Çocuklarda Takıntı Nasıl Oluşur Nasıl Önlem Alınır

Çocuklarda Takıntı Nasıl Oluşur, Nasıl Önlem Alınır
Çocuklarda Takıntı Nasıl Oluşur, Nasıl Önlem Alınır

Çocuklarda Takıntı Nasıl Oluşur, Nasıl Önlem Alınır

Çocuklarda Takıntı Nasıl Oluşur, Nasıl Önlem Alınır? Halk arasında takıntı olarak bilinir. Ama tıptaki ismi Obsesif Kompulsif adı verilen takıntı ya da tik hastalığı çocukluk döneminde başlayıp, her yaşta da görülebilir. Kişide büyük oranda kaygı ve huzursuzluğa yol açan takıntı hastalığı kişinin hayat kalitesini düşüren hastalıklar arasında onuncu sırada yer almaktadır. Çocuklarda  7.5 yaş ile  12.5 yaş aralığında olduğunu belirten uzmanların  ailelerin bu konuda dikkat etmeleri ve ihmal etmemeleri gerektiğini söylüyor. Eğer çocuğunuzda takıntı hastalığı olduğunu düşünüyorsanız vakit kaybetmeden uzman bir hekime giderek bu konuda tıbbı destek almanın gerekmektedir.

Takıntı Hastalığı Neden Oluyor

Takıntı hastalığının çocukluk çağında görülebilen bir rahatsızlık olduğunu belirten uzmanlar takıntıya neden olan etmenleri iki sınıfa ayırıyor. Bunlardan birisi genetik, diğeri ise genetik olmayan nedenler şeklinde isimlendiriliyor.

Takıntı Hastalığına Neden Olan Genetik Etkenler

Takıntıya neden olan genetik etkenler hem ailede hem de ikiz çalışmalarında kesin olarak ortaya koyulmuş faktörler arasında yer almaktadır. Özellikle çocukluk çağında başlayan tiplerinde ailede takıntı hastalığı görülme olasılığı çok fazladır. Beyin görüntüleme çalışmalarında beyninde bulunan farklı kimyasal madde ve davranışların üzerinde etkili olan önemli sistemlerin yapılarında ciddi farklılıklar olduğu saptanmıştır.

Özellikle  ebeveynler çocuğa karşı tutumları ağır ve disiplinli ebeveynlik stilleri de takıntı hastalığına neden olan önemli etkenler arasında yer almaktadır. Aynı zamanda nadir olarak geçirilen çeşitli enfeksiyonlar sonrası beyne bu davranışlarla alakalı bölgelere karşı geliştirilen savunma hücreleri takıntı hastalığı gibi çeşitli hastalıklara neden olmaktadır. Bu yüzden hastalığın belirtilerinin ilk ne zaman başladığı ve daha öncesinde kişinin bir enfeksiyon geçirip geçirmediği gibi konuların detaylıca incelenmesi ve öğrenilmesi gerekmektedir.

Hangi Yaşlarda Başlıyor

Takıntı hastalığını genellikle 7.5 ile 12.5 yaşları arasında görüldüğü söyleniyor. Fakat hastalık başladıktan sonra aile bunu hemen fark etmeyebilir. Çünkü OKB ‘nın fark edilmesi 2,5 yılı bulabiliyor. Bunun nedeni ise çocukların kendilerini yetişkin gibi iyi İfade edememesindendir. Bunun için ailelerin çocukların bu yaşlarda iyi gözlemlemeleri onlarla kaliteli vakit geçirmeleri gerekmektedir.

Çocukluk Çağında Farklı Şekillerde Ortaya Çıkabilir

Takıntı hastalığı ya da tıptaki ismi ile obsesif kompulsif Bozukluk (OKB) adı verilen bu hastalık çocuklarda farklı şekillerde ortaya çıkabiliyor. Takıntı hastalığı bulunan çocukların bazen akıllarındaki düşünce kendilerine bile saçma gelir. Saçma buldukları halde üzerindeki kaygıyı azaltmak için takıntılı davranışlar sergilemeye başlarlar. Birey bazen yaptıklarını saçma olduğunu ve bunu bir hastalık haline dönüştüğünü kendisi bilen fark edebilir. Bu farkındalık ise iç görü olarak adlandırılır. Ancak çocuklarda iç görü yoktur ve yetişkinlere göre daha farklı şekilde ortaya çıkar. Bazen bu davranışı dışarıdan bir tik gibi görebilirsiniz.

Birden fazla davranış ya da takıntıyı aynı anda görebilirsiniz. Aşırı mükemmel olma duygusu ile ödevlerin ya da çalışmaların defalarca tekrar edilmesi, yaptığı işten mükemmel oluncaya kadar yapılan çalışmanın sonucunda geriye dönmek için oluşan isteksizlik çocukların okul hayatında başarısızlığına neden olabilir. Yahut yemek yemeyi reddetmek veya yeme kısıtlılığı; hastalanıp mikrop bulaşacağı, şişmanlama korkusu yemeklerin düzeniyle alakalı takıntılara yol açar. Aynı zamanda temizlik takıntısı olanlar sürekli el yıkaması nedeni ile ellerinde kuruma ve kızarma gibi semptomlar ortaya çıkmaktadır. İlginizi çekebilir; Tırnak Yemeyi Önlemek için 7 çözüm önerileri.

Tuzla Gazetesi

Çocuklarda Takıntı Nasıl Oluşur Nasıl Önlem Alınır

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin