Arsa Kredisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Arsa Kredisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Arsa Kredisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Arsa Kredisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Arsa Kredisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler nelerdir? Arsalar imarlı veya imarsız olarak karşımıza çıkmaktadır. İmarlı arsalar şehir planlamacıları tarafından önceden belirlenmiş ve imara uygun olarak planlanmış alanları ifade eder. Bu alanlarda şahıslara ait münferit olarak belli başlı arsalar yer almaktadır. İmar planı planlayıcı tarafından arazini konumu, gelişime açık olup olmaması ve talep gören bir yerde olup olmaması gibi niteliklere göre değerlendirilir. Bu arsalar imar plansız arsalara göre oldukça yüksek fiyatlara satılmaktadır. Çünkü imarsız Tuzla arsaların metruk olması, tarla için kullanılması veya talep gören yerde olmaması gibi nedenlerle kullanma imkanları daha kısıtlıdır.

Bu tür arsalar için planlama yapılması halinde genelde müteahhitler tarafından satın alınması durumu söz konusudur. Ancak herhangi bir amaçla satın alınma ihtiyacı diğer kişilerce de mümkün olabilmektedir. Bu bakımdan bankalara bu tür arsaları satın almak maksadıyla pek çok kez kredi başvurusu yapılabilmektedir.

Arsa Kredisinin Kriterleri Nelerdir?

Arsa kredisi bireysel hizmetler kapsamında ele alınmaktadır. Bu noktada arsanın imarlı olup olmamasına göre hem fiyat belirlenmekte hem de krediyi talep etmek için belirlenecek yöntem farklılaşmaktadır.

İmarlı bir arsa için bir başka taşınmazın ipotek gösterilmesi yoluna gidilebilmektedir. Diğer taraftan arsanın imarsız olması halinde gayrimenkul bir ipotek kabul görecektir.

Esasen arsalar tıpkı konut kredisi gibi düşünülebilir. Nasıl ki konut kredisi için belli şartlar aranmaktaysa arsa için de benzer şartlar aranmaktadır. Düşük faizli ve uzun vadeli krediler yine arsa için de geçerli olacaktır. Farklı bankaların farklı seçeneklerle kredi verdiği bilinmektedir.

Arsa kredisi Veren Bankalar

Bankalar öncelikle ipotek edilecek bir taşınmaz aramaktadır. Bunun için ise evinizin expertiz değerinin hesaplanması gerekir. Bu işlem bankalar tarafından belirlenen uzman kişilerce belli şartlara göre yapılır ve verilecek kredi bu değer üzerinden hesaplanır.

TEB: Sahip olduğunuz evi ipotek göstermek şartıyla arsa alma imlanı veren bu banka kredi bedelinin evin ekspertiz değeri üzerinde %60 oranında bir fiyat ile hesaplar. Arsa kredisi için 48 aya kadar vade kullanma imkânı sunan bankanın faiz oranı ise sabit kalmaktadır. Yani piyasada yaşanacak faiz dalgalanmaları sizin borcunuzu etkilemez. Borç ödemeye taksit başı hangi fiyatla başladıysanız sonuna kadar öyle ödersiniz. TEB’in internet sitesinde arsa kredisi için hesaplamalar yapacağınız bir bölüm bulunmaktadır.

Ziraat Bankası: Bu banka ekspertiz araştırması üzerinden %50 oranında bir kredi limiti açmaktadır. Özel olarak 60 aya kadar vade imkânı sunan bankanın amacı en uygun faiz oranı ile destekleme sağlamaktır. Diğer taraftan Ziraat Bankası alınacak olan arsanın imar planlaması yapılmış olarak satılması şartını sunar. Ayrıca arsanın belediye sınırları içerisinde olması da bir diğer şarttır. Ziraat bankası ayrıca borç vadesi bitene kadar hayat sigortası avantajını sunmakta ve gayrimenkul üzerinden ipotek etme imkânı vermektedir. Söz konusu olan kredi için bankanın ek teminat istemesi uygun görülmeye bağlı olarak mümkün olabilmektedir.

İş Bankası: Bu banka satın alınmak istenin acil satış değeri üzerinden bir oran belirleyerek kredi vermektedir. Bu oran ise %50 olarak açıklanmıştır. Yine 60 aya varan vadeleri kullanma imkânı ilekarşımıza çıkan bankanın özel olarak sizden arsanın ipotekli olmadığını kanıtlar belge istemesi dikkati çekmektedir.

Şeker Bank: Bu banka özel olarak bazı avantajları sunmaktadır. Bu avantajların başında arsanın 120 ay vade veriyor olmasıdır. Diğer taraftan arsanın imarlı veya imarsız olması ipotek durumunu değiştirmektedir. İmarlı arsalarda ipotek istenecektir. Ancak imarsız arsalar için herhangi bir gayrimenkul teminat olarak gösterilebilir. Bu banka ayrıca ekspertiz değerinin %45’i kadar kredi verebilmektedir.

Albaraka Türk: Yine arsa alımında sınırların belediye içerisinde olmasına dikkat eden bankalardan biridir. Ancak ekspertiz değerinin %100’ü kadar kredi verebiliyor olması tercih sebebi olmasını sağlamaktadır. 60 aya kadar vade sunan bankanın ilk 36 aya kadar olan vadelerde %2, 36 aydan fazlası için ise %2.5 faiz imkanı sunduğu biliniyor. Ayrıca ek ücretler oranında hayat sigortası sunmak krediyi talep edenin isteğine bağlıdır.

Krediye Uygun Arsalar Hangileri

Konut kredisi alabilmenin belli şartları sağlanırsa arsayı satın alma evresine geçilebilecektir. Günümüzde bankaların genel olarak arsaların belediye sınırları içerisinde olma şartını belirttiğini biliyoruz. Ancak bazı bankalar yalnızca imarlı bankalara bazıları da her iki arsa tipine de kredi verebilmektedir. İhtiyaca göre hangi arsayı satın alacağı ve buna uygun olarak hangi bankayı tercih edeceği kişinin tercihine kalmıştır. Ancak arsa satın alınırken kişinin arsanın tüm hisselerini satıp satmadığına dikkat etmesi gerekir. Diğer taraftan imarlı arsayı satın almanın daha avantajlı olduğu bilinmektedir.

Arsa Başvurusu İçin İstenen Belgeler

Bunun için nüfus cüzdanı fotokopisi ve aslı istenecektir. Ancak nüfuz cüzdanı yerine ehliyet de geçerli sayılır. Diğer taraftan kişinin gelir belgesi, varsa ek gelirlerini ve birikimlerini yansıtan belgeler ve ipotek için istenen gayrimenkul tapusu gereklidir. Tabuda kat irtifakı veya mesken mülkiyeti tesis edilmiş yazması gerekmektedir. Bunun yanı sıra ücretli çalışanlar için maaş bordrosu istenir. Bunun yerine şirket tarafından imzalanmış ve antetli kâğıda yazılmış maaş yazısı belge olarak sunulabilir. Ayrıca serbest meslek sahipleri 3 yıllık bilançosu ile birlikte vergi levhasını ve ticaret sicil gazetesini teslim etmek durumundadır.

Arsa Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır

Arsa başvurusu için belli şartlar aranmaktadır. Bu şartları sağlayan kişiler yukarıda belirtilen belgeleri hazır ederek kredi çekmek istediği bankaya başvuruda bulunabilir. Arsayı satın almak isteyen kişinin kredi kullandıktan sonra arsa hisselerinin tamamını satın alması gerekecektir. Bazı bankaların bu konum için ek bir teminat istemesi söz konusudur.

Arsa Vergisi Nasıl Hesaplanır

Arsa vergisinin emlak vergisinden farkı yoktur. Her yıl arsanın durumuna bağlı olarak vergi hesaplaması yapılmaktadır. Bu tutarı 2 taksite bölmek mümkündür. Bunun için devlet yapılandırma imkanları da sunabilmektedir. Arsa vergisini belirleyen unsur ise arsanın bulunduğu konumdur.

Arsa Kredisi Nasıl Hesaplanır

Arsa kredisinin hesaplanması arsa üzerinde yapılan ekspertiz incelemesine bağlı olarak yapılır. Bu hesaplamaya ilave olarak bankalar tarafından belirlenen faizler tanımlanır. Bu faiz oranı vadeye göre değişecektir. Vade süresi ne kadar kısa olursa faiz oranı da o kadar düşecektir. Esasen bankalar kredi hesaplamaları için kendi yöntemlerini kullandıkları sayfaları hizmete sunmaktadır. İstediğiniz bankanın hesaplama uygulamalarını tercih ederek hangi bankaya yönelmeniz gerektiğine karar verebilirsiniz.

Arsa Kredisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin