Bu yıl Mevlit Kandili Nezaman

Bu yıl Mevlit Kandili Nezaman
Bu yıl Mevlit Kandili Nezaman 2022

Bu yıl Mevlit Kandili Nezaman

Bu yıl Mevlit Kandili Nezaman? Mevlid Kandili, Hazreti Muhammed’in dünyaya geldiği gün olarak coşkuyla kutlanan özel bir dini gündür. Her yıl dualarla idrak edilen bu kandil, İslam toplumlarında büyük bir öneme sahiptir. İşte Mevlid Kandili’nin anlamı ve önemi!

Mevlid Kandili Tarihi Belli Oldu!

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan 2023 dini günler takvimine göre Mevlid Kandili tarihi netlik kazandı. Bu yıl Mevlid Kandili, 26 Eylül 2023 Salı günü kutlanacak. Müslümanlar için bu özel günde dualar edilip, ibadetler yerine getirilecek.

Mevlid Nedir?

Mevlid kelimesi, sözlükte “doğum yeri ve zamanı” anlamına gelir. İslam kültüründe ise özellikle Hazreti Muhammed’in doğumunu, bu kapsamda düzenlenen törenleri ve yazılan eserleri ifade etmek için kullanılır. Mevlid, İslam toplumlarında peygamber sevgisinin ve Muhammed’in doğumunun kültürel bir yansımasıdır.

Mevlid Kandili’nin Önemi

Mevlid Kandili, İslam dünyasında yüzyıllardır büyük bir coşkuyla kutlanmaktadır. Bu özel günde, Hz. Muhammed’in dünyaya teşrif etmesi ve insanlığa getirdiği mesajın hatırlanması hedeflenir. İslam toplumları, bu günü ibadetle, dua ve sadaka vererek geçirirler.

Mevlid Kandili aynı zamanda İslam edebiyatında da büyük bir yere sahiptir. Osmanlı, Memlük, Eyyubi ve Fatimi devletleri döneminde Hazreti Muhammed’in doğum günü resmi törenlerle kutlanmış, Türk ve Arap edebiyatında peygamber sevgisi işlenen eserler kaleme alınmıştır.

Mevlid Kandili’nin Özel Anlamı

Mevlid Kandili, İslam toplumları için birbirine daha da yakınlaşma ve birlik olma fırsatı sunar. Bu günde Müslümanlar, peygamberlerine duydukları derin sevgiyi ve saygıyı bir kez daha yüreklerinde hissederler. Aynı zamanda, manevi olarak güçlenme ve Allah’a yakınlaşma fırsatını yakalarlar.

Sevgili okuyucularımız öncelikle hepinizin Mevlit Kandili’i mübarek olsun. Bu güzel günde etmiş olduğunuz dualar kabul olsun. Mevlid Kandil’i yeryüzünün son peygamberi olan Hz. Muhammed’in (sav) doğumu olarak kutlanmaktadır. Hep birlikte camilerde toplanıp Kuran- Kerim okunup, tesbihler, zikirler çekilip bu güzel kutlu günde sevdiklerimizi de arayıp sanki müjdeli haberler verir gibi sevdiklerimizle bu sevinci paylaşmaktayız. Peki; Adalet (İslamiyet’de) nedir?

Mevlit Kandili’nin Önemi

Yeryüzünün son peygamberi olan Hz Muhammed (sav) 571 yılında Mekke de dünyaya gözlerini açmıştır. Babasını doğmadan önce kaybetmiş dünyaya yetim olarak gelmiştir. Uzun bir süre süt annesi Hz. Halime ile kalmış ve altı yaşına geldiğinde Ebva’da annesi Hz. Amine’yi kaybetmiştir. Artık hem yetim hem de öksüz kalmıştır. Daha sonra kendisine dedesi Abdullah bakmış ama sekiz yaşına geldiği zaman da dedesini kaybetmiştir.

Dedesinin vasiyeti üzerine Hz Muhammed’e amcası Ebu Talib sahip çıkmış ve onun himayesi altında kalmıştır. Daha çok küçük yaşlarda sevdiklerini kaybetmiştir. Yirmili yaşlara gelen yeryüzünün son halifesi Hz Hatice ile evlenmiştir. Evlendiklerinde Hz Muhammed (sav) daha 25 yaşlarında iken, Hz Hatice 40 yaşlarındaydı ama aralarındaki sevgi her evli çifte örnek olacak şekildeydi. Ve artık yavaş yavaş vahiy zamanı Peygamberimiz için yaklaşmaktaydı artık 40 yaşlarına gelmişti Hz Muhammed (sav). Sürekli inzivaya çekiliyordu Nur Dağı’nda, seneler 610 yılını gösterdiğinde bir Ramazan gecesi yine inzivaya çekildiği bir gün Hira Mağarası’na büyük bir melek gelmişti ve O’na  “Oku!” Demişti. Oysa yeryüzünün son halifesinin ne okuması vardı ne de yazması ama gelmiş olan büyük melek kendisine sürekli “Oku!” , “Yaratan Rabbin adıyla oku!” diyordu. Ve işte ilk tebliğ artık gelmişti.

Mevlit Kandili

Hz Muhammed (sav) hayatı boyunca birçok sıkıntı yaşamıştır. Ama bu sıkıntılar asla kendisini pes ettirmemiş ve her bir sıkıntısında Rabbine daha çok yönelmiş ve ona sığınmıştır. Çünkü yeryüzünün son halifesi yaşamış olduğu her sıkıntıdan sonra bir ferahlama geleceğini Rabbinin ona yardım edeceğinin bilincindedir. İslamiyet’in ilk yıllarında amcasından ve Mekke halkından sıkıntılar görmüş, yurdundan olmuş, en sevdiği Kabe’den uzak kalmıştır.

Sıkıntıda Rabbine sığınmakta ve ondan medet ummaktadır

Çünkü insanın başına gelebilecek her türlü sıkıntı Peygamberimizin başına da gelmiştir burada Allah’ın bize söylemek ve göstermek istediği bir şey vardır aslında, en sevdiği kuluna, elçisine, peygamberine bu sıkıntıları vermiş ve peygamberimizin bu sıkıntılara karşı göstermiş olduğu her bir olumlu tepki bizlere sıkıntılı anlarımızda nasıl metanetli durmamız gerektiğini gösteren bir örnek olmuştur. Bu yüzden Hz Muhammed yaşamış olduğu hayatı, ahlakı bizlere nasıl bir insan olabileceğimizi göstermiştir. Bu yüzdendir ki iman etmiş bir insan her yaşamış olduğu sıkıntıda Rabbine sığınmakta ve ondan medet ummaktadır. Bunu bize Peygamberimiz öğretmiştir. Çünkü bize güç olan Allah’a asla güç gelmemektedir. Bu yıl Mevlit Kandili Nezaman?

Artık bir peygamber olduğunu fark eden Hz Muhammed Cebrail’i daha çok görmek istemiş ve tekrar gelmesini çok beklemiştir ama Cebrail bir süre boyunca gelmemiş ve Peygamberimiz bu duruma çok fazla hüzünlenmiştir. İşte Peygamberimizin bu denli üzüldüğünü gören Rabbimiz, Cebrail ile şu sözleri göndermiştir: “Rabbin seni terk etmedi ve sana darılmadı”. Peygamberimizi unutmadığını söyleyerek hem Peygamberimize hem bizlere aslında bir teselli verilmiştir. Allah yaratmış olduğu hiçbir kuluna darılmaz ve unutmaz o yüzden O’na sığınıp teslim olabilmek imanlı bir kişinin en büyük tesellisidir. Bu mübarek günde bizlere düşen en büyük görev Rabbimize sığınıp ona güvenmektir. Çünkü O her şeye kadirdir.

Mevlit Kandili’nde Neler Yapılmalı

Bu güzel kutlu günde peki neler yapılmakta, ne tür ibadetler edilmekte biraz da bunlara bakalım. Öncelikle Mevlit Kandili’nin olmazsa olmazı Peygamberimiz için yazılmış olan, Peygamberimi öven şiirlerdir. Yani mevlid kasidesi okumaktır. Daha sonra bugün kutlu bir gün Peygamberimizin doğumu olduğu için tatlı şeyler yapıp yedirmektir. Daha sonra salavat çekebilir, namaz kılabilir, Kuran-ı Kerim okuyabilirsiniz yani aslında bir Müslümanın yapması gereken ibadetleri yapabilir ve bol bol dua edebilirsiniz. Bu yıl Mevlit Kandili Nezaman?

Peygamberimizin bize en örnek olabilecek davranışı ahlakı olmalıdır. Çünkü Peygamberimiz insan olmakta en güzel örnektir. Bu kutlu günde biraz da olsa Peygamberimizin hayatına değinmek istedim. Elbette ki hayatı bu denli kısa değildir. Detaylı bir şekilde bilmek ise her Müslüman’ın aslında görevidir. Peygamberimizin hayatı bizlere hep örnek olmalıdır. Bu güzel ve kutlu gecede en içten ettiğiniz dualar kabul olsun ve herkesin Mevlit Kandili mübarek olsun..

Sümeyye Nur Gündüz

Bu yıl Mevlit Kandili Nezaman

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin