1. Haberler
  2. Genel
  3. Ankara Keçisi yetiştiricilerine pozitif ayrımcılık

Ankara Keçisi yetiştiricilerine pozitif ayrımcılık

Ankara Keçisi yetiştiricilerine pozitif ayrımcılık
Ankara Keçisi yetiştiricilerine pozitif ayrımcılık

Ankara Keçisi yetiştiricilerine pozitif ayrımcılık

Ankara Keçisi yetiştiricilerine pozitif ayrımcılık. Ankara Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, bu yıl Ankara Keçisi yetiştiricilerine Tarım ve Orman Bakanlığınca pozitif ayrımcılık yapıldığını belirterek, “Yetiştiricilere 35 liralık anaç desteğine ilave olarak 20 lira daha destek verilecek.” dedi.

Ankara keçisi, Türkiye’de üretilen bir keçi cinsidir. Bu keçi cinsi özellikle yünü ve eti için üretilir. Ankara keçisi yünü gür, parlak ve ipek gibi yumuşaktır. Eti lezzetli ve sağlıklıdır. Ankara keçisi genellikle Türkiye’nin batı bölgesinde üretilir ve özellikle Çankırı, Konya ve Ankara illerinde popülerdir. Bu cins keçilerin büyük bölümü çiftliklerde yetiştirilirken, bazıları da küçük ölçekli üreticiler tarafından yetiştirilir.

Kılınç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl ilk kez anaç koyun ve keçiye verilen destek miktarlarının birbirinden farklılık gösterdiğini ifade ederek, anaç koyun için 30, anaç keçi için 35 lira ödeme yapılacağını anımsatttı.

Son 4 yıldır anaç koyun keçi destekleri için 25 lira ödendiğini ancak 2020 yılı destekleme miktarlarının arttığını dile getiren Kılınç, söz konusu artış oranının yüzde 20 düzeyine ulaştığına dikkati çekti.

“ANKARA KEÇİSİ’NİN YAŞAMASI İÇİN GEREKLİ DESTEK SAĞLANACAK”

Ankara Keçisi için yapılan desteklere de değinen Kılınç, şunları kaydetti:
“Bu yıl Ankara Keçisi yetiştiricilerine Tarım ve Orman Bakanlığından pozitif bir ayrımcılık yapıldı. Ankara Keçisi yetiştiricilerine 35 liralık anaç desteğine ilave olarak 20 lira daha destek verilecek. Ankara Keçisi yetiştiricilerinin anaç keçilerine verilen toplam 55 liralık destek bizi ziyadesiyle memnun etti. Artan destekleme miktarları, yetiştiricilerimizi daha fazla hayvan yetiştirmeye teşvik edecektir. Aynı zamanda yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan Ankara Keçisi’nin yaşaması için bu şekilde gerekli destek sağlanacaktır. ”

Ankara Tiftik Keçisi

Ankara Kaşmir Keçisi olarak da bilinen Ankara Tiftik Keçisi, Türkiye’nin Ankara ilinden gelen yerli bir keçi türüdür. Cins, yüksek kaliteli giysiler ve tekstil ürünleri yapmak için kullanılan yumuşak ve ince kaşmir yünü ile tanınır. Keçiler küçük ila orta boydur, kısa, yoğun tüyleri ve omuzlarında belirgin bir kambur vardır. Çok çeşitli iklimlere ve arazilere uyum sağlayabilen dayanıklı hayvanlardır. Ayrıca iyi mizaçları ve kolay bakımları ile tanınırlar. Ankara Tiftik Keçisi, hem et hem de kaşmir yünü sağladığı için küçük ölçekli çiftçiler ve çobanlar için değerli bir cins olarak kabul edilir.

Kılınç, Bakanlık tarafından “Ankara Tiftik Keçisi‘nin Geliştirilmesi Projesi” için 1 milyon liralık bütçe ayrılarak teke ve kırkım makinesi dağıtımı gerçekleştirildiğine de işaret ederek, “Dağıtılan tekeler, lif kalınlıkları ölçülerek damızlık niteliği yüksek hayvanlardan seçildi. Böylelikle sürülerde kan değişimi sağlayarak verim ve kalitenin artırılması noktasında önemli bir adım atılmış oldu.” dedi.

Kırkım makinesi dağıtılmasının önemine de işaret eden Kılınç, yetiştiricilerin büyük çoğunluğu “kırkklık” tabir edilen makaslarla elle kesim yaptıklarını, bunun hem tiftiğin kalitesini düşürdüğünü hem de zahmetli olduğu için daha uzun zaman aldığını bildirdi.

Kılınç, “Kırkım makinesiyle işlem yapılınca hem lif uzunluğu standardı açısından tiftik kalitesi artıyor hem de yetiştirici daha az emek harcamış oluyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Ankara Keçisi yetiştiricilerine pozitif ayrımcılık
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin