Banka Kara Listesi Nedir Ne Zaman Girilir?
Banka Kara Listesi Nedir Ne Zaman Girilir? Bankadan kredi alan veya kredi kartı olup kartı kullananların aylık taksitlerini ödeme durumlarında sıkıntı oluşabilmektedir. Banka taksitlerinin ödenmemesi durumunda yasal takip işlemi başlatılmaktadır. Banka kara liste nedir sorusunun cevabı da burada ortaya çıkmaktadır. Ödenmeyen taksitlerden dolayı yasal takip işlemi başlatılmış olan müşterilerin durumunu ifade eden bir kullanım olarak kullanılan banka kara listesine girme durumu olumsuz bir durum olarak bilinmektedir.
Bu durumda bulunan kişilerin bankacılık işlemlerinde bankalar biraz daha temkinli davranmaktadır. Bu durumu düşmemek için kredi ödeyenlerin ve kredi kartı sahiplerinin taksitlerini ödeme konusunda hassas davranması uygun olacaktır. Banka kara liste nedir konusuna ayrıntılı olarak bakıldığında bu listeye girmenin oldukça sıkıntılı bir durum olduğunu söylemek yerinde olacaktır.
Zamanında ödemesi yapılmayan taksitleri bankanın yasal yollarla alması durumunda kredi ve kredi kartı sahipleri kara listeye girmektedir. Bu listeye giren kişilerin kredi almaları ve kredi kartı çıkarmaları oldukça güçleşmektedir. Bunun yanı sıra almış olduğu finansal ürünlere geç ödeme yapan ve bu durumdan dolayı kredi notu olumsuz etkilenen kişiler için de kara listede yer aldıklarına dair bilgiler bulunmaktadır. Ancak bu tespit hatalı bir tespit olmaktadır. Zira ödemesini yapmadığı için yasal takibe düşen kişi ile kredilerini geç ödeyen kişiler arasında finansal değerlendirme açısından önemli farlılıklar bulunmaktadır. Bankalar da ödemelerini geç yapan kişilerle yasal takibe uğrayan kişilere aynı düzeyde bakmamaktadır.
Ne Kadar Süre Ödeme Yapmazsanız Kara Listeye Girersiniz?
Kredi veren kurumun vermiş olduğu kredinin geri ödemesinin aksatılması durumunda ne yapılacağı konusu 2015 Mayıs ayı itibariyle yayınlanan ‘’Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği’’ çerçevesince şekillenmektedir. Öncelikle banka kara liste nedir? Sorusu kapsamında kara listeye giren kişilerin bu yönetmeliğin 18. Maddesine göre yaptırımlarla karşılaşması söz konusu olmaktadır. Bu noktada şayet kredinizin en az iki taksitinin ödenmemesi durumunda temerrüde düşmesi sonucunda bankanın borcun tamamını n ifasını isteme hakkının bulunduğu 18. Maddede belirtilmektedir. Burada bankanın tüketiciye en az 30 gün süre vererek muacceliyet uyarısında bulunmasının da yasal bir zorunluluk olduğu bilinmektedir. ilginizi çekebilir; Kredi Üstüne Kredi Çekme İkinci Krediyi Alabilir miyim?
Bütün bu bilgiler kapsamında şayet 90 gün süre içerisinde bir ödeme yapılmaması durumunun tüketicinin kara listeye girmesine sebep olduğu bilgisi ortaya çıkmaktadır. Burada yasal takip başlatma hakkı saklı tutulan bankanın isterse tüketiciye ek süre verebilme yetkisi de bulunmaktadır. Ancak bankalar genellikle bu konuda pek bir esneklik sağlamamaktadır. Bundan dolayı ödemelerinizi zamanında yapmanız sizin için önemli kazanımları bulunan bir durumdur.
Yorumlar kapalı.