Çocuk Gelişiminde Anne ve Babanın Görevleri Nelerdir

Çocuk Gelişiminde Anne ve Babanın Görevleri Nelerdir
Çocuk Gelişiminde Anne ve Babanın Görevleri Nelerdir

Çocuk Gelişiminde Anne ve Babanın Görevleri Nelerdir

Çocuk Gelişiminde Anne ve Babanın Görevleri Nelerdir? Çocuğun gerek psikolojik gerekse de sosyal gelişiminde ebeveynlerin rolü büyüktür. Her ne kadar kişini hayatı boyunca devam eden bir durum olsa da kişinin gelişiminin temeli çocukluk döneminde atıldığı gerçeğini red edemeyiz. Anne ve babanın kardeşlerin ve tüm aile bireylerin çocukla etkileşimi onun aile içindeki yerini belirlemektedir. O halde çocuk gelişiminde anne ve babanın görevleri nelerdir, çocukluk döneminde çocuğa nasıl yaklaşmalı gibi konular ise çocuk gelişimi konusunda epey yardımcı olacaktır.

Çocuk Gelişiminde Anne ve Babanın Rolü

Çocuk gelişiminde anne ve babaların yaptığı birçok yanlış  davranışlar vardır. Bunlar çocuğun geleceğini  ve çevresel olan ilişkisi olumsuz etkiler. Çocuğun   başarılı olması kadar başarısı olması da onun gelişiminde büyük rol oynar. Çünkü hata yapmak bir kez başarısızlığına götürse de kinci kez onu o hatalar yapmasının önüne geçer. Bu nedenle çocuklarınızı başarısızlığından korkmayın. Çocuk gelişiminde doğru bilinen yanlışlar ve yapılmaması gereken anne baba hareketleri.

Aşırı Koruyucu Anne ve Baba Olmayın

Aşırı koruyucu olmak bu tarz bir tutum sergileyen anne babaları çocuklarına her zaman müdahale eder.  Bu tutumunuz  çocuğa sevgi ve bağlılık ile aşırı koruyuculuk ve aşırı verici davranışlar sunar. Örneğin; çocuğa bebek gibi davranır ve sürekli olarak sen küçüksün sen yapamazsın söylemler ile yapacaklarına engellemeler ile karşılaşan çocuğun cesareti kırılır ve özgüven eksikliği ortaya çıkar.

Bu davranışta çocuğun kendini tanıyabilmesi ve yeteneklerini fark etmesini engelleyen kötü bir davranıştır. Bu tutumla büyümüş çocuklar ileride anne babaya aşırı bağımlılık yapar, onlar olmadan iş yapmama sorumluluk almama ve kurallara yaşayabilme kişilikleri ile yaşamaya devam eder. Her şeyden önemlisi de dış denetim çok fazla olur ve kendi başına karar vermekte güçlük çekerler. Aynı zamanda bu davranış çocuğun dış dünyasında karşılaştığı tüm sorunlar abartılı olarak anlatmasını sağlar. Ebeveynlerin aşır tutumluluğu bireyin gençlik dönemindeki bağımsızlığını ve özgür bir birey olmasını engeller.

Aşırı Baskıcı Anne ve Baba Olmayın

Çocuklarına aşırı baskıcı bir tavır sergileyen ebeveynler ise çocuğa hâkim olduklarına zanneder. Ama bu tutumda aşırı koruyucu olmak kadar yanlış bir davranıştır. Aşırı baskıcı anne ve baba çocuklarını kendisine itaat etmesini beklerler. Ama bu durum aile içinde korkunun hâkim olmasına neden olur. Bir çocuk yüksek baskı ve katı disiplinli bir ortamda yetiştirildiğinde kendin kabul etmesi de zorlaşır ve çevreye karşı uyumsuzluk problemi başlar. Çocuk anne ve babasında gördüğü tüm tutumu okulda arkadaşlarına da uygulamaya çalışır.

Özellikle çocuk sürekli eleştiriliyorsa bir süre sonra saldırgan davranışlar ortaya çıkmaktadır. Aşırı bir baskıcı tutumla yetişen bir çocuk hayatı boyunda karşı çıkma kendilerine karşı saldırganlık benzeri yollar ile kendisini kabul ettirmeye çalışırlar ve kendi iç dünyaların açmakta güçlük çekerler.

Baba ve Anne Arasındaki, Tutarsızlıklar Olmamalı

Bir ailede annenin çocuğa ayrı babanın ayrı konuşması anne ve baba arasında tutarsızlık tutum olarak adlandırılır. Bu durumda son derece çocuk için zararlı bir harekettir. Çocuğa konulacak kurallar ya da sınırlarda ailenin aynı tutarlılık içinde olması gerekir. Aynı zamanda aile içinde bulunan tüm kardeşlere karşı farklı tutumlar sergilemekte yanlış bir harekettir. Örneğin; kardeşleri arasındaki ayrımcılık yapılması söz konusu çocuk belirsizlik yaşar ve kardeşine olan bakış açısı da değişir.

Ailelere Öneriler

Çocuğunuzu içerisinde bulunduğu dönemin gelişim özelliklerini bilmeniz onlarla sağlıklı ve kaliteli iletişim kurmanızı ve onları tanımanıza olanak tanır. Örneğin; çocuğunuzu başarısız olduğu bir konuda onlara kızmak ya da tepki vermek yerine başarıyı yakalayabilecekleri konusunda ona rehberlik edebilirsiniz. Bunun için çocuğunuz başarı duygusunu yaşaması adına fırsat vermeniz gerekiyor. Kendi başına yapma istedikleri işlerde fırsat verin, ufak tefek hatalarında ise hoşgörülü olun. Çocuklarda Öfke Kontrolü Nasıl Sağlanır? Çocuğun cesareti kıracak tutumlar değil de ona başarıya götürecek destekleyici yaklaşımlarla yaklaşın.

Tuzla Gazetesi

Çocuk Gelişiminde Anne ve Babanın Görevleri Nelerdir

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin