Çocuklara Covid-19 Aşısı Yapılabilir Mi

Çocuklara Covid-19 Aşısı Yapılabilir Mi
Çocuklara Covid-19 Aşısı Yapılabilir Mi

Çocuklara Covid-19 Aşısı Yapılabilir Mi

Çocuklara Covid-19 Aşısı Yapılabilir Mi? Korona virüs salgınında yeni doğan dönem dahil olmak üzere neredeyse her yaş gurubunun virüsten efekte olabileceği ve ağır hastalık bulguları geliştirdikleri ve her yaş gurubu çocuklarında bu virüsü insanlara bulaştırabilecekleri gözlemlendi. Dolayısı ile bu durum akıllara çocuklara covid-19 aşısı olur mu yapılırsa ne olur yan etkiler var mıdır gibi çeşitli soruları getirdi. Diğer ülkelerde 12-15 yaş arası çocuklara dahil olmak üzere herkesin covid- 19 aşısı yapılırken, ülkemizde sadece 20 yaş üstü bireylerin aşılanması planlanıyor. Durumun nasıl ilerleyeceği ilerleyen zamanlarda belli olacak. Çünkü sağlık bakanlığından gelen habere göre covid 19 aşısı sırası ile belli yaş guruplarına öncelik yapıldığı biliniyor. Türkiye de şu anda 20 yaş öncesi çocuklara covid-19 aşı uygulaması mevcut değildir.

Peki, Uzmanlar Bu Konuda Ne Düşünüyor

Çocuklara covid-19 aşısı olur mu soruna uzmanlardan gelen cevap olumlu yöndedir. Aynı zamanda çocukların covid-19 virüsüne karşı aşılanmasının ağır hastalık geliştirme riskini azaltacağını ifade etmektedirler. Ayrıca bu konu hakkında Amerika Hastalık Kontrol ve Korunma merkezi covid -19 aşısını 12 yaş üzerinde çocuklara uygulanmasını daha doğru olduğunu belirtti.  Böylece bu yaş gurubundaki çocuklarında covid-19 virüsünden korunmada etkili olduğu bildirmiştir. Ayrıca çocuklar hiçbir virüs belirtileri taşımadan taşıyıcı olarak büyüklere bu virüsü kolay bulaştırabileceğinden dolayı merkezin tavsiyesi de çocuklara aşının yapılması yönünde oluyor. Covid-19 aşısı olan çocuklar virüs ile enfekte olsa bile ağır hastalık geçirme riskini en aza ineceği ve aynı zamanda ailedeki diğer bireyleri arkadaşlarını da koruyucu yönde olacağı belirtilmiştir.

Covid-19’u Önlemede %100 Etkili Olacak

Geçtiğimiz aylarda mart ayında ABD’de yaklaşık 12 ile 15 yaş arasındaki iki bin üç yüz çocuklar arasında yapılan bir araştırmada aşının virüsten korumada %100 etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca yine aynı araştırmada gençlerin yetişkinlere göre aşılanma sonrası daha fazla antikor seviyeleri geliştirdiği saptanmıştır. Çin ve Alman firmaların ürettiği covid-19 aşılarının 12 ile 15 yaş arası kullanımı ilk olarak 6 Mayıs 2021 tarihinde Kanada’da başlamış ve ilerleyen dönemler 11 Mayıs 2021 tarihinde de Kuzey Amerika ‘da 12 ile 15 yaş arası çocuklara uygulamaya başlamıştır.  Avrupa’da ise 16 yaş üzerindeki aşı uygulaması yapılmaktadır. Aynı zamanda farklı aşı firmaları tarafında 6 ay ile 11 yaş arası çocuklarda aşı uygulamaları devam etmektedir.

Peki Aşı Uygulaması ile Oluşan Yan Etkiler Nelerdir

2020’nin ortalarında hayata geçen Covid-19 aşı uygulamalarının bugüne kadar ciddi bir yan etkileri göstermediği sonucuna varılmıştır. Çocuklarda da yetişkinlerde olduğu gibi aşı sonrası, 1 ile 3 günü arasında hafif seyreden yan etkiler olabileceği tahmin ediliyor. Bu yan etkiler ise şunlardır;

  • Aşı yapılan kolda ağrı
  • Deride döküntü
  • Kas ve eklem ağrısı
  • Yüksek ateş

Bu yan etkiler aşı yerinde ağrı oluşmasını dışında genelde ikinci dozda sonra görüldüğü bildirilmiştir. Yetişkinlerde olduğu gibi aşı yapıldıktan yarım saat sonrasında alerjik reaksiyon gelişmesi riskini takip etme açısından çocukların gözlem altında tutulması gerektiği belirtiliyor. Covid-19 aşısı ülkemizde halen 20 yaş altı çocuklara yapılmıyor olsa da ilerleyen dönemlerde 18 yaş başta olmak üzere sırası ile her yaş gurubuna uygulanması ihtimali çok yüksektir. Ailelerin bu konuda rahat  olmaları ve covid -19 aşısının çocuklar üzerinde hiçbir ciddi yan etkisinin olmadığı aksine hastalık kapma ve taşıma riskini azaltılacağı yönünde etkili olduğunu bilmeleri gerekir.

Çocuklara Covid-19 Aşısı Yapılabilir Mi

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin