Bel Fıtığı Nedir Belirtileri Nelerdir?

Bel Fıtığı Nedir Belirtileri Nelerdir?
Bel Fıtığı Nedir Belirtileri Nelerdir? tedavi yöntemleri

Bel Fıtığı Nedir Belirtileri Nelerdir?

Bel Fıtığı Nedir Belirtileri Nelerdir? Bel fıtığı, omurga kısmında bulunan omurların arasındaki diskin yırtılma durumudur. Bel ve şiddetli bacak ağrısı ile kendini belli eder. Fıtık oluşumu omurganın herhangi bir bölgesinde meydana gelebilir. Yırtılmanın ardından orada bulunan yumuşak doku içeriye doğru hareket etmekte ve dokuyu sokmaktadır.

Bel fıtığı sorunu yaşın ilerlemesi ile beraber daha sık ortaya çıksa da genç yetişkinlik döneminde de oluşabilir. Ani yapılan hareketler, çok fazla ağır kaldırma, beli zorlama fıtık oluşumunu tetikler.

Bel Fıtığının Belirtileri Nelerdir?

Fıtıktan dolayı sıkışan doku ağrıya sebep olur. Özellikle bel ve bacak ağrısı, ayaklarda ve bacaklarda uyuşma , yanma gibi sorunlar meydana gelir. Hastalık ilerlerse ortaya çıkardığı sorunlarda artış olur. İlerleyen fıtık durumunda idrar ve dışkı tutamama, cinsel fonksiyon bozuklukları ortaya çıkabilir.

Omurga üzerinde fıtık oluşumunun belirtileri arasından bazıları şu şekilde sıralanır;

• Fıtığın olduğu alanda yanma, ağrı, uyuşma

• Vücudun bir tarafında oluşan ağrı, uyuşma durumu

• Bacaklarda oluşan ağrı

• Geceleri artan ağrı sorunu

• Kısa süreli ayakta durma durumunda bile oluşan ve günlük yaşamı bile etkilemeye başlayan ağrılar

• Kaslarda oluşan güçsüzlük fıtığın genel belirtilerini oluşturmaktadır.

Bu belirtiler uzun süre sizde görülürse mutlaka bir hekime danışmalı, gerekli muayene ve tetkikleri yaptırmalısınız.

Erkeklerin bel fıtığına yakalanma oranları kadınlara göre iki kat daha fazladır. Aynı zamanda ilerleyen yaşa bağlı olarak ortaya çıkma sıklığı arttığı gibi aynı zamanda kilo problemi olanlarda, hamilelik yaşayanlar da bel fıtığı olma riski artmaktadır.

Bel Fıtığı Teşhis Nasıl Konulur?

Bel fıtığı teşhisi öncelikle hastanın öyküsü dinlenerek başlar. Daha sonrasında ise fıtık olup olmadığı kesin olarak anlaşılması için bilgisayarlı tomografi çekilir. Tüm bu tetkiklerin sonucunda kişinin bel fıtığı olup olmadığına karar verilir.

Fiziksel muayene sırasında ortaya çıkan ağrı, bel bölgesinde his kaybı, öksürme anında ağrının artması gibi durumlar şüphe uyandırarak fıtık olma ihtimalini güçlendirir. Bu belirtilerin varlığı bel fıtığı tanısı koymak için doktoru yönlendirmektedir. Ardından detaylı tetkikler yapılarak fıtık var ise boyutu, kaç tane olduğu, hangi ömür üzerinde oluştuğu sorularına yanıt bulunur.

Bel Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dışkı ve idrar tutamama, cinsel fonksiyon bozukluğu, şiddetli ve geçmeyen ağrı gibi belirtilerin üst seviyede olduğu kişilere acil cerrahi müdahale uygulanmaktadır.

Belirtileri ekstrem özellik göstermeyen yalnız ağrı, hissizlik, güç kaybı yaşayan hastalar için öncelikle ilaç tedavisi, fizik tedavi ile beraber 3 hafta süre ile uygulanarak hasta takip edilir. Tüm bu tedavilere yanıt vermeyen hastalar için ameliyat ihtimali artar.

Bel fıtığı rahatsızlığında uygulanacak olan tedavi hastanın belirtilerine göre belirlenir. Belirtilerin ağır olduğu hastalar için direk cerrahi müdahale gerekilen daha hafif belirtiler ile sağlık kuruluşlarına başvuran hastalar için öncelikle ilaç tedavisi uygulanır. İlaç tedavisinin işe yaramadığı durumlarda fizik tedavi süreci başlar. 2 3 haftalık süreçte hasta devamlı olarak fizik tedaviye alınır. İyileşme sağlanırsa cerrahi müdahaleye gerek kalmayabilir.

Bel fıtığı ameliyatı her ameliyatta olduğu gibi kendi çapında riskleri bulunan bir cerrahi müdahaledir. Sinir hasarı, kanama gibi komplikasyonlar meydana gelebilir. Ameliyatın başarılı geçmesi için müdahaleyi yapan hastanenin ve doktorun kalitesi oldukça önemlidir. Bel fıtığı ameliyatı olanların tekrar aynı yerden fıtık oluşma riski yüzde 2-3 arasındadır.

Bel Fıtığından Korunmak İçin Öneriler

Bel fıtığından korunmak, yakalanmamak için dikkat edilmesi gerekenlerden bazıları şunlardır;

• Bel fıtığı riski kilo arttıkça artmaktadır. Bu yüzden korunmak için kilo almamaya özen göstermelidir.

• Ani hareketlerden kaçınılmalı.

• Her gün düzenli olarak yapılan egzersizler yakalanma riskini azaltır.

• Yürürken, yatarken, otururken doğru pozisyonda olmaya özen göstermeli.

• Dengeli ve düzenli beslenmek.

• Yüksek topuklu ayakkabı giymekten kaçınmak bel fıtığına yakalanma riskinizi büyük ölçüde azaltacaktır.

 

Dikkatinizi Çekebilir; Kolestrol Nedir?

 

Bel Fıtığı Nedir Belirtileri Nelerdir?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin