Deprem Bölgesine Yardım için Öncelikli Neler Gerekli olur

Deprem Bölgesine Yardım için Öncelikli Neler Gerekli olur
Deprem Bölgesine Yardım için Öncelikli Neler Gerekli olur

Deprem Bölgesine Yardım için Öncelikli Neler Gerekli olur

Deprem Bölgesine Yardım için Öncelikli Neler Gerekli olur? Sevgili okuyucularımız, biliyorsunuz ki Türkiye 6 şubat 2023 tarihine büyük bir felaket ile karşılamış oldu. 10 ilimizde deprem meydana geldi ve birçok insanımız göçük altında kaldı. Acımız çok fazla büyük ve kendi yaralarımızı ancak kendimiz sarabileceğiz. 3 ay boyunca deprem olan ilimizde OHAL ilan edildi. Türkiye 4. seviye alarm vererek birçok ülkeden yardım etmeleri için çağrıda bulundular.

Depremin üçüncü gününde arama kurtarma ekipleri hala çalışmalara devam ediyor. Hala müdahale edilemeyen birçok yıkılmış ve göçük altında olan insanlar bulunmaktadır. Ama depremden sağ çıkan ve kaçabilen sokaklarda birçok insan bulunmaktadır. Bu insanlar için ihtiyaç listesine ve AFAD gibi ekiplerin öncülüğünde yardım edilmesi gerekmektedir. Sevgili okuyucularımız biliyoruz ki hepimiz bir şekilde yardım etmek istiyoruz. Ama bilinçsizce yapılan yardımlar maalesef ki hiçbir depremzedeye yardımcı olmamaktadır. Bu yüzden yapmamız gereken yardımları bilinçli bir şekilde yapmamız gerekmektedir.

Deprem Yardım Kolisi Hazırlaken

Sevgili okuyucularımız, Deprem Sonrası yardım kolisi hazırlarken özellikle :

  • Battaniye / yastık / yorgan
  • Uyku tulumu
  • Kışlık Kıyafet kadın / erkek / çocuk
  • Çorap
  • Kışlık ayakkabı
  • Hijyen ped
  • Islak mendil
  • Sabun
  • Çocuk maması
  • Çocuk bezi
  • Emzik / biberon
  • Powerbank
  • El feneri
  • Hasta bezi
  • Kuru gıdalar
  • Kuru yemiş
  • Isıtıcı

Bu malzemeler öncelik vererek koymanız depremzedeler için daha faydalı olacaktır. Özellikle kolileri hazırlarken üzerlerine hangi malzemelerin olduğunu yazmanız oradaki yetkililerin işini de kolaylaştıracaklardır. Ayrıca yardım edip göndermek isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken husus AFAD, Ahbap gibi yardım eden kişiler ile irtibatta olunmalıdır. Çünkü oradaki durumu en iyi şekilde bilen  kişiler ve en iyi şekilde krizi yönetebilen kişilerdir. Hepimiz yardım etmek istiyoruz ve tırlarla yardım gönderiyoruz.

AFAD ve Diğer Yardım Kuruluşları ile irtibatta olun

Eğer o kadar hazırlık ve yardım ulaşmazsa da ve o denli yardım boşa giderse bu da depremden dolayı dışarıda olan insanlar için hiçbir yardım sağlamayacaktır. Bu yüzden koliler hazırlarken ve yardım tırları gönderirken lütfen yetkililer ile görüşme sağlanmanız özellikle orada yardım bekleyen insanlar için çok önemlidir. Sevgili okuyucularımız acımız ve kayıplarımız çok büyük yapamız gereken yardımları bilinçli bir şekilde yapalım ki yardım bekleyen 10 ilimizdeki insanlara doğru ve etkili yardımlarımızı yapabilelim.

Ayrıca AFAD‘ a yardıma gitmek isteyen kişiler bilinçli ise gitmeleri gereklidir. Çünkü orada ki bölgede açlık, susuzluk çekme ihtimaliniz çok yüksek olacağı için şartları göz önünde bulundurup eğer bu durum karşısında bilinçli ve akıllıca hareket edebilecekseniz gitmeniz gerekmektedir. Çünkü sırf duygusal davranıp gönüllü olarak gidenlerin depremzedeler gibi zor duruma düştüklerini özellikle haberlerde söylenmektedir. Bu yüzden duygusal olarak değil akıllı ve bilinçli bir şekilde AFAD ekibine gönüllü olarak gitmeniz de fayda vardır.

Yardımın azı çoğu olmaz

Hepinizin hatta hepimizin yardım etmek istediğini biliyoruz ama on ilimizdeki durum çok ciddi bir durumdur bu yüzden duygusallığımızı bir kenara bırakmamız gerekmektedir. Ayrıca bu konuda psikolojik olarak hazırsanız gitmeniz de yine fayda var çünkü duygusal çöküklük sizler için yanlış bir şeyler yapmanıza neden olabilir bu da AFAD ekibine bir yarar sağlamayacaktır.

Sevgili okuyucularımız yardım etmek isterken bu saymış olduğum hususlara özellikle dikkat etmenizde fayda vardır. Yardım edelim derken bu sefer hiçbir yardımımızın dokunamamsı orada zor durumda olan insanları daha çok zor bir duruma sokacaktır. Çünkü oradaki insanları çok fazla yardıma ihtiyacı vardır. Bu yardımı sağlayabilmek adına duygusal değil akıllıca davranmamız ve duygularımızı bir kenara atmamız gerekmektedir.

Son yıllarda ülkemizde yaşanan depremler hepimizi derinden etkilemiştir. Ülkemiz, deprem riski yüksek bir bölgede yer almakta ve bu nedenle her an bir depremle karşı karşıya kalabileceğimizi unutmamalıyız. Depremler sonrası birçok can kaybı ve mal kaybı yaşanmaktadır. Bu nedenle deprem bölgesine yardım götürülmesi oldukça önemlidir.

Peki, deprem bölgesine yardım için öncelikli neler gerekli olur?

  1. Gıda ve Su

Deprem sonrası birçok kişi evsiz kalmakta ve açlık ve susuzluk sorunu yaşamaktadır. Bu nedenle deprem bölgesine öncelikle gıda ve su yardımı götürülmelidir. Gıda yardımı olarak, hazır yiyecekler, kuru gıdalar, süt, ekmek, konserve gibi gıda maddeleri verilebilir. Su ise, su şişeleri, damacana veya tankerlerle sağlanabilir.

  1. Barınma

Deprem sonrası birçok insan evlerini kaybetmektedir. Bu nedenle deprem bölgesine barınak kurulması veya geçici barınma yerleri oluşturulması gerekmektedir. Bu barınaklar için çadırlar, konteynerler, prefabrik evler kullanılabilir.

  1. İlaç ve Tıbbi Malzeme

Deprem sonrası birçok kişi yaralanmakta veya hastalık kapmaktadır. Bu nedenle deprem bölgesine ilaç ve tıbbi malzeme yardımı götürülmelidir. Özellikle ilk yardım malzemeleri, yara bandı, antiseptik solüsyonlar, antibiyotikler, ağrı kesiciler gibi malzemeler gereklidir.

  1. Temizlik Malzemeleri

Deprem sonrası bölgede hijyenik koşulların sağlanması oldukça önemlidir. Bu nedenle deprem bölgesine temizlik malzemeleri götürülmelidir. Sabun, deterjan, temizlik malzemeleri, tuvalet kağıdı, diş fırçası, diş macunu gibi malzemeler gereklidir.

  1. Elektrik ve İletişim

Deprem sonrası bölgede elektrik ve iletişim hatları kesilebilir. Bu nedenle deprem bölgesine jeneratör, pil, şarj cihazları, el fenerleri, radyo gibi malzemeler götürülmelidir. Böylece bölgedeki insanlar iletişim kurabilir ve gece karanlığında da aydınlatma sağlanabilir.

Deprem bölgesine yardım için öncelikli olarak bu malzemelerin götürülmesi gerekmektedir.

Sümeyye Nur Gündüz

Deprem Bölgesine Yardım için Öncelikli Neler Gerekli olur

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin