Arkadaşlık Nedir?

Arkadaşlık Nedir
Arkadaşlık Nedir

Arkadaşlık Nedir? Hayatımızdaki yeri ve önemi nedir?

Arkadaşlık Nedir? Arkadaşlık kavramı kişiden kişiye göre değişen bir kavram olduğundan dolayı kesin çizgilerle ayırıp bir tanım yapmak bu değerli kavramın standartlaşmasını sağlar. Ama makalemizde arkadaşlığın iki veya daha fazla kişinin birbirleriyle ortak bir noktada birleşip konuşarak veya iletişime geçerek motivasyon sağladığı bir ilişkidir. Bu ilişkide bazı şeyler karşılıklıdır. Bazı şeyler ise kişilerin kalbi duygularını yerine getirmesiyle bir karşılık beklenmeden yapılmaktadır. Burada önemli olan ilişkilerdir. Çünkü insan ilişkinin olmadığı bir dünyada yaşayamaz iletişim ve sosyallik günümüzün üstü çizilemez kavramlarıdır. Arkadaşlık ilişkilerinin kurulması çok önemlidir. Ve bu konunun bireysel psikolojiye olan etkisi azımsanmayacak derecededir. ilginizi çekebilir; Etkili iletişim Nasıl Sağlanır?

Arkadaşlığın Tarihçesi

Arkadaşlık tarihinden bahsetmek gerekirse, kökleri ilk insanlara dayanan bir tarihçesi olduğu söylense yanlış bir şey söylenmiş olmaz. İnsanlar ve bütün canlı organizmalar ses, iletişim, dokunma ve mimiklerini kullanarak belli alanlarda bir araya gelir mevcut iletişimi gereksinmelerini ortaya çıkaran ihtiyaçlarını birbirlerine ifade ederler. Anlaşılacağı üzere ilk insanlar bile belirli ses ve beden dilleriyle bunları yapmıştır. İletişimin tarihi canlılar tarihi kadar eskidir. İnsan ise iletişimi en iyi kullanan varlık sınıfında bulunmaktadır. Şimdi ise siz değerli okurlara neden arkadaşlık kurulması gerektiğini ifade edeceğiz.

Neden Arkadaşlık kurmalıyız?

Arkadaşlık ilişkilerinin önemini ilk başlıkta ele almıştık şimdi ise bu kavramın neden kurulması gerektiğinden bahsedeceğiz, insanlar iletişimi arkadaşlarınla gerçekleştirdiği zaman dışarıdan kendilerini izleme fırsatı sağlamış olacaktır. Bu hem kişinin davranışlarının kontrolünü sağlayacak hem de bireysel farkındalığımızı arttıracaktır. Aşağıdaki maddeler ise bu konunun devamı olan sebepler olarak ifade edilebilir:

Birlikten kuvvet doğar

Bu maddenin birinci sırada olmasının nedeni arkadaşlığın yegâne ilişkisini oluşturan bir madde olmasıyla ölçülür insanlar dertleşecek yeri geldiğinde güçlerinin yetmediği durumlarda yardım isteyecek köklü arkadaşlıklar kurarlar, bu bireyler maddi ve manevi bütün sıkıntılarını arkadaşları yardımıyla çözerler maddemizde söylediğimiz gibi “birlikten kuvvet doğar.” Birlikte daha güçlü olursunuz hele ki bu dönemde arkadaşlık ilişkilerinize çok dikkat etmeli ileriye dönük dostluklar kurmaya özen göstermelisiniz.

Yalnızlık korku ve endişenizi arttırır.

Yalnızlık başlı başına kötü bir duygudur. Ama bu durumun kötü veya iyi olması stabil bir durum değildir. Kişiye göre değişiklik gösterir. Arkadaşlık ilişkileriniz kuvvetliyse yalnız kalmak zor ve bir o kadarda yıpratıcıdır. Birey hayata karşı olan düşüncelerini korku ve endişelerini paylaşamazsa ki yalnızlıkta bunu paylaşacak kimsesi yoktur. Bu durumun içerisinden güçlü ve yıllara meydan okuyan arkadaşlıklar sayesinde çıkabilirsiniz,

Arkadaşlarınızla bir şey paylaşmak sizi rahatlatacaktır.

Sağlıklı arkadaşlık ilişkisinin yanı sıra kurmuş olduğunuz arkadaşlıklar hayatınıza yeni bilgi ve değerler girmesini sağlayacaktır. Bu durum mevcut iletişim becerilerinizin ve bilgi seviyenizin artmasına neden olacak bir pozitif güdümleme sağlayacaktır. Arkadaşlarınız size farklı bakış açıları sağlayarak bireysel performansınızı arttırabilir. Bu durum tamamen sizin beklentinize bağlı olarak karşı taraftaki arkadaşınızın yaşam tarzı ve kültürüyle farklılık gösterebilir.

Yoğun zamanlarda kafanızı boşaltıp birlikte etkinlikler düzenlemenizi sağlar.

Aktif yaşantımızda oldukça yoğun ve bıkkın olabiliyoruz, kafamızı dağıtıp bir süre çalıştığımız işe ara vermek bizim mevcut işte iyi bir performansımız sağlamamızı sağlayacaktır. Kendimize arkadaşlarımızla iletişime geçip buluşacağımız zamanı planlamamız gerekmektedir. Covid-19 bağlamında görüşmek istemeseniz veya çekinseniz bile bunu gerçekleştireceğiniz. (Whatsapp, Facebook,) gibi araçlar mevcuttur. Gününüzü planlayarak arkadaşlarınızla belirli konular üzerinde konuşup eğlenebilirsiniz. Bunu yapmanız bireysel psikolojinizi son derece olumlu anlamda etkileyecektir. Günümüz şartlarında teknoloji ve insan ilişkisi arar olduk bu maddeyi son madde olarak makalemizde yayınlamamızın amacı teknolojinin sadece oyun, ders çalışma ve toplantıya katılma faaliyetlerinde değil arkadaşlarınızla bir araya gelip iletişim kurabileceğinizin farkındalığını sağlamaktır.

Arkadaşlık Nedir?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin