Çocuğunuz Sebze Yemiyor mu?
Çocuğunuz Sebze Yemiyor mu? Anne ve babalar için çocuklarına sebze yedirmek deveye hendek atlatmaktan daha zor olabiliyor. Her seferinde başarısızlıkla sonuçlanan sebze yedirme girişimi ebeveynlerin de epey canını sıkan bir durum. Çocukların yüzüne bakmadığı brokoliler, karnabaharlar, pırasalar ve daha fazlası.. Biliyoruz ki çocuğunuz bir tabak makarna, patates kızartması ve köfteyi bu yiyeceklere genelde tercih ediyor. Ama sakin olun. Eğer çocuğunuza sebze yedirmek için size vereceğimiz ipuçlarını uygularsanız belki yeni bir başlangıç yapabilirsiniz.
Sunumunuz ile Harikalar Yaratın!
Çocukların renkli ve figürlü görüntülerden hoşlandığı bilinen bir gerçek. Hal böyle olunca sizin de hayal gücünüzü biraz daha zorlamanız gerekiyor. Mesela kahvaltıda çocuğunuz için nefis bir omlet yapabilirsiniz. Omlete ise kıvırcıktan saçlar, havuçtan kulaklar ekleyerek sevimli bir surat figürü ortaya çıkarabilirsiniz. Kırmızı kapya biberi ile gülümseyen bir omlete hiçbir çocuk karşı koyamaz. Sadece görüntüsü uğruna çocuğunuz bu tabağı kabul edecektir. Ancak sebzeleri gelişigüzel bir şekilde doğrarsanız çocuğunuzun yemesini beklemeyin. Her zaman sebze sunumlarınıza birazcık heyecan katmayı aman ihmal etmeyin!
Biraz Sos ve Baharat Hiç Fena Olmaz
Buharda pişirdiğiniz sebzeleri direkt olarak çocuğunuza sunmak yerine onlara biraz zeytin yağı, tuz, tatlı biber serpiştirebilirsiniz. Ya da üzerine biraz yoğurt dökerek iştah kabartıcı bir hal almalarını sağlayabilirsiniz. Çocuklar kaşar peynirinden de genelde hoşlanırlar. Sebzelerin üzerinde kaşar eritmek de çocuğunuzun hayır diyemeyeceği bir seçenek olabilir.
Çocuğunuz Sizi Taklit Eder
Çocuklar genellikle anne ve babalarının etkisinde çok fazla kalırlar. Onların yaptıklarını taklit etme konusunda ise epey istekli olurlar. Eğer sofrada sebze yerken iştahlı görünürseniz yiyecekler çocuğunuzun da ilgisini çekebilir. Eşiniz ile lahananın faydalarından bahsedebilir, sağlığımız için ne kadar yararlı olduğu hakkında kısa bir sohbet edebilirsiniz. Emin olun ki çocuklar kulak misafiri olma konusunda çok beceriklilerdir. Dinlemiyormuş gibi görünseler bile söylediklerinizin her harfini kaydediyor oldukları bir gerçek. Sebzenin faydaları hakkında zaman zaman konuşmanız çocuğunuzun bir süre sonra ilgisini çeker ve o da denemek isteyebilir.
Zorla Güzellik Olmaz!
Çocuğunuz bol miktarda sebze yesin istiyorsunuz, biliyoruz ama zorla da güzellik olmaz. Eğer ona sürekli sebze yemek zorunda olduğunu söyler, baskı yapar ve tepki gösterirseniz işi inada bindirerek sebzelerden daha da nefret edebilir. Ona sebze sunduğunuzda asla yemek istemediğini, ağladığını ve somurttuğunu fark ederseniz önünden tabağı kaldırın. Yerine daha çok hoşuna gidecek bir yiyecek koyun. Böylece kendini baskı altında hissetmez ve size de bu konuda güvenmiş olur. Böyle yaptığınızda sebzelere olan yaklaşımında olumlu gelişmeler olduğunu gözlemleyeceksiniz.
Köfteye Bayılıyor mu?
Çocukların yemeye bayıldıkları bir yiyecek varsa o da köftedir. Çocuğunuza sebzeleri sevdiği yiyeceklerin yanında ikram edebilirsiniz. Yuvarlak köfteler ile kırmızı biber, havuç, brüksel lahanası, brokoli gibi sebzeler renk cümbüşü oluşturabilir. ”Haydi bakalım, şimdi sıra sıra bir köfte bir havuç yemeliyiz” gibi cümleler kurarak bunu bir eğlenceye çevirebilirsiniz. Çocuklar bu tarz cümlelerden hoşlanır ve görevlerini yerine getirdiklerini düşünerek kendilerini başarılı hissederler.
Minik Ödüller Belirleyin
Çocuğunuza yemek yeme sonrası minik ödüller verebilirsiniz. Eğer sebzelerini yerse ona bir parça çikolata vereceğinizi ya da onunla uzun zamandır istediği bir etkinliği yapacağınızı söyleyebilirsiniz. Ancak bu konuda da aşırıya kaçmamaya özen göstermelisiniz. Aksi halde çocuğunuz her davranışını size karşı kullanarak ödül beklentisi içine girebilir. Kontrollü şekilde uyguladığınız zaman ödül kavramı işe yarayabilir.
Sebzeyi Sona Bırakmayın!
Eğer sofrada nar gibi kızarmış tavuk parçası ve pilavı önce verirseniz çocuğunuz sonradan verdiğiniz sebzeleri yemek istemeyecektir. Eğer ona ”sebzelerini yedikten sonra tavuk ve pilava geçeceksin” derseniz tavuğa ulaşmak uğruna sebzelerini silip süpürecektir.
Sebzeleri Gizlemeyi de Deneyebilirsiniz
Bazı çocuklar ne yapılırsa yapılsın asla sebze yemek istemeyebilirler. Ama üzülmeyin, çare tükenmiş değil! Birbirinden lezzetli sebzeler ile hazırladığınız bir çorbayı blenderdan geçirerek pürüzsüz hale getirebilirsiniz. Çocuğunuz vitamin deposu çorbasını keyifle içerken tüm sebzelerin şifasından faydalanmış olur. Ispanaklı kek ise çocuklara hazırlanabilecek en faydalı tarifler arasında. Krep yaparken de içerisine biraz havuç, maydanoz, biber gibi sebzeler ekleyebilirsiniz. Sebze ve un ile hazırlayabileceğiniz köfteler de çocuğunuz için ilgi çekici olabilir.
En Çok Tüketilen Yeşil Sebzelerin Faydaları
Tüm bu kuralları dönüşümlü ve kararlı şekilde uygulamanız halinde çocuğunuz az da olsa sebze yeme alışkanlığı edinecektir. Ancak çok fazla zorlamanız veya baskı uygulamanız her şeyin ters tepmesine neden olabilir. Bazen çocuğunuzun sebze yemek istememesine saygı duymanız, daha sonra iştahla yediğine şahitlik etmeniz anlamına gelebilir!
Yorumlar kapalı.