konusundan bahsedebiliriz.

Siyanür Nasıl Zarar Verir?

Vücutta depolanmayan ve kanserojen etkisi olmayan siyanür, kısmi miktarda organlarımızda ve dokularımızda serbest radikaller eşliğinde bulunur. Sigara dumanı ve kanalizasyon kokularının bir kısmında siyanürden etkilenebiliyoruz. Ama kimyasal siyanür, bu aşamada kişinin isteğine bağlı olarak zehirlenmesine neden olur. Elbette, bu zehrin iki farklı durumu söz konusu. İlki, yavaş yavaş ilerlemesi, bir diğeri ise bir anda tüm vücudu komaya veya ölüme sürükleyici hızda ilerlemesi. Eğer, siyanür (bu yazımızda bu noktalara pek girmek istemiyoruz yayın ilkemizden dolayı) bazı durumlarda işlenirse; bu durumda solunum yolu ile buluştuğunda kısa sürede kişiyi baygınlaştırır. Sonrasında ise; kalp krizi, felç ve nefes alamamadan kaynaklı olarak ölüm meydana gelebilir. Elbette ölmeden önce kişi bu durumu fark edebilir ve bir yolunu bularak buna çözüm sağlayabilir. Ancak sinsi ve yavaş ilerlediğinde ve buna maruz kalan kişi başka bir şeyden dolayı bunu görmezden geldiğinde, bu durumda, artık iş işten geçmiş olabilir.

Bu Noktada Devlete Düşenler

Siyanürün yasaklanması elbette söz konusu olamaz. Ama buna erişimin zorlaştırılması, devletin asli ve şu aşamada en önemli görevlerinden biridir. Bilindiği gibi bundan birkaç sene önce muhalefet partilerinden biri tarafından meclise bir soru yönergesi ve öneri metninde, siyanür ile ilgili bir araştırma yapılması istenmişti. Ancak bu noktada maalesef bir ilerleme kat edilememişti. Elbette bunun olmayışının en büyük sebebi, erişiminin yasaklanabileceği bir madde olmayışıdır. Zira, bu ürün hayatımızın bir parçası ve hemen hemen her yerde kullanıyoruz. Ancak, normal bir vatandaşın bazı alışveriş noktalarından bunu temin edebilmesi biraz zorlaştırılabilir. Öyle ki karalamak için değil ancak, hepsiburada veya gittigidiyor gibi çok önemli online satış mağazalarından bu ürün kolaylıkla talep edilebiliyor. Elbette, bu satış merkezleri, intihar olması için satmıyor ancak satarken daha dikkatli ve tedbirli olmak gerekir. Aksi durumda, siyanüre tuzla ulaşım bu kadar kolay iken, insanların bu duruma gelmeleri de basit olmuş oluyor.

İntihar Vakaları Neden Oluyor?

Başka bir yazımızda bu konuyu detaylı bir şekilde sosyolojik olarak irdeleyeceğiz. Ancak, siyanür intiharlarının hepsinin ortak yönünün maddi sıkıntılar ve tartışmalar olduğunu gördüğümüzde, bu durum insanların kanaat veya Allah-u Teala’ya olan güvenlerinin eksik olduğunu gösteriyor. Zira, herkes muhakkak hayatının bir bölümünde maddi sıkıntılar yaşayabilir. Buna kanaat göstermek ve olan ile yetinmek daha doğrusu şükretmek çok önemlidir. Zira, yetinmekten kasıt, “ Tamam bu kadar yeter ben bir köşeye çekileyim dinleneyim” düşüncesi olmamalı. Ama, elinizden geleni yaptıktan sonra Allah-u Teala neyi rızık olarak takdir etmişse şükretmek gerekir.

Bununla birlikte, borç kısmında ise, ailenizden, yakınlarınızdan veya devletin herhangi bir kuruluşundan borçlarınıza bir çare arayabilirsiniz. Veya, bu konuda bilinçli ve anlayışlı iş adamlarından veya sanatçılardan yardım isteyebilirsiniz. Elbette bunun adı dilencilik değildir. Eğer gerçek manada sonu intihar olacaksa veya hırsızlık, gasp olacaksa, bunlara irtica etmek, daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Nasıl olsa zamanı geldiğinde, bütçeniz nispetinde bu paraları tekrar ödeme kaydıyla!

Bu yazımızda siyanür nedir? sorusuna cevap aradık. Başka bir yazımızda intiharın neden sıklaştığına ve çözüm yollarına değineceğiz.

 

 

Siyanür Nedir Siyanür Neden Zararlıdır?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin