Antifriz nedir ne için kullanılır?

Antifriz nedir ne için kullanılır
Antifriz nedir ne için kullanılır

Antifriz nedir ne için kullanılır?

Antifriz nedir ne için kullanılır? Araç motorlarının, sıcak ve soğuk havaya göre çalışma düzeninde bir aksaklık yaşanmaması adına; radyatör suyuna kimyasal sıvıdan oluşan karışım konulur. Motor koruyucu işlevi olan bu karışıma da antifriz adı verilir.

Aracın mevsim şartlarına göre korunmasının gerektiği, sıcak-soğuk dengesinin ayarlanarak; donma ve aşırı ısınma sebebiyle kaynamanın önüne geçmek için antifriz kullanılır.

 

blank

 

Antifriz ne işe yarar?

Isı transferi yapabilen karışıma sahip antifriz, su moleküllerinin stabil kalması ve derece konusunda aşırıya kaçmaması görevini yapar. Isı dengesinin korunmaya çalışıldığı antifriz sayesinde, yarı yolda kalmalar da azalacaktır.

Motorun korunarak, ömrünün uzamasına etki eden antifrizin özelliklerini şu şekilde sıralamak mümkün:

Motor için büyük önem taşıyan antifrizler; paslanma ve aşınmaya sebep olabilecek maddelerin oluşumu geciktirir ve engeller.

Aracın mevsime göre donma ve hararet yapma gibi sık karşılaşılan sorunlarını ortadan kaldırarak, arıza yapmasını; dolayısıyla masrafı engeller.

Motor kısmındaki çeşitli parçaları koruyarak, motor ömrünün uzamasını ve motorun yıllar boyunca sorunsuz çalışmasını etkiler.

Antifriz, motor kısmındaki devir daim yapan blokların sağlıklı çalışmasına etki eder.

Kireçtaşı gibi kalıntıların birikiminin önüne geçer.

Motor kısmında meydana gelebilecek köpüğün ortaya çıkmasına karşı durarak, soğutma sisteminin verimli çalışmasını sağlar.

 

Araçlarda kullanılması gerekli olan antifrizin, ne zaman kullanılması önerilir?

Genel olarak kış aylarında kullanılması gerektiği kanısı olan antifriz, yaz aylarında da mutlaka kullanılmalıdır.

Kışın eklenen antifirizin etkisi ile normal şartlarda -15 derecelerde donabilecek olan motor, soğutma suyuna eklenen antifriz miktarına göre -30 derecelere kadar sorunsuz çalışabilmektedir.

Yaz aylarında hararetin yükselerek, motorun kaynama noktasına gelmemesi için standart düzeye sıcaklığı indirgemeyi hedefler.

Antifriz nasıl eklenmeli?

Antifriz ekleme işlemlerinde öncelik, mutlaka motorun çalışmıyor olması ve soğuk olmasından geçer.

Motorun soğukluğundan emin olduktan sonraki işlem, radyatör hortumundaki atık suyu boşaltmak olacaktır.

Son aşama olarak radyatör kapağı açılarak antifriz ve arıtma suyu ya da içme suyu eklemesi yapılır.

Radyatörün olması gerektiği kadar dolduğundan emin olduktan sonra, kapağını kapatarak günlük rutinlerinize devam edebilirsiniz.

ANTİFRİZ NEDİR? ANTİFRİZ NE İÇİN KULLANILIR? ANTİFRİZ NE İŞE YARAR? ANTİFRİZİ OTOMOBİLİME NEDEN KOYMALIYIM? ANTİFRİZİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR? ANTİFRİZ NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ? ANTİFRİZ NE ZAMAN KULLANILIR? ANTİFRİZİ NASIL EKLEMEK GEREKİR?

Tuzla Gazetesi Teknoloji

Antifriz nedir ne için kullanılır?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin